Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to masz komfort na poziomie "drobnego wegla" ;)

Temp na zasilaniu jest stala czy masz jakas funkcje "zmienna" zaleznie od temp zewn cos tam... Moze juz kiedys pytalem :-?

Znazczy wedlug Twojego ustawienia.

tzn. na sterowniku ustawiam na sztywno temperaturę 35*C i PC moduluje sobie tak moc żeby tą zadaną temperaturę utrzymać.

nie polegam na odczycie temperatury pokojowej ponieważ i tak to wszystko działa na akumulacji więc po prostu ładuję taką temperaturą zadaną w określonym czasie , u mnie są to godziny taniej taryfy od 22-06 o 14:30-16:30

wg mnie 20% i do wartosci z katalogu...trzeba by markowa opomiarowac i dopiero porownac.

Markowa pompa 12k - 5k jula =7k pln / 5 lat / 0,55pln 1 kwh g11 = 2545 kwh rocznie tyle musi jula wiecej opitolic zeby sie po 5 latach wyrownalo na 0pln.

Raczej az taka duza rownica nie bedzie. 10 lat = markowa bardziej realne :)

Czyli tak 30% gorzej od " markowej " trzeba by policzyć jak to wychodzi łącznie z cwu kiedyś coś tam liczyłem i wychodziło że po 5 latach Jula + dodatkowy prąd = " markowa "

W 6 roku właściciel juli jest już w plecy a właścicielowi " markowej " kończy się gwarancja :-D

Miej świadomość co z czym porównujesz!

W katalogach masz czysty COP bez prądu pompy grzałek i defrostów. Do tego podejrzewam, że przez pierwsze 2h Jula musi zapylać z modulacją ponad 100%. Na koniec zwróć uwagę na wilgotność, jest wyjątkowo niska (49% aktualnie)

U mnie czysto teoretycznie 12kkWh/rok.

Zakładam COP 2,5 dla juli jak i firmowej.

Dla tej pierwszej przyjmuję pracę tylko dla połowy zapotrzebowania, reszta na grzałce, firmówka 100% zapotrzebowania.

Różnica w zużytych kWh mam większe dla Juli o całe 3600kWh na rok.

Czyli dla obecnej taryfy jaką posiadam (czekam na licznik) wychodzi iż do ogrzewania przy juli muszę dopłacić około 1000zł na rok.

Po przejściu do Duona- 660zł dopłaty do CO + CWU na rok.

Takie przyjmuję założenia.

Edytowane przez klaudiusz_x

Chłopaki gdyby ta Jula była taka rewelacyjna, to by przecież wszyscy tylko ją kupowali. Nie wy pierwsi ją odkryliście:) Najpierw poczekajmy jak się sprawdzi w większych mrozach, czy będzie bezawaryjna, itp, itd. A wtedy będziemy oceniać, czy opłaca się kupować co 10 lat Julę, czy jakąś markową. Poza tym trzeba mieć świadomość, że ona nadaje się jedynie do domu bardzo nisko-energetycznego. W takim durszlaku jak mój to mogłaby robić co najwyżej za pompkę do CWU w okresach przejściowych:D bo do grzania potrzebowałbym kaskadę z trzech, czy czterech Julek;)

Chłopaki gdyby ta Jula była taka rewelacyjna, to by przecież wszyscy tylko ją kupowali. Nie wy pierwsi ją odkryliście:)

Problemem jest tu stosunkowo niska moc, pompa jeżeli na cały sezon to raczej do domku kempingowego 70m2 lub "dla komfortu" do pasywnego.

Najpierw poczekajmy jak się sprawdzi w większych mrozach, czy będzie bezawaryjna, itp, itd. A wtedy będziemy oceniać, czy opłaca się kupować co 10 lat Julę, czy jakąś markową.

Tu by trzeba się zastanowić najpierw, czy markowa wytrzyma te 10 lat, bo jakoś producenci markowych nie są specjalnie skłonni dać gwarancji dłuższej niż 2 lata, ewentualnie nieco więcej na sprężarkę.

wiecie co ja tak sobie myślę, że te dane które podaję to zazwyczaj dla najbardziej niekorzystnych warunków tzn. noc ciemna i mroźna :)

jeżeli nie trzymalibyśmy się sztywno taryf to tak jak dzisiaj sytuacja w nocy -7*C a w dzień +10*C.

może jednak puszczać ją w dzień bez oglądania się na taryfy , 2 godziny załapie się na tanią taryfę a reszta w drogiej .

plusy są takie, że daną porcję energii produkuje szybciej ponieważ nie ma defrostów i zużywa mniej energii.

a COP jest prawie 2 x wyższy w dzień tak jak dzisiaj niż w nocy.

może trochę zmienić taktykę na okresy przejściowe?

Tu by trzeba się zastanowić najpierw, czy markowa wytrzyma te 10 lat, bo jakoś producenci markowych nie są specjalnie skłonni dać gwarancji dłuższej niż 2 lata, ewentualnie nieco więcej na sprężarkę.

Jak w 2003r kupowałem swój pierwszy TV LCD to dostałem na niego tylko rok gwarancji, a działa do dzisiaj:eek: To samo jest z pralkami, lodówkami, samochodami, itp. Nie wiem czy na podstawie długości udzielanej gwarancji jesteśmy w stanie określić żywotność danego urządzenia;) Zresztą zapytaj tych co mają gruntówki, czy im gwarancję dają na 20 lat:confused: Jak nie to można by zacząć podejrzewać, że po pięciu padną:D

Jak w 2003r kupowałem swój pierwszy TV LCD to dostałem na niego tylko rok gwarancji, a działa do dzisiaj:eek: To samo jest z pralkami, lodówkami, samochodami, itp. Nie wiem czy na podstawie długości udzielanej gwarancji jesteśmy w stanie określić żywotność danego urządzenia;) Zresztą zapytaj tych co mają gruntówki, czy im gwarancję dają na 20 lat:confused: Jak nie to można by zacząć podejrzewać, że po pięciu padną:D

Kolego pralki i lodowki robi sie na 2-3 lata....przez ostatnie 14 lat mialem gorenje (9 lat), siemensa( 3lata ) i samsunga (2 lata) . to to bylo 10 lat temu a teraz to zupelnie inna bajka!

Kolego pralki i lodowki robi sie na 2-3 lata....przez ostatnie 14 lat mialem gorenje (9 lat), siemensa( 3lata ) i samsunga (2 lata) . to to bylo 10 lat temu a teraz to zupelnie inna bajka!

No nie wiem - ja nie mam takich doświadczeń. Moja stara Amica (pralka) przepracowała 12lat i jako, że nie chciała się zepsuć;) a potrzebowałem nowej z włącznikiem czasowym to oddałem ją mamie i cały czas pracuje. Lodówkę kupiłem w 2010 - SbS Samsung, notabene sporo droższą od Juli:) i jak na razie (odpukać w niemalowane) działa, jak i wszystkie sprzęty, które zakupiłem podczas przeprowadzki do nowego domu w 2010r - a trochę tego było:yes:. Jak to mówia pożyjemy, zobaczymy:)