Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

W lodówka zegarem czasowym są połączenia rurek stalowych z aluminiowymi na klej lub lockring.

Dodatkowo w alu robią się wżery które też powodują rozszczelnienie. Wszystko jest tak wyliczone, żeby był ruch w interesie. Mnie taka polityka strasznie wkurza i zamiast kupować w miejsce zepsutej nową lodówkę, która się też zepsuje zaraz po gwarancji, zdecydowałem się na wyprucie aluminiowego parownika i zamianę na miedzianą rurkę od klimy. Zabawa była fajna i na razie "nowa" lodówka działa bez problemów ponad pół roku ;-)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Qubic!

Mówił Ci ktoś kiedyś, że robisz kawał dobrej roboty?:) Że też Tobie się chce:) Szacunek!

uuu dzięki za uznanie :)

ale to tylko przekazywanie dobrej energii dalej.

jeszcze nie tak dawno inne osoby z tego forum dawały coś od siebie i ja na tym skorzystałem budując dom, teraz jak mam wybudowany to mam nadzieję ktoś inny skorzysta.

niech się kręci ta pompa :yes:

Qubic, też jestem Ci wdzięczy i pod wrażeniem pracy jaką wykonujesz :yes:

Mnie natomiast niepokoi, że radiator na zewnątrz przy temperaturze obecnej tj. w okolicach +4 st.C jest zaszroniony tylko do około połowy, od dołu.

Może moja Julka ma za mało gazu czy co ?

wiesz ja też tak miałem na początku. nawet gdzieś wcześniej wkleiłem zdjęcie musisz poszukać . też się zastanawialiśmy czy wszystko jest ok a potem już cały się szronił. może daj jej popracować i za jakiś czas poobserwuj.

Zakupilem jule...a nawet dwie. Jedna z wystawy(-8% rabat), jedna nowka(-5% rabat). Z jednej kolega odda mi vat ,wiec sumujac zaplacilem 8450pln. W niedziele dam na tace zeby to wszystko dzialalo przez pare lat:)

no to pojechałeś po bandzie jak jeszcze chyba nikt w Polsce !

cena bardzo przyjazna dla człowieka ;)

Zanim zima nadejdzie Qubic będzie miał całe stado Julek na sumieniu :D

Vld no tak to nie żartujmy .... ja nigdy nie polecałem tej PC, tylko opisuję swoje rozwiązanie C.O. w moim domu.(mocno eksperymentalne) chociaż dzięki Tobie wierzę, że jednak poprawnie działające. de facto już jestem przekonany ponieważ przy -7*C ostatni test nie zakończył się kompletną klapą ;) . jednakże wcześniej odłączyłem grzałkę a nie wiem czy gdyby grzałka się załączała po każdym defroście to COP mógłby być naprawdę mizerny.

a tak już mniej serio to na wiosnę może być wysyp prawie nowych PC na Alledrogo w cenach mocno promocyjnych :D

Vld no tak to nie żartujmy .... ja nigdy nie polecałem tej PC, tylko opisuję swoje rozwiązanie C.O. w moim domu.(mocno eksperymentalne) chociaż dzięki Tobie wierzę, że jednak poprawnie działające. de facto już jestem przekonany ponieważ przy -7*C ostatni test nie zakończył się kompletną klapą ;) . jednakże wcześniej odłączyłem grzałkę a nie wiem czy gdyby grzałka się załączała po każdym defroście to COP mógłby być naprawdę mizerny.

a tak już mniej serio to na wiosnę może być wysyp prawie nowych PC na Alledrogo w cenach mocno promocyjnych :D

nie przesadzajcie ....i tak taniej niz lpg wychodzi ....moi rodzice placa 12k-16k pln za rok grzania srednia z 4 lat( od czasu jak lpg kosztuje powyzej 2,5pln) . Ostatno przegladalem fv z 2000 roku lpg 1,0 pln za l z BP :) Ile podziala i jak zobaczymy i tak sie zwroci po sezonie( do lpg).

nie przesadzajcie ....i tak taniej niz lpg wychodzi ....moi rodzice placa 12k-16k pln za rok grzania srednia z 4 lat( od czasu jak lpg kosztuje powyzej 2,5pln) . Ostatno przegladalem fv z 2000 roku lpg 1,0 pln za l z BP :) Ile podziala i jak zobaczymy i tak sie zwroci po sezonie( do lpg).

no to rodzice chyba mają durszlak (bez obrazy)

moi rodzice w 15-to letnim domu (220m2) grzanym olejem płacą za sezon 6-8Kpln, a jednak olej trochę droższy od gazu (chyba, że piszesz o gazie z butli a nie ziemnym - ale to i tak koszt powinien wychodzić na poziomie oleju)

ps. po zimie rodzice przechodzą na PC P-W, pomimo kompletu grzejników w domu zamiast podłogówki (rozwiązanie sprawdzone przez znajomego - jedna zima póki co - i dało radę, z kosztów oleju zeszli o ponad połowę)

pozdrawiam, Artur

fajne zestawienie.

nie wiesz czym właściciel ogrzewa i jaki ma dom?

Temat szedł wokół klimatyzatora z funkcją grzania.

Wątek zszedł na psy. Nie zaglądam regularnie.

Parę czynników zewnętrznych spowodowało, iż nie zrobię wylewek w tym roku. A pompa mnie ciągnie.

Szczególnie że grzeje do tych -7*C. Teoretycznie spełnia moje kryteria.

Cena do niedzieli.

Gdyby podłogówka była gotowa, już bym ją miał.

PS. Znów mam awarię samochodu, tego samego co przy poprzedniej próbie zakupu tej pompy w grudniu zeszłego roku. Mam drugie auto, ale daje do myślenia :p

Wtedy kosztowała 6k z obniżki z 7tys.

Panowie sprzedawcy (w sumie tylko jeden?) od wyliczeń kosztów zakupu/eksploatacji markowych pomp ws Julki, zamilkli. Co mamy myśleć?