Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

teraz jak było tak zimno w nocy to grzałem też w dzień też w taniej taryfie .

trochę te testy mnie wykończą bo np. dzisiaj już w dzień było dość ciepło i efekt jest taki, że w salonie miałem 24,5 *C.

jak grzeję w nocy tak wychodzi od 22-07 to najwyższa temperatura jest około 15 czyli kumuluje się .

wlasnie piecze sie chlebek i kuchnia dzis sie nie zalaczy. Nie wyobrazam sobie takiego nieprzewidywalnego w zaleznosci od temp. zewnetrznej przesuniecia w czasie produktow akumulacji.

niechcacy chlapnales jeden z tajnikow pompiarskiej akumulacji. czekam, co sie wydarzy dalej.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I robi się śmietnik :p

To lepiej brać monoblocka od panasa 5kW lub 6kW do -25 (?) od angoli za 12k

www.rexelenergysolutions.co.uk/product/2500552009/Panasonic-Aquarea-Compact-6kw-Mono-Air-Source-Heat-Pump-1PH-

Ktoś obeznany się wypowie...

Na razie jestem za, w tym tygodniu może się skuszę i zakupię... ale tę z Juli.

Podłogówka raczej odłożona na wiosnę. Więc wyniki za rok.

PS. Podaj datę produkcji swojej.

Z forum chyba szwedzkiego, wiem że te nowsze modele z 2013r zostały poprawione.

Nie pamiętam co poprawili, ale te wcześniejsze to straszna kiszka ponoć była.

wiesz, ludzie oczekują po PC jakiejś niesamowitej technologii a wewnątrz prostota konstrukcji aż poraża.

z drugiej strony przy tej cenie jest to dość schludnie wszystko zrobione, wiadomo widać "chiński" odcisk smoka.

dla nas trochę to jest dziwne ale ogólnie to jest przemyślane a jednocześnie zrobione w sposób bez komplikowania czegokolwiek. jednym słowem chińczyk.

daty produkcji nie ma albo nie wiem gdzie szukać.

jest numer seryjny tak jakby z datą w środku wynikałoby z niego, że z sierpnia tego roku ale to może być tylko zbieg okoliczności.

jeśli masz takie info o starej serii to lepiej to sprawdzić bo do końca nie wiadomo z czego wynika ta cena promocyjna.

Edytowane przez qubic

wlasnie piecze sie chlebek i kuchnia dzis sie nie zalaczy. Nie wyobrazam sobie takiego nieprzewidywalnego w zaleznosci od temp. zewnetrznej przesuniecia w czasie produktow akumulacji.

niechcacy chlapnales jeden z tajnikow pompiarskiej akumulacji. czekam, co sie wydarzy dalej.

akumulacja raczej ma więcej zalet niż wad. czasami to bardziej wada całego systemu niż tylko i wyłącznie akumulacji.

Z forum chyba szwedzkiego, wiem że te nowsze modele z 2013r zostały poprawione.

Nie pamiętam co poprawili, ale te wcześniejsze to straszna kiszka ponoć była.

hehe z tym forum to nawet tłumacz google leżał i kwiczał ;)

nie wiem jak ty coś tam wyczytałeś, ja tylko jakieś strzępki info zebrałem.

QUBIC haaaaallllllooooo !!!!!! co tam dalej z Julką napisz coś :) pomiary spostrzeżenia itp ......

projekt nowego sterownika RWXW z mechanicznym WIHAJSTREM zakończony pełnym sukcesem. dzieęki rwxw i wihajster za pomysł.!

sterownik działa, teraz tylko muszę ogarnąć nastawy bo jeszcze nie dotykałem się do tego.

jeśli chodzi o czujnik w który został wpięty to jest ntc.

GjGIViizO3rRct-ClZY2NA90YsBD1iFbaddxlEzDrsM=w468-h596-no

Edytowane przez qubic

ale ja jestem durny i technicznie niesprawny. nie umiem ogarnąć sterownika nawet z instrukcją , masakra !

spokojnie o 22 załączę i zobaczymy przez noc jak się będzie zachowywać na lekkim minusie , rano napiszę jak zużycie i produkcja. grzałki teraz odłączę bo niewiele wnoszą poza podgrzaniem wody w obiegu po defroście.

czysta PC !

To teraz czekamy na -15*C ;)

będzie jak tylko pogoda dopisze ;)

Ale i tak przy -7*C 2 x taniej od kabli :)

Jaka miales temp na wyjsciu?

ciężko powiedzieć ponieważ od czasu instalacji nowego sterownika nie jestem zmuszony przebywać w kotłowni, wszystko jest teraz zautomatyzowane :lol:

może dzisiaj jak temperatura się powtórzy to pozapisuję parametry przez godzinkę .chociaż mam już pomysł na podgląd LIVE - kamerka IP. niestety nie wiem jak zmusić ciepłomierz żeby wyświetlał parametry w interwałach a nie ciągle tylko jeden.