Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

włączyłęm na noc o 22:10 i chodzi do teraz ponieważ temperatura zewnętrzna spadła do -4 *C i chyba po raz pierwszy zaobserwowałem defrost. pobór spadał stopniowo do 200W i wtedy temperatura grubej rury 21,7 a cienkiej 10*C .trwało to około 3-4 minut i potem stopniowo zaczęła się rozkręcać do 1287W, po ustabilizowaniu na około 1274W gruba 37,1 cienka 34,9 *C. temperatura na piecu ustawiona była na 37*C ale nie wiem czy pompa ją osiągnęłą (wstałem przed 8 h 8) )

do tej pory pobrała 11,3 kWh a wyprodukowała 0,12 GJ czyli 33,5kWh

Edytowane przez qubic

Teoretycznie da radę, ale trzeba by bo mądrze podłączyć i niemniej mądrze tym umieć sterować.

Ze świadomością oczywiście, że przez dwa tygodnie będzie chodziła (2+2) kW ze sprężarki + (3+3) kw z grzałek przez 24h/dobę

Dwa tygodnie lub cztery...licze sie z tym...nie mam za bardzo alternatywy...strefa eco, gaz ziemny 300m odemnie juz od 5 lat:) brak tranzytu dzieki dobrotliwosic sasiadow...instalacje mam zaprojektowana pod kocial kondensacyjny (45st zasilanie) parter 84m2 podlogowka, poddasze 100m2 + dwie drabinki w lazienkach 60x180. WM z reku, sciany 20cm styro i 20 cm welny (elewacja wentylowana) , poddasze 30cm welna skalna, podloga 15 cm styro. 177m2 uzytkowej , 1092m3 kubatury. Strata przez przenikanie 7,7kW, przez wentylacje 1,7kW. 41,5 W/m2. 17335kWh/rok. Propozycje? dodam ze lubie eksperymentowac :) hehe (stazy mieszkaja 2 km odemnie wrazie czego odstawie dzeci z zona na noc :) )

Z Julą x 2 było by mocno po bandzie i chyba bez sensu. Jak nie możesz zrodzić kolektora, to lepiej faktycznie zainwestować te 20 tyś w większą powietrzną i grzać tylko w drugiej taryfie. Przy tym zapotrzebowaniu już po kilku larach zwrócą się ew oszczędności inwestycyjne na kombinacjach z Julą.

Strata przez przenikanie 7,7kW, przez wentylacje 1,7kW. 41,5 W/m2. 17335kWh/rok. Propozycje? dodam ze lubie eksperymentowac :) hehe (stazy mieszkaja 2 km odemnie wrazie czego odstawie dzeci z zona na noc :) )

Ja bym zaczął od eksperymentów z ociepleniem, wyniki ozc mówia o bardzo słabym ociepleniu tego domu.

sugestie?

Jestes pewien wyników obliczeń ozc?, przegrody zaizolowane dosc dobrze, mozna było dac wiecej na posadzkę, ale juz przepadło, nie wiem jakie są okna.

Zastanawia mnie 177 m2 pow uzytkowej i ponad 1000 m3 kubatury, albo są pomieszczenia nieogrzewane (duzy strych ? duzy garaż?) albo duze antresole.

Moze V strefa klimatyczna, cos te zapotrzebowanie jest za duze, trudno sie wypowiedziec nie mając szczegołowych danych.