Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

markieting jak zwykle, a przy -15 ta pompka ile ma mocy, a przy -20 ile, i czy dalej działa, i czy wtedy wespół zespół z tymi wielkimi trzema kilowatami z grzałki ogarnie sytuacje?

Oczywiście że nie i dlatego montuję tylko dwa dni w tygodniu a trzy dni poświęcam na sprawy sadowe bo instalator to taki zawód że człowiek tylko po to robi aby nie działało i biedni konsumenci mieli o czym pisać na forum.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze tylko mały szczególik.

jak projektowałem mój system to PC p-w w miarę konkretna kosztowała 40k , nie wiem ile teraz np. zubadan kosztuje ale podejrzewam niewielką zmianę.

wszystko liczysz od tyłu bo tak jest dla ciebie najprościej.

wyceniałeś pompę 20kw a teraz ogarnia to jula - gratuluję projektu

Edytowane przez mkm silesia

Oczywiście że nie i dlatego montuję tylko dwa dni w tygodniu a trzy dni poświęcam na sprawy sadowe bo instalator to taki zawód że człowiek tylko po to robi aby nie działało i biedni konsumenci mieli o czym pisać na forum.

Ale proszę uprzejmie - odpowiedz na moje pytanie i podaj moc tej "markowej" przy -15oC i -20oC. I czy Qubic będzie się mieścił, a właściwie mieściłby się w taniej taryfie z grzaniem CWU czy też wskakiwałby w drogą taryfę, a może zalecałbyś wtedy G11?

bo taka miała gwarancję pracy do -20*C , kable grzewcze będą spokojnie działać do -30*C. masz taką pompę w ofercie? co dodatkowego zaproponujesz na naprawdę spory mróz?

nic bo ja nie ruszam się poza Górny Śląsk a u mnie rekord to -21 (przez 4h w nocy masz w stopce)

a zaproponuję to co zawsze stosuję i działa ( zwykle 2% energii na c.o. dodatkowa grzałka i 1% cwu dezynfekcja)

schron już budujesz jakby putler bombkę wysłał

bo taka miała gwarancję pracy do -20*C masz taką pompę w ofercie? co dodatkowego zaproponujesz na naprawdę spory mróz?

jest sporo pomp działających przy tych temp.Sęk w tym,że marketingowcy mają problem z podaniem mocy / sprawności dla tej temp. W rzeczywistości wystarczy każdy model z grzałką 6 a najlepiej 9kW-w razie W.

Kilka przykładów-

Atlantic Tri/ Fujitsu Waterstage High Power

Wspomniany Zubadan Mitsubishi

Wolf

i oczywiście ;) Panasonic T-Cap

kable grzewcze będą spokojnie działać do -30*C.

a przy -40 juz nie? na jaką minimalną temp masz podpisaną umowę z energetyką?;)

Edytowane przez simluc
zapomniałem o kozłach

Ale proszę uprzejmie - odpowiedz na moje pytanie i podaj moc tej "markowej" przy -15oC i -20oC. I czy Qubic będzie się mieścił, a właściwie mieściłby się w taniej taryfie z grzaniem CWU czy też wskakiwałby w drogą taryfę, a może zalecałbyś wtedy G11?

oczywiście może 2k dopłacić do pompy 9kw ale ja widzę że w Gliwicach już syberia choć pomiary z Helenki blisko Gliwic tego nie wykazują ( w stopce) ale one są zmanipulowane przez oszukańczą kastę instalatorów pomp pw

czy te kable co ma będą miały lepszy cop od najgorszego pompy "firmowej" chyba nie

oczywiście może 2k dopłacić do pompy 9kw ale ja widzę że w Gliwicach już syberia choć pomiary z Helenki blisko Gliwic tego nie wykazują ( w stopce) ale one są zmanipulowane przez oszukańczą kastę instalatorów pomp pw

konkretów nadal brak... mistrzu unikania odpowiedzi, nie myślałeś o polityce? tam mają niezłe dodatki za podróze samochodem

czy te kable co ma będą miały lepszy cop od najgorszego pompy "firmowej" chyba nie

w temp -15oC? jesli moc pompy będzie mikra,to moze się okazać,ze będzie się grzało ostro w drogiej taryfie, wtedy koszt grzania,dla niskich temperatur bedzie wyższy niz grzanie kablami w taniej, no chyba że proponujesz klientom G11

konkretów nadal brak... mistrzu unikania odpowiedzi, nie myślałeś o polityce? tam mają niezłe dodatki za podróze samochodem

w temp -15oC? jesli moc pompy będzie mikra,to moze się okazać,ze będzie się grzało ostro w drogiej taryfie, wtedy koszt grzania,dla niskich temperatur bedzie wyższy niz grzanie kablami w taniej, no chyba że proponujesz klientom G11

a kto ci zabrania załączyć grzałkę będziesz miał 80% energii z pompy i 20% z grzałki przez ten tydzień mrozów (w grzałka pompie nie kable za 4k)

konkrety masz w każdej tabeli wydajności normalnych pomp nie wiem czy dla juli

a kto ci zabrania załączyć grzałkę będziesz miał 80% energii z pompy i 20% z grzałki przez ten tydzień mrozów (w grzałka pompie nie kable za 4k)

a skad wiesz ile "zre" dom Qubica i skad te procenty 80/20 - skoro nie wiesz ile mocy ma pompa przy -15 czy -20? I czy podczas tych mrozow bedzie pompogrzałka chodzic non stop czy tylko w taniej taryfie? Za trudne to? wiem

konkrety masz w każdej tabeli wydajności normalnych pomp nie wiem czy dla juli

Ja sie pytam o moc przy -15 i -20 a ty mnie do tabel odsylasz. Wpisuje w google "fimowa" 7kw i nic...;)