Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O jakiebym nie pisal. Dlatego pytam, czy im podziekujesz. :)

Pyxis na razie jesteśmy PRZED sezonem więc spokojnie poczekajmy na bardziej miarodajne wyniki a także podziękowania :) na teraz to mogę podziękować w tym wątku Vld,rwxw,wihajster i varme za pomoc w uruchomieniu PC Jula :)

wolę planować dalsze usprawnienia niż małostkowo roztrząsać kto,co i kiedy powiedział.

ten temat nie musi podzielić losu " ogrzewający elektrycznością - WYSTĄP "

podsumowanie po 15 dniach listopada

PC Jula zużyła 146 kWh wyprodukowała 1,82 GJ czyli 505 kWh

Zrzut%2Bekranu%2B2014-11-16%2Bo%2B08.46.08.png

Wynik super na poziomie pw on off które montowałem z 8 lat temu niestety eurokomuna zakazała takich mało wydajnych pomp ciekawe na jakiej zasadzie są sprzedawane w tym markecie jako wyrób pompo podobny tak jak te podrabiane sery etc. albo czekolada za ruskiej komuny

Wynik super na poziomie pw on off które montowałem z 8 lat temu niestety eurokomuna zakazała takich mało wydajnych pomp ciekawe na jakiej zasadzie są sprzedawane w tym markecie jako wyrób pompo podobny tak jak te podrabiane sery etc. albo czekolada za ruskiej komuny

to jakaś propozycja ? jakie teraz montujesz ? co byś zmienił ?

Zakazała ? To jakim cudem pełno tego na allegro ? To na allegro można a w markecie nie ?

Napisz pyszałku jaki cop maja pompy montowane przez ciebie przy podobnych temperaturach- tu około 8oC. I dodaj ile kosztuje najslabszy model z montażem.

Hm... 8*C to akurat kiepski wyznacznik... Dla porownania...

Interesujace jest jaka moc i jaki COP maja przy -15* lub -20*,

varme... pytalem o konkretne porownanie, a nie wyznacznik , nie wcinaj sie ;)

poza tym

na huk ci parametry dla -20? Qubic w odwodzie ma kable grzewcze. Nie jest skazany na Jule. Ma układ biwalentny, ktory działa.

Napisz pyszałku jaki cop maja pompy montowane przez ciebie przy podobnych temperaturach- tu około 8oC. I dodaj ile kosztuje najslabszy model z montażem.

cop przy A+7W/35 ok 4,5 ale są takie A7/W30 z cop ponad 5 ale to mało ważne najważniejsze to +2 do -7 bo to 90% zimy no i dobry algorytm odszraniania w nowych pompach jest zawór pozwalający ograniczyć odbiór ciepła do odszraniania z instalacji wykorzystywane jest ciepło odpadowe sprężarki i dwa separatory cieczy (lub jak kto woli osuszcze par) - to rozwiązanie było wcześnie w pompach PP teraz trafiło do PW

poczekajmy jak się cudo marketowe sprawdzi zimą co z tego że mało zapłacę i w zimie nie starczy mocy to można od razu kupić zbiornik z grzałką napisz od razu że do ceny tej pompy trzeba doliczyć alternatywne źródło ciepła :)

varme... pytalem o konkretne porownanie, a nie wyznacznik , nie wcinaj sie ;)

poza tym

na huk ci parametry dla -20? Qubic w odwodzie ma kable grzewcze. Nie jest skazany na Jule. Ma układ biwalentny, ktory działa.

czyli do tej pompy należy doliczyć koszt(y) drugiego źródła i jeszcze coś do produkcji c.w.u.

czyli do tej pompy należy doliczyć koszt(y) drugiego źródła i jeszcze coś do produkcji c.w.u

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6584720&viewfull=1#post6584720

kable DEVI DTIP-18 - 4200 zł (6 obwodów - parter 4,3 kW; 5 obwodów - piętro 4,3 kW) sterowniki dotykowe 11 sztuk - 1900 zł

bojler elektryczny około 1k

jaką masz inną propozycję ?

Czyli razem z pompą za 6k mamy 13k, c.w.u. z cop 1 i jeszcze nie wiemy jak będzie cop roczny z c.o.

Za ok 16k brutto z montażem jest "firmowa" 7kw z grzałką 3kw do tego cena zbiornika jakieś 2k 200l

jaka różnica w rachunkach to trzeba policzyć po zimie,

tak jak pisałem ja stawiam pięć lat i jesteś na zero w 6 roku dopłacasz do juli (cwu też licz)

Czyli razem z pompą za 6k mamy 13k, c.w.u. z cop 1 i jeszcze nie wiemy jak będzie cop roczny z c.o.

Za ok 16k brutto z montażem jest "firmowa" 7kw z grzałką 3kw do tego cena zbiornika jakieś 2k 200l

jaka różnica w rachunkach to trzeba policzyć po zimie,

tak jak pisałem ja stawiam pięć lat i jesteś na zero w 6 roku dopłacasz do juli (cwu też licz)

jeszcze tylko mały szczególik.

jak projektowałem mój system to PC p-w w miarę konkretna kosztowała 40k , nie wiem ile teraz np. zubadan kosztuje ale podejrzewam niewielką zmianę.

wszystko liczysz od tyłu bo tak jest dla ciebie najprościej.