Pyxis 17.11.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 No dobra jeszcze raz krótko i powoli: Faktycznie wkleiłem zbyt długi tekst może dlatego nie ogarniasz teraz wkleję tylko urywek może zajarzysz W obu przypadkach są to rury wypełnione solanką, która pod ziemią utrzymuje stałą temperaturę od -2⁰C do +5⁰C i nie zamarza. skoro twoje DZ nie spadło jeszcze poniżej 11 stopni to wnioskuję,że dom zbudowałeś na ciepłym źródełku,a skoro dom stoi na ciepłym źródełku to PO CO CI TO.Mam nadzieję że troszkę rozjaśniłem. Nie. Ja mam kolektor plaski zakopany na 1,5m i latem ma temperature 17-18*C a zima zlatuje do lekko ponizej +2*C. To zupelnie norlane temperatury. Ponizej masz wykres temperatury niobciazonego cieplnie gruntu gruntu w zleznosci od pory roku i glebokosci zakopania kolektora. Licze, ze sobie przyswoisz ta elementarna wiedze o poziomym DZ. Przy odwiertach teraz tez ludzi maja w granicach +8*C a zima w granicach +4*C. Jak DZ zlatuje ponizej zera, to znaczy, ze instalator dal ostro doopy. http://szkut.com/dom/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.11.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 skoro twoje DZ nie spadło jeszcze poniżej 11 stopni to wnioskuję,że dom zbudowałeś na ciepłym źródełku No patrz, u mnie też temperatura DZ nie spadła poniżej 11*, jakiś wysyp gejzerów w naszym pięknym kraju, czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 No patrz, u mnie też temperatura DZ nie spadła poniżej 11*, jakiś wysyp gejzerów w naszym pięknym kraju, czy co ? TO pewnie sprawka efektu cieplarnianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 17.11.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Ale co ja mam "udowadniac"? Skoro moje DZ w tym sezonie nie spadlo jeszcze ponizej 11*C a DZ nie przekracza przy tej mocy pompy 32*C,/QUOTE] Usytemetyzujmy, przynajmniej mi. Temeratura DZ to temperatura .... glikolu? Przed grzaniem (strat) , w trakcie (średnia na oko) czy po grzaniu (na koniec). P.s. A teraz po 4-5 h grzania ile ma glikol ma na zasilaniu ( koniec grzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Ja swoja temperature DZ podaje na wejsciu do pompy - glikol ktory przychodzi z ziemi (jak kazdy) i po 1h od zalaczenia pompy (tu juz jestr oznie, ale ja forsuje taki "znormalizowany" czas na dokonanie pomiaru). W tym sezonie moja pompa jeszcze nie miala tak dlugiego cyklu grzania, wiec Ci nie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.11.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 P.s. A teraz po 4-5 h grzania ile ma glikol ma na zasilaniu ( koniec grzania). U mnie po niedzielnych 4h było 10.5*. Z tym, że teraz działa u mnie pc o mocy 5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 teraz działa u mnie pc o mocy 5kW. Hm... co znowu "wymodziles"? Zasilana z PV czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 17.11.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Czy to jest temat o pompie Jula czy o waszych DZtach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.11.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Zasilana z PV czy jak? Takie było założenie i jak świeci słońce, to wystarcza na dom i pc. Ale słońce w listopadzie niestety świeci niezbyt często, w grudniu pewnie nie będzie lepiej. Nie mam jeszcze zrobionego sterowania, które automatycznie włączy pc gdy będę miał nadmiary prądu, pc puszczam tylko w taniej, więc tylko w weekenty pc ma szanse pracować na pv. Z drugiej strony w tym sezonie do dziś pc zżarła mi 220kWh taniego prądu za niecałe 60zł, więc nie można narzekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.11.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Takie było założenie i jak świeci słońce, to wystarcza na dom i pc. Ale słońce w listopadzie niestety świeci niezbyt często, w grudniu pewnie nie będzie lepiej. Nie mam jeszcze zrobionego sterowania, które automatycznie włączy pc gdy będę miał nadmiary prądu, pc puszczam tylko w taniej, więc tylko w weekenty pc ma szanse pracować na pv. Z drugiej strony w tym sezonie do dziś pc zżarła mi 220kWh taniego prądu za niecałe 60zł, więc nie można narzekać ostatnio myślałem czy można by zastosować małą grzałkę wpiętą w obwód ogrzewania podłogowego która byłaby zasilana z PV. np. grzałka 500W lub 1kW tylko nie wiem do końca ile wtedy potrzeba paneli i jakiej mocy oraz jaki sprzęt jeszcze musi być koniecznie użyty do takiej instalacji.nic nie musiałbym przełączać, działało by to niezależnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 19.11.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 ostatnio myślałem czy można by zastosować małą grzałkę wpiętą w obwód ogrzewania podłogowego która byłaby zasilana z PV. np. grzałka 500W lub 1kW tylko nie wiem do końca ile wtedy potrzeba paneli i jakiej mocy oraz jaki sprzęt jeszcze musi być koniecznie użyty do takiej instalacji.nic nie musiałbym przełączać, działało by to niezależnie Ale z COP-em 1 a nie 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 ostatnio myślałem czy można by zastosować małą grzałkę wpiętą w obwód ogrzewania podłogowego która byłaby zasilana z PV. np. grzałka 500W lub 1kW tylko nie wiem do końca ile wtedy potrzeba paneli i jakiej mocy oraz jaki sprzęt jeszcze musi być koniecznie użyty do takiej instalacji.nic nie musiałbym przełączać, działało by to niezależnie Da się, ale trochę szkoda prądu na grzałkę. W pierwszej kolejności powinno się zużyć prąd na te urządzenia, które prądu na prawdę potrzebują, a ewentualne nadmiary można zużyć na grzałkę. Niestety w ostatnim tygodniu pogoda nie rozpieszcza i z moich 4.4 kWp wyciągam poniżej 1kWh/dobę. Statystyka jest na dole strony: http://37.187.66.191/user.php?idinst=15&od=2014-11-1 Z początku listopada bywało i po 12kWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.11.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ciekawe jak wyjdzie u ciebie w listopadzie? Wg. programu ok.110kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.11.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 pogoda popierniczona. niby na plusie a ciągle w okolicach zera i PC ma jakieś problemy żeby w danym czasie dostarczyć potrzebną energię. chyba dużo czasu zabierają defrosty. skutek jest taki, że lekko spadła temperatura w domu i tak naprawdę musiałbym włączyć też w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Wcześniej było chłodno, ale przy wyżowej pogodzie. Teraz jest dużo większą wilgotność, lepszy COP chwilowy, ale gorszy sredni KOP z defrostami. Co ile teraz następuje defrost? Jak mniej niż co 30 min, to będzie to duża ciemna plama na reputacji conajmniej Juli, jak nie na wszystkich budżetowych inwerterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.11.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 raczej nie tak często ale chodzi o to, że chodzi np 25 minut na pełnej mocy a potem maksymalnie przeciąga moment samego defrostu i trwa to dość długo, a wydajność jest bardzo mizerna.czyli dalej ciągnie dużą moc a wydajnośc spada na łeb. jest problem w okolicy 0*C jeśli chodzi o sam algorytm odszraniania. wczoraj dałem na zasilanie 38*C bo myślałem, że to coś zmieni, szybciej dobije temperaturą ale za wiele nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.11.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Qubic, a nie testowales prace 24/7 lub prawie... Ale z nizsza temp zasilania... I np porownac tak jak teraz... Tylko tania i 35* vs dluzszy okres pracu ale np. 30* na zasilaniu? no właściwie nie myślałem bo Vld napisał, że wiele się takim sposobem nie osiągnie a tanią taryfą już tak. ale czemu nie, mogę zmienić na np. dłuższą pracę kiedy jest najcieplej typu od 10:00-16:30 i zobaczymy czy to coś da.takie połowiczne rozwiązanie do metody 24/7 Edytowane 20 Listopada 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.11.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 jescze mam takie przemyślenie sterownika rwxw. chodzi mi o to, że wyłącza PC dość nagle bo nie wie w jakim momencie pracy jest PC. i tutaj mam pod rozwagę czy nie zaszkodzi to PC jeśli wyłączy podczas defrostu zanim zawór nie odwróci działania na grzanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.11.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 dzisiaj zrobię eksperyment i o 22 jak włączy się Jula to załączę też moją chińską PC p-p i zobaczymy w którym przypadku będzie szybciej defrost pojedynek chińczyków , wilgotność 100% na zewnątrz.temperatura zewnętrzna na razie 4*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.11.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Jak tak jest, tzn że ma słaby algorytm defrostu. Może któreś parametry w sterowniku da się zmienić, poszukaj coś na ten temat. Co do oplacalności: weź swoje ceny w taniej/drogiej i COP za dnia. Wylicz koszt 1 kWh i będziesz wiedział czy tobie taniej jest grzałką lub kablami w taniej, czy pompą w drogiej. Zawór rewersyjny po zaniku napięcia na cewce sam wróci na poz grzanie. Test rób na max wentylatorów wew i zmierz raczej 2, lub 3 cykl pracy, gdy wszystko się ustabilizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts