Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

Zwlekałem z zakupem, no i zabrakło.

Jeśli wypali u gubica, kupię przy następnej promocji.

Gdybym miał podłogówkę gotową, już by wisiała. A tak się wahałem i przepadła. Będę w spokoju obserwował testy :)

A w tym tygodniu kupie grzejniki olejowe na prąd :) do dogrzewania chałupy zimą :)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybym miał podłogówkę gotową, już by wisiała. A tak się wahałem i przepadła. Będę w spokoju obserwował testy :)

A w tym tygodniu kupie grzejniki olejowe na prąd :) do dogrzewania chałupy zimą :)

Spoko, może to po prostu wyprzedaż zapasów magazynowych zanim nowy model wejdzie, przydała by się identyczna ale z mocniejszą sprężarką co by trzymała te 5kW do -15.

Wątek na elce: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html Jest w nim w zasadzie wszystko opisane. Znajomy przerobił Daikina RZQ125 na pc. Na stronie http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=11 jest monitoring (jeszcze nie doskonały, ale pracujemy nad poprawą) pokazujący jak mu to działa. Niestety nie ma podłogówki, tylko same grzejniki, ale cóż zrobić, trzeba się cieszyć z tego co jest. Podstawą przeróbki jest odpowiedni wymiennik, który będzie pracował z danym czynnikiem. Niestety często teraz spotykany w klimach R410a pracuje na wysokich ciśnieniach i wymiennik musi je znosić (ciśnienie robocze, a nie maksymalne 45bar, max ponad 50, te tańsze na czynnik R407c, R134, R22 się niestety nie nadają), bo inaczej się prawdopodobnie rozszczelni po jakimś czasie. Kwestia ewentualnej przeróbki elektroniki to indywidualna sprawa dla danego typu klimatyzatora. Właściwie, to wlutowując wymiennik zamiast wymiennika j.w. i przenosząc na niego czujniki temperatury z j.w. powinno działać, ale przy okazji będzie się prawdopodobnie chciał kręcić wentylator j.w., więc może się okazać, że trzeba oszukać sterowanie j.w, ale może w jakiejś klimie tak nie będzie to potrzebne.

Jakie parametry powinien mieć taki wymiennik poza ciśnieniem - powierzchnia, moc ?

Zbyt mało?

http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-plytowy-30-kw-30-plyt-izolacja-i4742303845.html

Edytowane przez _olo_

Jak tym steruje, bo jeżeli takie coś działa plus do tego panasonic 5kW a może Jula i miałbym problem rozwiązany.

to białe to termostat, ma włączone chyba na 35*C i tyle. całe sterowanie. żadnych buforów i innych tematów. w płaskiej taryfie :rolleyes:. jest to przygotowanie pod PC. generalnie każda PC ma już grzałkę wbudowaną i takie kombinacje raczej nie są potrzebne.

myślę, że na wiosnę stanieją :)

Zależy. Przy dużych mrozach pompa się nie włączy. Wtedy te 3kW u mnie zabraknie w taniej. Potrzebuję trochę więcej, ze 3x więcej w taniej.

Taka konstrukcja jest pożądana :)

Nie wiem jak jest w przypadku Juli, ale te trochę bardziej markowe pompy mają w opcji coś takiego jak pakiet grzałek - i wtedy możesz sobie wstawić nawet 9kW (tak jest u mnie) i wszystkim sterować poprzez sterownik pompy. Jest to fajne rozwiązanie, bo łączy pompę i kospela w jednym, przy czym zarówno obieg jak i sterowanie pozostaje to samo. Grzałka fabryczna, zazwyczaj 3kW służy jedynie do wspomagania pompy w różnych sytuacjach, ale w mrozy jej nie zastąpi - chyba, że w domu o obciążeniu 3kW.

Nie wiem jak jest w przypadku Juli, ale te trochę bardziej markowe pompy mają w opcji coś takiego jak pakiet grzałek - i wtedy możesz sobie wstawić nawet 9kW (tak jest u mnie) i wszystkim sterować poprzez sterownik pompy. Jest to fajne rozwiązanie, bo łączy pompę i kospela w jednym, przy czym zarówno obieg jak i sterowanie pozostaje to samo. Grzałka fabryczna, zazwyczaj 3kW służy jedynie do wspomagania pompy w różnych sytuacjach, ale w mrozy jej nie zastąpi - chyba, że w domu o obciążeniu 3kW.

Od tego jest zbiornik wielofunkcyjny lub jak kto woli bufor.... mozna go dogrzac ile sie chce. Nie trzeba kupowac drozszej pompy, aby grzac cop 1.0.

Od tego jest zbiornik wielofunkcyjny lub jak kto woli bufor.... mozna go dogrzac ile sie chce. Nie trzeba kupowac drozszej pompy, aby grzac cop 1.0.

Chyba nie zrozumiałeś:)

Ja nie mam ani grzałek, ani bufora, bo u mnie wystarcza sama pompa, ale w przypadku jednostek, w których moc drastycznie spada wraz ze spadkiem temperatury taki pakiet grzałek może się przydać. Bufora w to nie mieszaj, bo nikt normalny przy PCi i 100% podłogówki go nie montuje.

Chyba nie zrozumiałeś:)

Ja nie mam ani grzałek, ani bufora, bo u mnie wystarcza sama pompa, ale w przypadku jednostek, w których moc drastycznie spada wraz ze spadkiem temperatury taki pakiet grzałek może się przydać. Bufora w to nie mieszaj, bo nikt normalny przy PCi i 100% podłogówki go nie montuje.

A jak to jest z odmrażaniem, podobno niektóre pompy wymagają lub przynajmniej jest wskazane by był bufor dla szybkiego odmrażania parownika.

A jak to jest z odmrażaniem, podobno niektóre pompy wymagają lub przynajmniej jest wskazane by był bufor dla szybkiego odmrażania parownika.

Różne firmy mają różne koncepcje na wykonywanie defrostów. Panasonic ma naczynie wzbiorcze 10l, a dalej pomaga sobie grzałką, Atlantic ma wbudowany w hydrobox mini bufor ok 30l jak dobrze pamiętam. To o czym Ty piszesz dotyczy (o ile dobrze kojarzę) pomp Mitsubishi Zubadan, które są w ten system szybkiego odmrażania wyposażone, ale to raczej rzadkość i nie jestem pewien czy z tego więcej korzyści, czy strat. Moja pompa zużyła przez cały zeszły rok na pracę grzałki przy defrostach ok 9kWh - to nie jest liczba, o którą warto bić pianę:no:

Nic sie nie martw olo ;) mogles nie wiedziec. Sa tacy co glupoty o PC z przekonaniem pisza i staraja sie innym wcisnac. Na koniec dnia moze warto spytac faktycznych uzytkownikow lub instalatorow ktorzy sie znaja :)

Buehehe, instalatorów powiadasz. Nie no, nie śmiałem się, wcale. Ale instalatorzy to czasem polecają PCPW do CWU instalować w kotłowni, że niby tam ciepłe powietrze może zasysać i podgrzewać wodę. Różnych fachowców już pytałem o różne rzeczy, tak kontrolnie bo najpierw się zwykle doszkoliłem w temacie by nie wypaść na totalnego laika, przeważnie to zupełnie niepotrzebnie bo to było jak kubeł zimnej wody na głowę. I to zwykle nie chodziło o moją niewiedzę.

Tak więc Jula ma nowy model PC PW 9kW + 3 kW, cena 13 k.

Jest już jakiś czas i moim zdaniem kiepski to model, te 9kW, hmmm, ona ma jeszcze "bardziej strome" spadki mocy wraz z temperaturą niż ta mała, więc w mrozach jest nieco lepiej niż ta 5,3kW ale tylko nieco a nie prawie 3x lepiej jak by na to cena wskazywała - wydaje mi się, że nie warto.

Edytowane przez _olo_

Bedzie pan zadowolony to kiepski argument ;)

Teraz to mnie wkurzyłeś, normalnie zepsułeś mi dzień tym zdaniem. Przypomniałeś mi to, co ostatnio słyszałem gdy mi dach zaczynali robić, "zadowolony" jestem jak diabli ze sp...enia rzeczy wydawało by się niemożliwych do sp..enia. :bash:

Jeszcze dość popularne jest "panie, ja to już robię od 20 lat" albo "panie, pan by chciał jak w muratorze a ja robię po swojemu i są wszyscy zadowoleni".

Edytowane przez _olo_