Hippek 26.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 teraz jak było tak zimno w nocy to grzałem też w dzień też w taniej taryfie . trochę te testy mnie wykończą bo np. dzisiaj już w dzień było dość ciepło i efekt jest taki, że w salonie miałem 24,5 *C. jak grzeję w nocy tak wychodzi od 22-07 to najwyższa temperatura jest około 15 czyli kumuluje się . wlasnie piecze sie chlebek i kuchnia dzis sie nie zalaczy. Nie wyobrazam sobie takiego nieprzewidywalnego w zaleznosci od temp. zewnetrznej przesuniecia w czasie produktow akumulacji. niechcacy chlapnales jeden z tajnikow pompiarskiej akumulacji. czekam, co sie wydarzy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) I robi się śmietnik To lepiej brać monoblocka od panasa 5kW lub 6kW do -25 (?) od angoli za 12k www.rexelenergysolutions.co.uk/product/2500552009/Panasonic-Aquarea-Compact-6kw-Mono-Air-Source-Heat-Pump-1PH- Ktoś obeznany się wypowie... Na razie jestem za, w tym tygodniu może się skuszę i zakupię... ale tę z Juli. Podłogówka raczej odłożona na wiosnę. Więc wyniki za rok. PS. Podaj datę produkcji swojej. Z forum chyba szwedzkiego, wiem że te nowsze modele z 2013r zostały poprawione. Nie pamiętam co poprawili, ale te wcześniejsze to straszna kiszka ponoć była. wiesz, ludzie oczekują po PC jakiejś niesamowitej technologii a wewnątrz prostota konstrukcji aż poraża. z drugiej strony przy tej cenie jest to dość schludnie wszystko zrobione, wiadomo widać "chiński" odcisk smoka. dla nas trochę to jest dziwne ale ogólnie to jest przemyślane a jednocześnie zrobione w sposób bez komplikowania czegokolwiek. jednym słowem chińczyk. daty produkcji nie ma albo nie wiem gdzie szukać. jest numer seryjny tak jakby z datą w środku wynikałoby z niego, że z sierpnia tego roku ale to może być tylko zbieg okoliczności. jeśli masz takie info o starej serii to lepiej to sprawdzić bo do końca nie wiadomo z czego wynika ta cena promocyjna. Edytowane 26 Października 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 wlasnie piecze sie chlebek i kuchnia dzis sie nie zalaczy. Nie wyobrazam sobie takiego nieprzewidywalnego w zaleznosci od temp. zewnetrznej przesuniecia w czasie produktow akumulacji. niechcacy chlapnales jeden z tajnikow pompiarskiej akumulacji. czekam, co sie wydarzy dalej. akumulacja raczej ma więcej zalet niż wad. czasami to bardziej wada całego systemu niż tylko i wyłącznie akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Z forum chyba szwedzkiego, wiem że te nowsze modele z 2013r zostały poprawione. Nie pamiętam co poprawili, ale te wcześniejsze to straszna kiszka ponoć była. hehe z tym forum to nawet tłumacz google leżał i kwiczał nie wiem jak ty coś tam wyczytałeś, ja tylko jakieś strzępki info zebrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 To lepiej brać monoblocka od panasa 5kW Monoblock nie jest dobrym rozwiązaniem, bo albo trzeba zalać układ co glikolem i będzie ok, albo bawić się w wymiennik, który przyniesie tylko straty i też za darmo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Monoblock nie jest dobrym rozwiązaniem, bo albo trzeba zalać układ co glikolem i będzie ok, albo bawić się w wymiennik, który przyniesie tylko straty i też za darmo nie jest. o ile coś nie pomyliłem to glikol też pewne straty generuje, pewnie niewielkie ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Zgadza się, trzeba go kupić, a woda jest tańsza Dodatkowo da nieco większe opory tłoczenia, ale przy temperaturach koło 40* nie będą to jakieś specjalnie wielkie różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.10.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Zgadza się, trzeba go kupić, a woda jest tańsza Dodatkowo da nieco większe opory tłoczenia, ale przy temperaturach koło 40* nie będą to jakieś specjalnie wielkie różnice. nie wiem czy nie chodziło o ciepło właściwe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.10.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 nie wiem czy nie chodziło o ciepło właściwe ... , tak trochę mniejsze roztworu glikolu niż samej wody, ale myślę, że nie jest to aż tak duży problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 wlasnie piecze sie chlebek .... Pewnie tez sypiacie na baranich skorach na zapiecku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.10.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Pewnie tez sypiacie na baranich skorach na zapiecku. jak będziesz grzeczny, to dostaniesz resztki ze stoku ale teraz marsz na kocyk. i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 27.10.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Chyba pojade i kupie 6kW x 2 ...przy -15 powinienem z nich miec 5,4 kW jakos sie przezyje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 28.10.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 QUBIC haaaaallllllooooo !!!!!! co tam dalej z Julką napisz coś pomiary spostrzeżenia itp ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.10.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 (edytowane) QUBIC haaaaallllllooooo !!!!!! co tam dalej z Julką napisz coś pomiary spostrzeżenia itp ...... projekt nowego sterownika RWXW z mechanicznym WIHAJSTREM zakończony pełnym sukcesem. dzieęki rwxw i wihajster za pomysł.! sterownik działa, teraz tylko muszę ogarnąć nastawy bo jeszcze nie dotykałem się do tego. jeśli chodzi o czujnik w który został wpięty to jest ntc. Edytowane 28 Października 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 28.10.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 dzieęki rwxw i wihajster za pomysł.! sterownik działa No to super. Ja to wypróbowywałem kiedyś na kotle gazowym i też działa do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.10.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 ale ja jestem durny i technicznie niesprawny. nie umiem ogarnąć sterownika nawet z instrukcją , masakra ! spokojnie o 22 załączę i zobaczymy przez noc jak się będzie zachowywać na lekkim minusie , rano napiszę jak zużycie i produkcja. grzałki teraz odłączę bo niewiele wnoszą poza podgrzaniem wody w obiegu po defroście.czysta PC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 28.10.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 a jak moc i sprawnosc w ostatnich pomiarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 a jak moc i sprawnosc w ostatnich pomiarach? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6650183&viewfull=1#post6650183 wklejam linka z ostatnimi wykresami dzisiaj w nocy test na około -5*C bo na razie jest -3*C ale jak znam temat to będzie -5 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.10.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 okazało się , że jednak nie znam tematu pogody. PC Jula chodziła całą noc przy temperaturze zewnętrznej -7*C zeżarła 8,7 kWh a wyprodukowała 0,07 GJ czyli około 19,44 kWh test na -7*C - zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.10.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 To teraz czekamy na -15*C będzie jak tylko pogoda dopisze Ale i tak przy -7*C 2 x taniej od kabli Jaka miales temp na wyjsciu? ciężko powiedzieć ponieważ od czasu instalacji nowego sterownika nie jestem zmuszony przebywać w kotłowni, wszystko jest teraz zautomatyzowane może dzisiaj jak temperatura się powtórzy to pozapisuję parametry przez godzinkę .chociaż mam już pomysł na podgląd LIVE - kamerka IP. niestety nie wiem jak zmusić ciepłomierz żeby wyświetlał parametry w interwałach a nie ciągle tylko jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts