qubic 03.10.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 mieć możliwość sterowania w 2 taryfie w godzinach popołudniowych gdy najczęściej nie jestem w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.10.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 (edytowane) i taka otrzymałem niestety odpowiedź: Unfortunately, your installation is not compatible with our Thermostat. Eee, tam, nie znają się Ten termostat wygląda jak zwykły on/off zwierający i rozwierający styki (NO - normalnie otwarte) choć dokumentacja jest tak przygotowana, że są piękne rysunki, ale nigdzie wprost nie jest napisane jak on na prawdę działa. Jeśli jest on on/off, to stosując sposób podany przeze mnie i wihajstra da się u Ciebie zastosować ten termostat i powinien zadziałać. Dokopałem się w końcu do danych i wynika z nich, że jest on/off: Switching current: max 4 A Switching voltage: max 250 VAC Switching power: max 120 W Edytowane 3 Października 2014 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.10.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Eee, tam, nie znają się Ten termostat wygląda jak zwykły on/off zwierający i rozwierający styki (NO - normalnie otwarte) choć dokumentacja jest tak przygotowana, że są piękne rysunki, ale nigdzie wprost nie jest napisane jak on na prawdę działa. Jeśli jest on on/off, to stosując sposób podany przeze mnie i wihajstra da się u Ciebie zastosować ten termostat i powinien zadziałać. Dokopałem się w końcu do danych i wynika z nich, że jest on/off: Switching current: max 4 A Switching voltage: max 250 VAC Switching power: max 120 W rwxw jesteś bardzo szybki wygląda na to, że Jula może dostać sterowanie przez komórkę hehehe, to byłoby niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.10.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Zanim wydasz to 180E, sprawdź na zwykłym wyłączniku/przełączniku (choćby takim jak od światła) czy zrobione przez Ciebie sterowanie on/off działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.10.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 włączyłem wczoraj wieczorem przy temperaturze zewnętrznej 5*C i chodziła 8,5 godziny z ustawioną temperaturą 35*C.w nocy musiało być około -1, wszystko było oszronione. zużyła 9,09 kWh a wyprodukowała 0,11 GJ czyli 30,55 kWh.wymiennik cały zaszroniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.10.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To chyba OK... nie poczekamy na wypowiedzi speców od oceny jakości PC Jula jak dla mnie jest po prostu OK przy temperaturze w okolicach 0*C, aczkolwiek to jeszcze nie jest zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.10.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Szroni równomiernie, kop między 3,33 a 3,66 też ok. Sprawdź jak umiesz te grzałekę karteru, czy ona ci aby nie grzeje nonstop, również podczas pracy PC. Chwilow kopy masz ładne, natomiast w pracy gdzieś coś za dużo zużywa prądu psując trochę wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.10.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Szroni równomiernie, kop między 3,33 a 3,66 też ok. Sprawdź jak umiesz te grzałekę karteru, czy ona ci aby nie grzeje nonstop, również podczas pracy PC. Chwilow kopy masz ładne, natomiast w pracy gdzieś coś za dużo zużywa prądu psując trochę wynik. fajnie, że obserwujesz uważnie.dzięki. grzałkę karteru sprawdzę jak ściągnę instalatora, przy okazji żeby sprawdził czy da radę jakiś sterownik dorobić wg. pomysłu rwxw i wihajstra-trochę wcześniej pisali o tym.chyba, że widzisz jeszcze jakieś inne wyjście ze sterowaniem? najbardziej mi przeszkadza brak możliwości zaprogramowania w taniej taryfie.w takim układzie byłoby to praktycznie zupełnie bezobsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 05.10.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Masz taki dom że spokojnie na pokojowym wysterujesz, poza tym nie widzę sensu takich kombinacji, pewnie można to zrobić bardzo prosto tylko ,ze trzeba tam się trochę znać na tym, ja osobiście bym w tym nie grzebał ale pisałem wcześniej że pompa dostaje impuls do startu z czujnika temperatury na wejściu do PC więc wystarczy sterować pompą obiegową a to jest bardzo proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.10.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To nie kocioł i nie radzę tego typu sterowania pompą. Najrozsądniej jest sterować poprzez czujnik t wody na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.10.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 więc wystarczy sterować pompą obiegową a to jest bardzo proste To dosyć brutalny sposób wyłączania pc. Będzie mogło wywalać błąd wysokiego ciśnienia, szkoda męczyć pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.10.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (.....)pompa dostaje impuls do startu z czujnika temperatury na wejściu do PC więc wystarczy sterować pompą obiegową a to jest bardzo proste Już dwóch moich przedpiszących zwracało na to uwagę i bez efektu... To nie jest taka prosta sprawa jak Ci się wydaje. Nie wystarczy termostatem sterować pompą obiegową bo wówczas pozbawiasz sterownika pompy informacji o "tej właściwej pożądanej w danym momencie temperaturze". Jeśli odetniesz takim auratonem pompę obiegową to sterownik odczyta temperaturę rury z wodą w stanie spoczynku. Będzie to w zasadzie temperatura powietrza otaczającego "oczujnikowaną rurę". Mało tego, sterownik załączy ogrzewanie i nie widząc wzrostu temperatury stwierdzi że potrzeba więcej mocy i rozkręci sprężarkę na max. O ile wcześn iej nie dostanie informacji z presostatu/przetwornika ciśnienia o nadmiernym ciśnieniu. W ten sposób nie da się tego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 06.10.2014 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ja nie twierdzę że trzeba odciąć zasilanie od PC, moja występuje z pompą obiegową i bez więc da się to jakoś rozdzielić nie odcinając całej PC, mam też sterowanie czasowe które uruchamia procedurę startu, pisałem że nie znam się na tym ale że może to być bardzo proste, Julcia ma na pewno jakieś zabezpieczenie przed zbyt niską temperaturą, ma też jakąś nastawę temperatury wewnętrznej z tego co pamiętam, no i to są tylko pomysły specjalistą nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 a co powiecie na propozycję pewnego sympatycznego "pompiarza" ? był tak miły i przeszukał cały internet nada się to do PC Jula? http://www.ebay.co.uk/itm/GSM-SMS-Remote-control-module-with-enclosure-UK-seller/121438331335?_trksid=p2047675.c100009.m1982&_trkparms=aid=222007&algo=SIC.MBE&ao=1&asc=25402&meid=ab84e129da2b43a3b087dca877c49f23&pid=100009&prg=10670&rk=2&rkt=10&sd=201182016162 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.10.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jest też Lan Kontroler http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363za pomocą którego można zdalnie przez sieć włączać i wyłączać urządzenia, można też odczytywać dane z licznika impulsowego i termometrów. Gsm kontroler też mają, ale droższy:http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,gsm-controller,169,364 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.10.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jest też Lan Kontroler http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363 za pomocą którego można zdalnie przez sieć włączać i wyłączać urządzenia, można też odczytywać dane z licznika impulsowego i termometrów. Gsm kontroler też mają, ale droższy: http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,gsm-controller,169,364 zdecydowanie bardziej rozbudowane, nawet można do tego samemu appkę na androida zrobić . ciekawe ile taki zestaw do Jula mógłby kosztować ? kontroler, 3 czujniki temperatury, coś do włączania i programowania działania, wifi, odczyt z watomierza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 13.10.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 rwxw jesteś bardzo szybki wygląda na to, że Jula może dostać sterowanie przez komórkę hehehe, to byłoby niezłe. Może,może za 190 zyla masz coś takiego http://rtvagd.wp.pl/kat,1032145,title,Zarzadzaj-domowa-elektronika-za-pomoca-smartfona,wid,16823799,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Może,może za 190 zyla masz coś takiego Takie "sterowanie" poprzez zdalne wyciaganie wtyczki z gniazdka nadaje sie do lampki nocnej, ale do pompy ciepla juz nie za mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 14.10.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Może,może za 190 zyla masz coś takiego [ATTACH=CONFIG]284216[/ATTACH] http://rtvagd.wp.pl/kat,1032145,title,Zarzadzaj-domowa-elektronika-za-pomoca-smartfona,wid,16823799,wiadomosc.html ale to nie jest na nasze wtyczki.... i tak jak kilka osób przed tobą i po tobie napisało nie nadaje się do PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 14.10.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 sugerowałem coś w tym rodzaju ale stwierdzili że to za mało pokręcone rozwiązanie i poszli w telefony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts