Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i taka otrzymałem niestety odpowiedź:

Unfortunately, your installation is not compatible with our Thermostat.

Eee, tam, nie znają się ;-) Ten termostat wygląda jak zwykły on/off zwierający i rozwierający styki (NO - normalnie otwarte) choć dokumentacja jest tak przygotowana, że są piękne rysunki, ale nigdzie wprost nie jest napisane jak on na prawdę działa. Jeśli jest on on/off, to stosując sposób podany przeze mnie i wihajstra da się u Ciebie zastosować ten termostat i powinien zadziałać.

Dokopałem się w końcu do danych i wynika z nich, że jest on/off:

Switching current: max 4 A

Switching voltage: max 250 VAC

Switching power: max 120 W

Edytowane przez rwxw

Eee, tam, nie znają się ;-) Ten termostat wygląda jak zwykły on/off zwierający i rozwierający styki (NO - normalnie otwarte) choć dokumentacja jest tak przygotowana, że są piękne rysunki, ale nigdzie wprost nie jest napisane jak on na prawdę działa. Jeśli jest on on/off, to stosując sposób podany przeze mnie i wihajstra da się u Ciebie zastosować ten termostat i powinien zadziałać.

Dokopałem się w końcu do danych i wynika z nich, że jest on/off:

Switching current: max 4 A

Switching voltage: max 250 VAC

Switching power: max 120 W

rwxw jesteś bardzo szybki ;) wygląda na to, że Jula może dostać sterowanie przez komórkę :D hehehe, to byłoby niezłe.

Szroni równomiernie, kop między 3,33 a 3,66 też ok. Sprawdź jak umiesz te grzałekę karteru, czy ona ci aby nie grzeje nonstop, również podczas pracy PC. Chwilow kopy masz ładne, natomiast w pracy gdzieś coś za dużo zużywa prądu psując trochę wynik.

fajnie, że obserwujesz uważnie.dzięki. grzałkę karteru sprawdzę jak ściągnę instalatora, przy okazji żeby sprawdził czy da radę jakiś sterownik dorobić wg. pomysłu rwxw i wihajstra-trochę wcześniej pisali o tym.chyba, że widzisz jeszcze jakieś inne wyjście ze sterowaniem? najbardziej mi przeszkadza brak możliwości zaprogramowania w taniej taryfie.w takim układzie byłoby to praktycznie zupełnie bezobsługowe.

Masz taki dom że spokojnie na pokojowym wysterujesz, poza tym nie widzę sensu takich kombinacji, pewnie można to zrobić bardzo prosto tylko ,ze trzeba tam się trochę znać na tym, ja osobiście bym w tym nie grzebał ale pisałem wcześniej że pompa dostaje impuls do startu z czujnika temperatury na wejściu do PC więc wystarczy sterować pompą obiegową a to jest bardzo proste

(.....)pompa dostaje impuls do startu z czujnika temperatury na wejściu do PC więc wystarczy sterować pompą obiegową a to jest bardzo proste

Już dwóch moich przedpiszących zwracało na to uwagę i bez efektu... :(

To nie jest taka prosta sprawa jak Ci się wydaje. Nie wystarczy termostatem sterować pompą obiegową bo wówczas pozbawiasz sterownika pompy informacji o "tej właściwej pożądanej w danym momencie temperaturze". Jeśli odetniesz takim auratonem pompę obiegową to sterownik odczyta temperaturę rury z wodą w stanie spoczynku. Będzie to w zasadzie temperatura powietrza otaczającego "oczujnikowaną rurę". Mało tego, sterownik załączy ogrzewanie i nie widząc wzrostu temperatury stwierdzi że potrzeba więcej mocy i rozkręci sprężarkę na max. O ile wcześn iej nie dostanie informacji z presostatu/przetwornika ciśnienia o nadmiernym ciśnieniu.

W ten sposób nie da się tego zrobić.

Ja nie twierdzę że trzeba odciąć zasilanie od PC, moja występuje z pompą obiegową i bez więc da się to jakoś rozdzielić nie odcinając całej PC, mam też sterowanie czasowe które uruchamia procedurę startu, pisałem że nie znam się na tym ale że może to być bardzo proste, Julcia ma na pewno jakieś zabezpieczenie przed zbyt niską temperaturą, ma też jakąś nastawę temperatury wewnętrznej z tego co pamiętam, no i to są tylko pomysły specjalistą nie jestem

Jest też Lan Kontroler http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363

za pomocą którego można zdalnie przez sieć włączać i wyłączać urządzenia, można też odczytywać dane z licznika impulsowego i termometrów.

Gsm kontroler też mają, ale droższy:

http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,gsm-controller,169,364

Jest też Lan Kontroler http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363

za pomocą którego można zdalnie przez sieć włączać i wyłączać urządzenia, można też odczytywać dane z licznika impulsowego i termometrów.

Gsm kontroler też mają, ale droższy:

http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,gsm-controller,169,364

zdecydowanie bardziej rozbudowane, nawet można do tego samemu appkę na androida zrobić :). ciekawe ile taki zestaw do Jula mógłby kosztować ?

kontroler, 3 czujniki temperatury, coś do włączania i programowania działania, wifi, odczyt z watomierza ?

ale to nie jest na nasze wtyczki.... i tak jak kilka osób przed tobą i po tobie napisało nie nadaje się do PC