Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

aktualnie podnoszę temp podłogi o 2,2*C / dobę

podłogi mam 22m3 tyle poszło piachu i cementu czyli ~ (22 000 L)

ciepło właściwe dla betonu - wylewki (piasek+cement) ~ 1500 (woda 4190)

obecnie przy cop = 1 w podłogę na dobę wchodzi mi ~ 25kWh

Jak myślicie w/w konfiguracja sprawdzi sie czy odpuścić temat ?

koszt "znikomy" PC 3500 PLN + rozdzielacz 850 PLN= 4350 PLN

EDIT:

narazie tylko gołe rurki - brak rozdzielcza :) 7 obwodów

rurki.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie uogólniaj, ja takiego spadku nie mam.

Albo masz coś nie tak z algorytmem defrostu, albo potwierdzają się moje przuszuczenia, że te całe (uogólnione) inwertery mają dobrane za małe chłodnice. Producent z góry zakłada, że PC w okolicach 0C pracuje na ok 30-40%, a ty pędzisz ją na maxa.

Tak jak z tym kijem, jak z jednej strony zyskujesz kilka K na małej mocy, to z drugiej tracisz na za małej chłodnicy przy pełnej mocy.

Zabita lodem chłodnica jaka by tam wielka nie była i tak działać będzie marnie. Ale fakt, silne spadki wydajności dla niskich temp. to na 99% małe chłodnice a sporadycznie chyba zbyt małe sprężarki, też taki wniosek wyciągnąłem przeglądając charakterystyki kilku PC i patrząc na to jak one "wyglądają".

Nie uogólniaj, ja takiego spadku nie mam.

Albo masz coś nie tak z algorytmem defrostu, albo potwierdzają się moje przuszuczenia, że te całe (uogólnione) inwertery mają dobrane za małe chłodnice. Producent z góry zakłada, że PC w okolicach 0C pracuje na ok 30-40%, a ty pędzisz ją na maxa.

Tak jak z tym kijem, jak z jednej strony zyskujesz kilka K na małej mocy, to z drugiej tracisz na za małej chłodnicy przy pełnej mocy.

z tego co widziałem to rzeczywiście szybko się zaladza.po defroście pracuje normalnie około 20 minut a potem jest takie słabe już, zwalnianie i tak się dzieje około 25 minut i defrost

I to właśnie fajnie było by zobaczyć na wykresie. Moc/pobór/czas.

U mnie najczęściej jak widziałem też było co ok 45min, ale przez 20-25 min parowanie jest stałe, potem powoli spada 1-2K co 5 min. Przed defrostem już leci w dół ok 1K na min. Jak spadnie 9-10K od tego co było przy czystej następuje defrost.

I to właśnie fajnie było by zobaczyć na wykresie.

M.in. dlatego właśnie zachęcam do monitorowania zużycia energii i temperatur pc na http://pvmonitor.pl. Można później pooglądać sobie wykresy np. jak moje: http://pvmonitor.pl/user_pc.php?pc=1&idinst=70&od=2014-11-8&do=2014-11-8

Edytowane przez rwxw

Ja tylko licze, ze po seone grzewczym "podziekujesz" swoim kolegom kablarzom, ktorzy zarzucali Ci bezsensowne dzialania jak mowiles, ze masz i kable i rurki w podlodze. Twierdzili, zes frajer. :)

Pyxis a to nie ty pisałeś o protezie ? ;)

Nieważne.

Mam nadzieję, że przyczynię się do pogodzenia dwóch wojujących opozycyjnych grup "klamociarzy" i "kablarzy" :stirthepot:

Na moim przykładzie już widać, że można żyć w harmonii i mieć 2w1 .... i to .... i to... :D