jasniepan 31.10.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 no to rodzice chyba mają durszlak (bez obrazy) moi rodzice w 15-to letnim domu (220m2) grzanym olejem płacą za sezon 6-8Kpln, a jednak olej trochę droższy od gazu (chyba, że piszesz o gazie z butli a nie ziemnym - ale to i tak koszt powinien wychodzić na poziomie oleju) ps. po zimie rodzice przechodzą na PC P-W, pomimo kompletu grzejników w domu zamiast podłogówki (rozwiązanie sprawdzone przez znajomego - jedna zima póki co - i dało radę, z kosztów oleju zeszli o ponad połowę) pozdrawiam, Artur Lpg butla. Dom 320m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Jak nawet na wiosne beda je za darmo rozdawac, to gdzie ty sobie osiolku ja podlaczysz? Do kabelkow w podlodze? do klimakonwektorów, baranku. I zagrzeje, i schłodzi. Ale jeszcze chwila. szczypie pupa, że za 10% wartości Twojego klamota ludziska będą mieć to samo? p.s. uważaj na kreta, żeby ci DZ nie podziurawił heh Edytowane 31 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.10.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) dzisiejsze nocne pompowanie przy temperaturze zewnętrznej 7*C, temperatura na piecu 35*C zeżarło 7,4 kWh wyprodukowało 27,77 kWh Zrób podsumowanie od momentu jej zainstalowania. Samochod pewnie jakis markowy ? Nie. Wydech, muszę pospawać. Edytowane 31 Października 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 do klimakonwektorów, baranku. I zagrzeje, i schłodzi. Ale jeszcze chwila. szczypie pupa, że za 10% wartości Twojego klamota ludziska będą mieć to samo? p.s. uważaj na kreta, żeby ci DZ nie podziurawił heh Za 10% (2500zl) to bedziesz miala 1 szt (slownie: jeden) goowniany klimakonwektor. Trzeba go jeszcze jakos podlaczyc (czytaj zdemolowac pol chalupy). To tez nie bedzie za darmoche. Ile klimakonwektorow planujesz? Policzymy szybciotko kwote z robota, odprowadzeniem skroplin (bo przeciez ma chlodzic) i grubym remontem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Za 10% (2500zl) to bedziesz miala 1 szt (slownie: jeden) goowniany klimakonwektor. Trzeba go jeszcze jakos podlaczyc (czytaj zdemolowac pol chalupy). To tez nie bedzie za darmoche. Ile klimakonwektorow planujesz? Policzymy szybciotko kwote z robota, odprowadzeniem skroplin (bo przeciez ma chlodzic) i grubym remontem domu. licz, pozniej poprawię błędy po Tobie; Edytowane 31 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 licz, poprawię błędy po Tobie Mam litosc. Daruje Ci "stresa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 31.10.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Mam litosc. Daruje Ci "stresa". masz rację - nie licz, bo musiałabym poszerzyć stopkę o kolejną bzdurę Twojego autorstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 masz rację - nie licz, bo musiałabym poszerzyć stopkę o kolejną bzdurę Twojego autorstwa Uuuuu, jak mi przykro. Ale moze klimakonwektory tez na wiosne beda za darmo. Jak to sie mowi: Nadzieja matka ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.10.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Zrób podsumowanie od momentu jej zainstalowania. od początku to nie notowałem tak szczegółowo, testy , zmiana ustawień itd.itp. cały październik mam na liczniku, przedtem we wrześniu zapisałem zużycie 30,96 kWh, jeszcze wcześniej coś tam zjadło ale ile to już nie dojdę. tak więc miarodajnie podsumuję październik: zeżarło 151 kWh wyprodukowało 1,9 GJ czyli w zaokrągleniu 528 kWh podłogówka tylko na parterze, nie włączałem innych urządzeń grzewczych, kable wyłączone, temperatura wewnątrz- starałem się trzymać około 22*C ale przez uczenie się PC nierzadko było ponad 24*C(mówię o parterze, piętro 20*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 31.10.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 masz rację - nie licz, bo musiałabym poszerzyć stopkę o kolejną bzdurę Twojego autorstwa Uuuuu, jak mi przykro. Ale moze klimakonwektory tez na wiosne beda za darmo. Jak to sie mowi: Nadzieja matka ..... Prawie jak mąż z żoną ... @qubic Mógłbyś wpisywać w stopkę ile zjadła ile wyprodukowała w danym miesiącu Ciekawskich jest więcej Jakbyś wpisał ile m2 grzejesz + jaki duży baniak cwu to było by super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.10.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No wlasnieTeż bym proponował inny pokój na takie pieszczoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.10.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 @qubic Mógłbyś wpisywać w stopkę ile zjadła ile wyprodukowała w danym miesiącu Ciekawskich jest więcej Jakbyś wpisał ile m2 grzejesz + jaki duży baniak cwu to było by super ogrzewam parter około 60m2 poniewaz podłogówkę wodną mam tylko na parterze, CWU 120l Lemet Ecoway grzany bezpośrednio prądem. PC Jula pracuje tylko na C.O. testuję stopkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.10.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No wlasnie Też bym proponował inny pokój na takie pieszczoty. mąż i żona proszeni o igraszki na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 31.10.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) od początku to nie notowałem tak szczegółowo, testy , zmiana ustawień itd.itp. cały październik mam na liczniku, przedtem we wrześniu zapisałem zużycie 30,96 kWh, jeszcze wcześniej coś tam zjadło ale ile to już nie dojdę. tak więc miarodajnie podsumuję październik: zeżarło 151 kWh wyprodukowało 1,9 GJ czyli w zaokrągleniu 528 kWh podłogówka tylko na parterze, nie włączałem innych urządzeń grzewczych, kable wyłączone, temperatura wewnątrz- starałem się trzymać około 22*C ale przez uczenie się PC nierzadko było ponad 24*C(mówię o parterze, piętro 20*C) A wodę użytkową czym grzejesz i jaki koszt miesieczny ? Tak się zastanawiam co zrobić u siebie zapotrzebowanie liczone przez asolta to 4700 kWh/rok pierwotnie w planach miałem Panasonica 7kW ale coraz bardziej skłaniam się do Julki+Kospel+Galmetmaxi 300L+płyta fundamentowa w niej mam rurki+dwie taryfy tylko czy da radę to jakoś sensownie spiąć . Koszt takiego zestawy to pewnie około 13-14 tyś. Panasonic pewnie ok 20.000.Trzeba poczekać na mrozy decyzja będzie wtedy łatwiejsza bo jak na razie wygląda to fajnie Edytowane 31 Października 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.10.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 A wodę użytkową czym grzejesz i jaki koszt miesieczny ? Tak się zastanawiam co zrobić u siebie zapotrzebowanie liczone przez asolta to 4700 kWh/rok pierwotnie w planach miałem Panasonica 7kW ale coraz bardziej skłaniam się do Julki+Kospel+Galmetmaxi 300L+płyta fundamentowa w niej mam rurki+dwie taryfy tylko czy da radę to jakoś sensownie spiąć . Koszt takiego zestawy to pewnie około 13-14 tyś. Panasonic pewnie ok 20.000.Trzeba poczekać na mrozy decyzja będzie wtedy łatwiejsza bo jak na razie wygląda to fajnie CWU grzeję bezpośrednio prądem w zbiorniku 120 L tylko w taniej taryfie , za październik zużył mi 171 kWh przy takim zapotrzebowaniu to masz 3 opcje`: 1 Panas Aquarea 5kw monoblock za 12 k z UK (zapytaj Bartheza) 2 Panas Aquarea 3,2 Kw za 12k - do C.O i CWU- jak wydoli 2 Jula za 5k, Kospel chyba 3k i zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.10.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 1 Panas Aquarea 5kw monoblock za 12 k z UK (zapytaj Bartheza) 2 Panas Aquarea 3,2 Kw za 12k - do C.O i CWU- jak wydoli 2 Jula za 5k, Kospel chyba 3k i zbiornik Dlaczego 1. nie można grzać CWU? Opcja 3 mija się z celem. Gdzieś wyczytałem, że podłączyli zwykły bojler do poprawnie zrobionej podłogówki. Pewnie po drodze był jakiś mieszacz. Panowie od pomp. Napiszcie, jak przerobić dobre PP na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.11.2014 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Na elektrodzie facet przerobił klimę LG na PW. Pewnie są magicy co by dali radę do jednostki zewnętrznej z klimy dorobić całą jednostkę wewnętrzną z jakimś typowym sterownikiem, nie takie rzeczy ludzie sami w swoich warsztacikach produkują, na razie jednak dział DIY - zrób sam PC na tym forum nie powstał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 01.11.2014 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Dlaczego 1. nie można grzać CWU? Opcja 3 mija się z celem. Gdzieś wyczytałem, że podłączyli zwykły bojler do poprawnie zrobionej podłogówki. Pewnie po drodze był jakiś mieszacz. Panowie od pomp. Napiszcie, jak przerobić dobre PP na PW. Nie rozumiem co się mija z celem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.11.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Napiszcie, jak przerobić dobre PP na PW. Wątek na elce: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html Jest w nim w zasadzie wszystko opisane. Znajomy przerobił Daikina RZQ125 na pc. Na stronie http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=11 jest monitoring (jeszcze nie doskonały, ale pracujemy nad poprawą) pokazujący jak mu to działa. Niestety nie ma podłogówki, tylko same grzejniki, ale cóż zrobić, trzeba się cieszyć z tego co jest. Podstawą przeróbki jest odpowiedni wymiennik, który będzie pracował z danym czynnikiem. Niestety często teraz spotykany w klimach R410a pracuje na wysokich ciśnieniach i wymiennik musi je znosić (ciśnienie robocze, a nie maksymalne 45bar, max ponad 50, te tańsze na czynnik R407c, R134, R22 się niestety nie nadają), bo inaczej się prawdopodobnie rozszczelni po jakimś czasie. Kwestia ewentualnej przeróbki elektroniki to indywidualna sprawa dla danego typu klimatyzatora. Właściwie, to wlutowując wymiennik zamiast wymiennika j.w. i przenosząc na niego czujniki temperatury z j.w. powinno działać, ale przy okazji będzie się prawdopodobnie chciał kręcić wentylator j.w., więc może się okazać, że trzeba oszukać sterowanie j.w, ale może w jakiejś klimie tak nie będzie to potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.11.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Nie rozumiem co się mija z celem ? Julka + kospel daje 9k. Za duże koszty, Moim zdaniem, lepiej dopłacić te 3-4k i kupić tego monobloka. Wątek na elce: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html Niestety często teraz spotykany w klimach R410a pracuje na wysokich ciśnieniach i wymiennik musi je znosić (ciśnienie robocze, a nie maksymalne 45bar, max ponad 50, te tańsze na czynnik R407c, R134, R22 się niestety nie nadają), bo inaczej się prawdopodobnie rozszczelni po jakimś czasie. Kwestia ewentualnej przeróbki elektroniki to indywidualna sprawa dla danego typu klimatyzatora. Właściwie, to wlutowując wymiennik zamiast wymiennika j.w. i przenosząc na niego czujniki temperatury z j.w. powinno działać, ale przy okazji będzie się prawdopodobnie chciał kręcić wentylator j.w., więc może się okazać, że trzeba oszukać sterowanie j.w, ale może w jakiejś klimie tak nie będzie to potrzebne. Jeśli Jula nie da rady, zamienić jednostkę zewnętrzną na tę z klimy Podajcie proszę, jaką powierzchnie wymiany ma wymiennik w jednostkach wewnętrzych PW, a jaką w jednostkach wewnętrznych PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts