qubic 24.08.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 zimno się robi a chciałbym uruchomić opomiarowaną PC od początku. jak ktoś ma konkretną radę to poproszę bo tu jakiś jest rozpierdziel z tymi ciepłomierzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Ale z rurką 1/2 " cala to nigdzie nie pojedzie pozdrawiam kolegę jbloch serdecznie za wątek który stworzył o chińczyku. kawał fajnych wiadomości. chciałem się z moją JULĄ zainstalować na tym wątku ale nie byłem pewien czy moja sprężarka to panasonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.08.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Ale ja nie tworzyłem żadnego wątku , tylko trochę opisałem swoją pc. Ten 1,5 m3 ciepłomierz powinien tobie wystarczyć , ja właśnie teraz taki mam i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Ale ja nie tworzyłem żadnego wątku , tylko trochę opisałem swoją pc. Ten 1,5 m3 ciepłomierz powinien tobie wystarczyć , ja właśnie teraz taki mam i jest ok. stworzyłeś, nie bądź taki skromny . może nie założyłeś ale stworzyłeś na 100% sam po lekturze twoich wpisów zacząłem się zastanawiać na julą i to pomimo wszechobecnych krytycznych uwag pod adresem powietrznych chińczyków. stwierdziłem, że zaryzykuję ponieważ oczekiwań nie mam zbyt wyśrubowanych i może się sprawdzić w moim "klimacie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.08.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 zaryzykuję ponieważ oczekiwań nie mam zbyt wyśrubowanych To jest klucz do udanej zabawy taka w sumie prymitywna chinska tanioszka. Jesli chodzi o cieplomierz, to mialem na mysli ta marke, ultradzwiekowy i z Qn=2,5m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 To jest klucz do udanej zabawy taka w sumie prymitywna chinska tanioszka. Jesli chodzi o cieplomierz, to mialem na mysli ta marke, ultradzwiekowy i z Qn=2,5m3/h. no tak pewnie z 1,7k za nowy a używanych nie ma. za droga zabawa na chińską prymitywną tanioszkę jak masz jakąś lepszę propozycję to jak chcesz tylko sobie "popisać" to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.08.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 no tak pewnie z 1,7k za nowy a używanych nie ma. za droga zabawa na chińską prymitywną tanioszkę jak masz jakąś lepszę propozycję to jak chcesz tylko sobie "popisać" to W jakim sensie "lepsza" propozycje. Tansza? Nie, nie mam. Tansza wersje juz sobie sprawiles. Nie dosyc ze sprawnosc tej pompy nominalnie nie bedzie za wysoka, Ty jeszcze jej wpisansz w obwod takie goowno, ktore ta sprawnosc jeszcze zmniejszy. Idac tym tokiem myslenia powinienes w podlodze miec waz ogrodowy, a rozdzielcze z trzonka od mopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 jak pewnie zauważyłeś to na rozdzielaczu mam 4 pętle (po około 85m). spodziewasz się opomiarowania godnego małej stacji kosmicznej? obudź się. gdybym chciał wywalić tyle kasy co ty na PC to pewnie poleciałbym do sklepu po nową pompkę i nowy ciepłomierz. przy moim podstawowym systemie grzewczym koszt takiego ciepłomierza to sezon grzania. więc bądźmy realistami i trochę pokombinujmy może wspólnie coś wymyślimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 24.08.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 zimno się robi a chciałbym uruchomić opomiarowaną PC od początku. jak ktoś ma konkretną radę to poproszę bo tu jakiś jest rozpierdziel z tymi ciepłomierzami Kombinując nad dowolnym układem, należy brać pod uwagę wartości jakie faktycznie w danym układzie wystąpią. Grzewcza wynosi 6kW, ale to dla jakichś wysokich temperatur powietrza (może dla A15/W35 lub A20/W35). Przyjmując deltę 5*C wychodzi przepływ 1,03m3/h. Jeśli dla temperatur okołozerowych grzewcza spadnie do jakichś 4,5kW to dla tej samej delty przepływ wyniesie 0,77m3/h. Zatem możliwe, że ciepłomierz 1,5m3/h z wyjściami 3/4" nie wpłynie jakoś znacząco na spadek COP układu. O tym w jakim stopniu wpłynie, można się przekonać bocznikując go zaworem. Po jego otwarciu delta na skraplaczu spadnie o jakąś (raczej niewielką) wartość. Gdy okres fascynacji nową "zabawką" minie i znudzą Ci się pomiary, będziesz mógł go otworzyć i pozwolić układowi pracować bez dodatkowego oporu. Pomiędzy PC i podłogówką nie stosuj elementów o średnicy wewnętrznej mniejszej niż 20mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.08.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 jak pewnie zauważyłeś to na rozdzielaczu mam 4 pętle (po około 85m). spodziewasz się opomiarowania godnego małej stacji kosmicznej? obudź się. Widze, ale spodziewam sie, ze to jedynie czesc instalacji GZ. Jesli chcesz te 4 petle wykorzystac jako GZ dla pmpy ciepla 6kW, to chlopie - obudz sie. Tam bedziesz musial miec przeplywy ~4l/min ! To jest jakas instalacyjna pomylka. Tam beda temperatury jak na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Kombinując nad dowolnym układem, należy brać pod uwagę wartości jakie faktycznie w danym układzie wystąpią. Grzewcza wynosi 6kW, ale to dla jakichś wysokich temperatur powietrza (może dla A15/W35 lub A20/W35). Przyjmując deltę 5*C wychodzi przepływ 1,03m3/h. Jeśli dla temperatur okołozerowych grzewcza spadnie do jakichś 4,5kW to dla tej samej delty przepływ wyniesie 0,77m3/h. Zatem możliwe, że ciepłomierz 1,5m3/h z wyjściami 3/4" nie wpłynie jakoś znacząco na spadek COP układu. O tym w jakim stopniu wpłynie, można się przekonać bocznikując go zaworem. Po jego otwarciu delta na skraplaczu spadnie o jakąś (raczej niewielką) wartość. Gdy okres fascynacji nową "zabawką" minie i znudzą Ci się pomiary, będziesz mógł go otworzyć i pozwolić układowi pracować bez dodatkowego oporu. Pomiędzy PC i podłogówką nie stosuj elementów o średnicy wewnętrznej mniejszej niż 20mm. Zigobar dziękuję za konkretną analizę.Pomysł z bocznikowaniem zaworem bezcenny, bo pewnie za jakiś czas lepiej pozbyć się niepotrzebnego oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.08.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Nie straszcie kolegę, tam przy ok 0C będzie ok 3kW i przepływ 0,5-0,6m3/h mu wystarczy, a opory ciepłomierza przy nim będą znikome. Nie zapominajcie też, że to jednak jest inwerter, a 3kW to móc maksymalna. Dajcie Julii się zaprezentować, później będziemy oceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.08.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jak jeszcze "popracuje" nad tym mikrym GZ tak jak dotychczas, to szybciutko wroci do grzania kablami i nie bedzie czego oceniac. Okaze sie, ze pompy ciepla nie dzialaja. Instalacja z PCi bardzo szybko obnaza bledy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Widze, ale spodziewam sie, ze to jedynie czesc instalacji GZ. Jesli chcesz te 4 petle wykorzystac jako GZ dla pmpy ciepla 6kW, to chlopie - obudz sie. Tam bedziesz musial miec przeplywy ~4l/min ! To jest jakas instalacyjna pomylka. Tam beda temperatury jak na grzejnikach. A jesteś pewien, że na minusie będzie 6kW ? Myślę, że bardziej jak napisał Zigobar . Te 4 pętle to jest praktycznie cały mój parter i więcej nie potrzebuję a PC moduluje moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.08.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Na moje oko, ta podłogówka jest w sam raz pod te PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jak jeszcze "popracuje" nad tym mikrym GZ tak jak dotychczas, to szybciutko wroci do grzania kablami i nie bedzie czego oceniac. Okaze sie, ze pompy ciepla nie dzialaja. Instalacja z PCi bardzo szybko obnaza bledy. Pamiętam jak pisałeś,że twoja instalacja jest tak samo prosta i bezproblemowa jak kable.Wycofujesz się z tego sciemniania nowych inwestorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Na moje oko, ta podłogówka jest w sam raz pod te PC. Głos rozsądku : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.08.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Pamiętam jak pisałeś,że twoja instalacja jest tak samo prosta i bezproblemowa jak kable.Wycofujesz się z tego sciemniania nowych inwestorów? Zrozum, ze prosta to nie znaczy to samo, co (za) mala. Głos rozsądku : ) Ten glos nie zmieni faktu, ze masz tylko 340mb rury w podlodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.08.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Panas robi PC 3,2 kW. Wg. Ciebie do jakiej duzej podlogowki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.08.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Na pewno nie do za malej. Czyli jak rozumiem swoja pompe bedziesz eksploatowal na maxymalnej mocy grzewczej 3kW. Wyzej nie biedzie? Jesli tak, to OK. Dla 3kW te 340mb rury w podlodze jakos da rade (jesli tego nie pokryzujesz jakimis goownianymi cieplomierzami), ale do wspominanych tutaj 6kW - za malo. Polowe za malo. Mial bys na zasilaniu ~40*C, jak nie wiecej. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts