Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niepokojące te temperatury.

W prawidłowo działającej PC Tks - grubej powinna rosnąć przed defrostem. W miarę spadania parowania i przymykania zaworu rozprężnego.

U ciebie wygląda tak jak by zawór rozprężny nie przymykał się, a nieodparowany czynnik zalewał sprężarkę. Być może dlatego właśnie nie następuje wcześniej defrost.

Twoje relacje się czyta jak najlepszy kryminał. Rodzina zaciska zęby ze strachu :D.

Dobrą robotę robisz.

hehe.... nie chcę wyjść na postrach forum :evil: ale coraz bardziej się przekonuję, że nie ma systemu idealnego . wszystko bardzo szybko się zmienia i gdyby tak to dokładnie przemyśleć to trzeba nowego spojrzenia na ogrzewanie domu.

Niepokojące te temperatury.

W prawidłowo działającej PC Tks - grubej powinna rosnąć przed defrostem. W miarę spadania parowania i przymykania zaworu rozprężnego.

U ciebie wygląda tak jak by zawór rozprężny nie przymykał się, a nieodparowany czynnik zalewał sprężarkę. Być może dlatego właśnie nie następuje wcześniej defrost.

coś tam rośnie przed samiutkim defrostem ale może jakieś 2*C .a o ile powinna wzrastać ta temperatura?

Masz w sterowniku gdzieś w zaawansowanych/ukrytych itd parametry typu min/max otwarcie zaworu rozprężnego/EZR?

hehehe ty chyba tego sterownika nie widziałeś ? :D tam nie ma takiej opcji żeby jakieś opcje były :lol2: poszukam na szwedzkim forum może ktoś coś opisał ,w innym razie musiałbym się jakoś podłączyć z kompem czy coś takiego

Należało by jeszcze uwzględnić spadek mocy i tym samym t na zasilaniu. Więc ten wzrost przegrzania mógłby zostać zniwelowany i zostało by ok 53C, ale ten 20C spadek świadczy o tym, że parowanie kończy się w sprężarce, a to grozi jej przyspieszonym zgonem.

Jak nic nie znajdziesz przemyśl zgłoszenie reklamacji.

hehe.... nie chcę wyjść na postrach forum :evil: ale coraz bardziej się przekonuję, że nie ma systemu idealnego . wszystko bardzo szybko się zmienia i gdyby tak to dokładnie przemyśleć to trzeba nowego spojrzenia na ogrzewanie domu.

nic się nie martw na zapas

3 x droższe PC tez mają defrosty

ostatnie 2 noce to defrostowa mini katastrofa u mnie

ostatnie 2 noce to 45 min pracy 8 min defrost

po uruchomieniu PC po przerwie 14-15h pierwsze 2 defrosty bynajmniej u mnie chyba na samym prądzie bo licznik zasuwa

potem jak się PC nagrzeje to lepiej

sprężarka u mnie idzie z oszronionymi lamelami przy +2*C i 92% wilgotności na 48

a rano bardziej sucho, +3*C i licznik prądu prawie stoi, sprężarka na 30

jakbym zażądał jak Ty na PC 34*C (bo mam 32*C) to chyba dom w 7h teraz ogrzeję

myślałem już czy nie puścić tego od 11 do 18 bo od 13-16 mam tanią taryfę, 10kWh i dom nagrzany

bo nocą same defrosty to strzelam z 6kWh

ale nie płacze bo nabiłem ok 370kWh od pierwszej połowy października z wygrzaniem domu i średnia temp jest ok 23*C

Twoje relacje się czyta jak najlepszy kryminał. Rodzina zaciska zęby ze strachu :D.

Żeby tylko w tragedię się to nie przerodziło :popcorn:.

Ja po zachwalaniu Qubica puściłem się z wrodzoną zachłannością z dwiema Julkami, a teraz się okazuje, że chyba niezłego syfa od nich złapałem :cry:.

Jak się to potwierdzi, to ktoś tu zostanie bez kulek :rotfl:.