mkm silesia 16.11.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 a skad wiesz ile "zre" dom Qubica i skad te procenty 80/20 - skoro nie wiesz ile mocy ma pompa przy -15 czy -20? I czy podczas tych mrozow bedzie pompogrzałka chodzic non stop czy tylko w taniej taryfie? Za trudne to? wiem Ja sie pytam o moc przy -15 i -20 a ty mnie do tabel odsylasz. Wpisuje w google "fimowa" 7kw i nic... no proszę dziecko neostrady wpisuje w gogle i nie ma to znaczy że nie istnieje no tak na podstawie wpisów w forum obliczę jakie będą proporcje przez ten tydzień mrozów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 16.11.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 no proszę dziecko neostrady wpisuje w gogle i nie ma to znaczy że nie istnieje no tak na podstawie wpisów w forum obliczę jakie będą proporcje przez ten tydzień mrozów choc ynteligencja nie grzeszy , nasz manipulator,tfu instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.11.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Nie ma obaw- zreczny z niego marketingowiec-lawirant. Bedzie nadal montowal klientom pompy na styk dobrane ,ktore wraz z G11 beda rownie tanie w esploatacji co kable grzewcze w nocnej taryfie. to dlaczego nie zmontujesz u siebie kabli? skąd wiesz jakie pompy montuję wielbicielu capów jula z tego wątku jest przewymiarowana? wracając do sedna czy w ogóle można ją przewymiarować są jakieś charakterystyki wydajności tego cudu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Nie ma obaw- zreczny z niego marketingowiec-lawirant. Bedzie nadal montowal klientom pompy na styk dobrane ,ktore wraz z G11 beda rownie tanie w esploatacji co kable grzewcze w nocnej taryfie. Zawsze sie moze wesprzec srednia temperatura sezonu grzewczego. Musi tylko znalezc glupszego od siebie - to moze byc najtrudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.11.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Zawsze sie moze wesprzec srednia temperatura sezonu grzewczego. Musi tylko znalezc glupszego od siebie - to moze byc najtrudniejsze. Łatwiej znaleźć głupiego co zamontuje gruntową z cop 3,2 jak ty Edytowane 16 Listopada 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Łatwiej znaleźć głupiego co zamontuje gruntową z cop 3,2 jak ty Widze, ze z postu na post COP mojej pompy maleje. Niedawno bylo jeszcze 3,6, a teraz zlecialem juz grubo ponizej PW ktore maja 4,7 (bo sie posikam). "Srednia temperatura" DZ mi spadla czy coraz bardziej trzesiesz doopa? Widze, ze zpostu na post tez sie kurczy grupa osob, wsrod ktorej mozesz znalezc klientele. Ale szukaj, szukaj. Edytowane 17 Listopada 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 17.11.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 średnia zeszłoroczna COP mojej powietrznej to 4,14. Ten rok do tej pory to 4,55. Pewnie spadnie po mrozach ale nie spodziewam się aby było poniżej 4. Nie śmiałbym się tak mocno z pomp powietrznych bo troszkę mi to przypomina prześmiewcze uwagi na temat pomp, snute przez tzw. ekogroszkowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Moze Ci Silesia montowal. W tym roku jeszcze zimy nie bylo. W zeszlym byla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.11.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Ale styczen i luty byl? I -15 to zimno czy jeszcze nie? Dla Pyxia prawdziwa zima to taka, gdzie średnia temperatura sezonu grzewczego wynosi -10st. Wtedy i tylko wtedy prawdopodobnie jego garażówka może osiągnąć lepsze parametry od powietrznej:D Także luzujcie poślady i spokojnie czekajmy:yes: Przyjdzie prawdziwa zima to i Pyxis będzie mógł odtrąbić wszystkie słuszności swoich wyborów, bo na razie to cieniutko to wygląda, oj cieniutko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.11.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 zwykła 7kw nigdzie o capach nie pisałem kolega z Gliwic coś ma wspólnego z kozami chyba pasterz To proponujesz zwykłą 7kW za 16kzł zamiast zwykłej niemarkowej 6kW za 6kzł. To w którym miejscu to jest taki korzystny interes, zwłaszcza gdy ma się już kable ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Dla Pyxia prawdziwa zima to taka, gdzie średnia temperatura sezonu grzewczego wynosi -10st. Wtedy i tylko wtedy prawdopodobnie jego garażówka może osiągnąć lepsze parametry od powietrznej:D Także luzujcie poślady i spokojnie czekajmy:yes: Przyjdzie prawdziwa zima to i Pyxis będzie mógł odtrąbić wszystkie słuszności swoich wyborów, bo na razie to cieniutko to wygląda, oj cieniutko;) Ale co ja mam "udowadniac"? Skoro moje DZ w tym sezonie nie spadlo jeszcze ponizej 11*C a DZ nie przekracza przy tej mocy pompy 32*C, to jaki moge miec COP? Np 3,2 ja sugeruje Silesia? Moje DZ w najwieksze mrozy jest na dodatnich temperaturach. Przy powietrznej tez? A wlasnie wtedy dom potrzebuje najwiecej energii. Fizyki sie nie oszuka. W naszym klimacie pompa PW bedzie miala nizsza sprawnosc, a ze sie trafi ziowa anomalia i tez ma niezle - to jak slepej kurze.... sorki... Silesii klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 17.11.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Dla Pyxia prawdziwa zima to taka, gdzie średnia temperatura sezonu grzewczego wynosi -10st. Wtedy i tylko wtedy prawdopodobnie jego garażówka może osiągnąć lepsze parametry od powietrznej:D Także luzujcie poślady i spokojnie czekajmy:yes: Przyjdzie prawdziwa zima to i Pyxis będzie mógł odtrąbić wszystkie słuszności swoich wyborów, bo na razie to cieniutko to wygląda, oj cieniutko;) Mojszowanie trwa w najlepsze. Czy wlasnie napisales, ze twoj Cap ma wiekszego COPa od gruntowki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Silesie jeszcze troche pozaklina rzeczywistosc, to wiecej osob w to pewnie uwierzy. Taka pokretna strategia marketingowa. Szkoda tylko, ze nawet map okazuje sie lemingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Mojszowanie trwa w najlepsze. Czy wlasnie napisales, ze twoj Cap ma wiekszego COPa od gruntowki ? Zależy od jakiej gruntówki i zależy w jakich warunkach. Ale owszem, są takie warunki gdy dobra powietrzna będzie miała zdecydowanie lepszy COP niż słaba gruntówka. Tutaj chyba Ameryki nie odkrywam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 17.11.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Zobaczymy na koniec sezonu, i po następnym i jeszcze następnym. Później się wyciągnie czteroletnie SCOP i życzę Ci żebyś nie musiał gleby przepraszać glebyza jej zbeszczeszczenie. Licząc w odstępach dwutygodniowych to ani w poprzednim sezonie ani 2 lata temu średni 14 dniowy COP nie spadł poniżej 3. Choć było w ostatnich dwóch latach w sumie 7 dni z cop dziennym poniżej 3. Najniżej zszedł do 2,51.Oczywiście cały czas zapraszam tych, którzy chcieliby zweryfikować działanie pompy. Wszystko jest dokładnie opomierowane. Edytowane 17 Listopada 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.11.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Silesie jeszcze troche pozaklina rzeczywistosc, to wiecej osob w to pewnie uwierzy. Taka pokretna strategia marketingowa. Szkoda tylko, ze nawet map okazuje sie lemingiem. Pyxis, ja nie muszę już wierzyć, bo widziałem:) Zdaje sobie sprawę, że miniona zima była łagodna, ale nie na tyle żeby w ogóle nie było mrozów. Najniższą temp miałem -19st i pompa pracowała świetnie. A w ogóle najniższa temp jaka widziałem w mojej okolicy przez ostatnich kilkanaście lat to było -24st, wiec na prawdę jestem spokojny. Jasne, że zużycie w mrozy jest znacznie większe, ale umiem sobie policzyć ile tych mroźnych dni w normalną zimie może być i jakoś mnie to nie przeraża. P.S. Fajnie, że podajesz bardzo skrupulatnie swoje zużycia (wierzę, że uczciwie) bo dzięki temu mam doskonały materiał porównawczy. Obaj mamy durszlaki, mimo, że różne i daleko od siebie to zakładam, że ich obciążenie i zapotrzebowanie będzie podobne, co dość fajnie widać po zużytych kWh;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 17.11.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Ale co ja mam "udowadniac"? Skoro moje DZ w tym sezonie nie spadlo jeszcze ponizej 11*C Dolne źródło w systemach opartych o pompę ciepła: grunt. pompa ciepła gruntowa"Ciepło z wnętrza ziemi" – to określenie dokładnie opisuje działanie ziemnej pompy ciepła. Gruntowa pompa ciepła jest nośnikiem ciepła zawartego w ziemi. Już na głębokości ok. 1,5 m (tzw. strefa zamarzania gleby) ziemia utrzymuje stałą temperaturę pomiędzy 0 a 8⁰C. Na głębokości do mniej więcej 10m od powierzchni ziemi znajduje się ciepło pochodzące z promieni słonecznych. Co ciekawe, temperatura na tym poziomie jest właściwie stała, niezależnie od pory roku i wynosi około 10⁰C. Natomiast już na głębokości 20m ciepło pochodzi zarówno ze słońca, jak i z wewnętrznego przewodzenia ziemi i jest bardziej stabilne. Ziemna pompa ciepła pobiera ciepło z gruntu za pomocą odpowiednich instalacji i przy pomocy sprężarki kondensuje ciepło, rozprowadzając je w urządzeniach grzewczych. Pompa ciepła może czerpać ciepło zarówno z płytkich warstw gleby (przy pomocy kolektora poziomego lub spiralnego), jak i jej głębokich warstw (dzięki odwiertom pionowym). W obu przypadkach są to rury wypełnione solanką, która pod ziemią utrzymuje stałą temperaturę od -2⁰C do +5⁰C i nie zamarza. Solanka to potoczne określenie na mieszankę wody z glikolem, stąd popularna nazwa pompy gruntowej – pompa typu solanka/woda. Kolektory poziome to kilkaset metrów rury PE o średnicy 1 cala, ułożonej płasko lub spiralnie na głębokości ok 1,5m-2m pod powierzchnią ziemi (czyli do granicy zamarzania ziemi). Powierzchnia kolektora powinna zajmować kilkakrotnie większą przestrzeń niż zajmuje powierzchnia domu. Kiedy brak nam działki lub boimy się o stabilność ciepła lepiej wybrać pionowe sondy. Odwierty zajmują mniej powierzchni poziomej, jednak wymagają zrobienia odwiertów na głębokość od kilkudziesięciu do nawet 200m (w zależności czy wykonujemy jeden odwiert, czyli kilka obok siebie). Zaletą sond pionowych jest pewniejsza stabilność ciepła, minusem – wyższa cena instalacji. Trudno powiedzieć, który wybór jest bardziej korzystny. Wszystko zależy przede wszystkim od rodzaju gleby, na której znajduje się nasza działka. Największą wydajnością charakteryzują się wilgotne i gliniaste gleby, mniej korzystne są suche i piaszczyste. Gliniaste grunty posiadają lepszą gęstość strumienia ciepła. Te drugie są mniej wskazane pod gruntowy wymiennik pompy ciepła, ponieważ charakteryzują się trzykrotnie mniejszym przepływem strumienia cieplnego, co wiąże się ze zwiększonym wydatkiem na rury. Postawiłeś chatę na gejzerze i zamontowałeś pompę P.s Sprawdź sobie średnioroczne temp. powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Postawiłeś chatę na gejzerze i zamontowałeś pompę P.s Sprawdź sobie średnioroczne temp. powietrza. Ale co Ci boli kolego? Dlugie wklejenie tekstu, tylko nie wuem jaka masz niejasnosc w temacie. Zapytaj - wyjasnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Potem ludzie patrzą na takiego Pyxisa jak na nawiedzonego, bo twierdzi że to tylko 20tys (np. 13tys PC + 7tys DZ) a oni najtańszą wycenę mieli np. na 55tys Nie "zgadles". Mnie pompa kosztowala 17 tys + 7 tys DZ + 1 tys zl pierdoly do podlaczenia. Rzem 25 tys zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 17.11.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Ale co Ci boli kolego? Dlugie wklejenie tekstu, tylko nie wuem jaka masz niejasnosc w temacie. Zapytaj - wyjasnie. No dobra jeszcze raz krótko i powoli: Skoro moje DZ w tym sezonie nie spadlo jeszcze ponizej 11*C Faktycznie wkleiłem zbyt długi tekst może dlatego nie ogarniasz teraz wkleję tylko urywek może zajarzysz W obu przypadkach są to rury wypełnione solanką, która pod ziemią utrzymuje stałą temperaturę od -2⁰C do +5⁰C i nie zamarza. skoro twoje DZ nie spadło jeszcze poniżej 11 stopni to wnioskuję,że dom zbudowałeś na ciepłym źródełku,a skoro dom stoi na ciepłym źródełku to PO CO CI TO.Mam nadzieję że troszkę rozjaśniłem. Edytowane 17 Listopada 2014 przez 1964as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts