Juulcia 21.11.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Moze to kwestia algorytmu defrostu... ( o ile taki ma ) Myślę, że ma jakiś algorytm. Chwilę temu specjalnie czatowałem na defrost. Defrost nastąpił w chwili kiedy wymiennik był prawie zabity, ale wentylator jeszcze ciągnął. Defrost trwał tylko do chwili kiedy cały szron zszedł, następnie nastąpiło chwilowe osuszenie chłodnicy i odparowanie wilgoci. W mojej ocenie nie trwało to dłużej niż trzeba, a defrost też nie nadszedł z opóźnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 21.11.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 +2,5~3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 To podaj też swoje temperatury rurek przed defrostem i po nim. Dzięki temu już będzie coś wiadomo w sprawie Julki qubica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.11.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Dziwna pogoda bo i niska temp. i wysoka wilgotność pod 100% Przy spadku na DZ o kilka stopni,musi być szron . Myślę,że przy minusowych temp. będzie lepiej. Tu nasuwa się podejrzenie ,że GWC dla PPC nie jest bezsensownym rozwiązaniem. Edytowane 21 Listopada 2014 przez nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.11.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Sporo piszecie o tym defroście, ale czy ktoś zna pobór prądu w tym czasie? Co prawda nie miałem jeszcze tego w tym sezonie (przynajmniej nie zauważyłem) ale w ubiegłym sprawdzałem i moja klima w czasie defrostu pobierała ok 450W - w krótkim czasie, nie wiem czy tego nie opisałem na FM. Zatem to nie powinno zbytnio obciążać kieszeni, tylko niewiele wpłynie na sprawność pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.11.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Sporo piszecie o tym defroście, ale czy ktoś zna pobór prądu w tym czasie? Co prawda nie miałem jeszcze tego w tym sezonie (przynajmniej nie zauważyłem) ale w ubiegłym sprawdzałem i moja klima w czasie defrostu pobierała ok 450W - w krótkim czasie, nie wiem czy tego nie opisałem na FM. Zatem to nie powinno zbytnio obciążać kieszeni, tylko niewiele wpłynie na sprawność pc. 450W nie jest istotne w jakim czasie .450W szlag trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Potem kwestia jak i kiedy wystepuje Najprawdopodobniej program decyduje o tym przy małej ∆T z parownika a wpływają na to warunki atmosferyczne tj temp i wilgotność powietrza. Moja tania pc pp radzi sobie z tym bardzo dobrze i nie uważam tego za jakiś problem - po prostu jest to wpisane w ten system - bez tego takie wymienniki nie działają. Jeśli u kogoś występują z byt często to może należałoby sprawdzić ilość czynnika w układzie, o ewentualnych brakach mogą świadczyć oszronione rurki przy parowniku. 450W szlag trafił. Jeśli nawet w moim przypadku byłoby to 1 godz na dwa tygodnie to przeżyję stratę niecałej kWh/miesiąc. Edytowane 21 Listopada 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.11.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Sporo piszecie o tym defroście, ale czy ktoś zna pobór prądu w tym czasie? Co prawda nie miałem jeszcze tego w tym sezonie (przynajmniej nie zauważyłem) ale w ubiegłym sprawdzałem i moja klima w czasie defrostu pobierała ok 450W - w krótkim czasie, nie wiem czy tego nie opisałem na FM. Zatem to nie powinno zbytnio obciążać kieszeni, tylko niewiele wpłynie na sprawność pc. zrób test rzetelnie. Jak defrost trwa np 5 min, to notuj moc co np 30 s i przedstaw wykres w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.11.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 W nowych pompach P (z dwoma wentylatorami ) tylko w pierwszej fazie odszraniania ciepło pobierane jest z inst. c.o. w drugiej fazie pompa obiegu c.o. zostaje wyłączona i wykorzystywane jest ciepło zgromadzone w sprężarce - odparowanie zachodzi w osuszaczu par czynnika (zdublowanym jeden zapakowany wspólnie ze spr. w otuline) oraz wtryskiwany jest gorący gaz do osuszaczy przez dodatkowy zawór. Oczywiście wszystko jest odpowiednio opomiarowane aby nie zalać spr. Już w starych modelach w czasie odszraniania modulacja spr. była na minimalnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.11.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) zrób test rzetelnie. Rzetelnie odpowiedziałem - w tym sezonie nie zauważyłem defrostu, pc chodziła przez 5 godz i pobrała 1,49kWh utrzymując temp powietrza 25*, przy 5* na zew, po uruchomieniu szybko (ok15min) podgrzała z 21 do 25 i potem to utrzymywała pobierając ok 230-240W. Z tego co pamiętam to defrost trwał krócej niż 5 min. Edytowane 21 Listopada 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.11.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Rzetelnie odpowiedziałem - w tym sezonie nie zauważyłem defrostu, pc chodziła przez 5 godz i pobrała 1,49kWh utrzymując temp powietrza 25*, przy 5* na zew, po uruchomieniu szybko (ok15min) podgrzała z 21 do 25 i potem to utrzymywała pobierając ok 230-240W. Z tego co pamiętam to defrost trwał krócej niż 5 min. pracowała na małej delcie i się nie oszraniała vld tego nie ogarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.11.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Widocznie za tępy jest na najnowsze technologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.11.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Jak spadnie we wrocku temp to przypilnuję, ale dla mnie najważniejszy jest komfort cieplny i zużycie energii, kiedyś podliczałem do jakiej temp opłaca się grzać klimą vs gazem gdzieś na FM są wyniki, teraz przy nowym rozliczaniu gazu trzeba byłoby je zweryfikować. Jak sobie przypominam to do ok -10* wtedy było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.11.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Rzetelnie odpowiedziałem - w tym sezonie nie zauważyłem defrostu, pc chodziła przez 5 godz i pobrała 1,49kWh utrzymując temp powietrza 25*, przy 5* na zew, po uruchomieniu szybko (ok15min) podgrzała z 21 do 25 i potem to utrzymywała pobierając ok 230-240W. Z tego co pamiętam to defrost trwał krócej niż 5 min. Nie rzetelnie odpowiedz, a rzetelnie zrób test. Widzisz różnice? Dam silesii jaja uciąć jak to będzie 450W przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.11.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Nie rzetelnie odpowiedz, a rzetelnie zrób test. Widzisz różnice? Dam silesii jaja uciąć jak to będzie 450W przez cały czas. Ale moja klima jest małej mocy, odnalazłem ten wątek, chociaż widzę że w nim również pisałeś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928 Odnośnie mocy to Jak dobrze pamiętam przed defrostem pobierała ok 800W, przy defr zużycie spadło do ok 450 po nim wzrosło do ponad 1200, potem z powrotem do 800, nie pamiętam przy jakiej było to temp na zew. Tylko ten jeden przypadek widziałem, Edytowane 21 Listopada 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.11.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Mniejsza o większość. Jak będzie chłodniej i będzie Ci się chciało ... Kolejnym fajnym testem inwertera PP było by sprawdzenie interwałów czasowych pomiędzy defrostami w podobnych do obecnych warunkach ok 0C i 100% wilgotności oraz pełnej mocy. (np zadana na pilocie 30C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.11.2014 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 W nowych pompach P (z dwoma wentylatorami ) tylko w pierwszej fazie odszraniania ciepło pobierane jest z inst. c.o. w drugiej fazie pompa obiegu c.o. zostaje wyłączona i wykorzystywane jest ciepło zgromadzone w sprężarce - odparowanie zachodzi w osuszaczu par czynnika (zdublowanym jeden zapakowany wspólnie ze spr. w otuline) oraz wtryskiwany jest gorący gaz do osuszaczy przez dodatkowy zawór. Oczywiście wszystko jest odpowiednio opomiarowane aby nie zalać spr. Już w starych modelach w czasie odszraniania modulacja spr. była na minimalnym poziomie. Jesteś pewien, że nie odwrotnie? Na mój rozum i z obserwacji swojej to taki myk przydał by się w początkowej fazie defrostu kiedy HP "leży i kwiczy". Dopiero jak trochę lodu zejdzie, a ciśnienie wzrośnie, zaczyna pracować EZR i pobiera ciepło z instalacji. Kolejny argument, to separator - tam pojawia się ciecz odrazu po rewersie. Gdy EZR normalnie pracuje pobierając ciepło z wody to separator jest suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 22.11.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Kolejny defrost Julki.- temp. na zewnątrz niecałe +3- temp zasilania zadana 37- temp zasilania osiągana 35 Defrost zaczął się gdy:- gruba obniżyła się do 33,4- cienka wzrosła do 29,3 Przy końcu defrostu:- gruba 22,4- cienka 15,0 czas trwania defrostu 5 min. Po defroście temperatura zaczęła wzrastać:- gruba do ok. 37,6- cienka do ok. 24,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.11.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Jesteś pewien, że nie odwrotnie? Na mój rozum i z obserwacji swojej to taki myk przydał by się w początkowej fazie defrostu kiedy HP "leży i kwiczy". Dopiero jak trochę lodu zejdzie, a ciśnienie wzrośnie, zaczyna pracować EZR i pobiera ciepło z instalacji. Kolejny argument, to separator - tam pojawia się ciecz odrazu po rewersie. Gdy EZR normalnie pracuje pobierając ciepło z wody to separator jest suchy. jest tak nie odwrotnie hp jeżeli leży i kwiczy to urz. lub instalacja są źle zbudowane / wyregulowane w d.pe oczywiście dostaje spr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 22.11.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 W nowych pompach P (z dwoma wentylatorami ) tylko w pierwszej fazie odszraniania ciepło pobierane jest z inst. c.o. w drugiej fazie pompa obiegu c.o. zostaje wyłączona i wykorzystywane jest ciepło zgromadzone w sprężarce - odparowanie zachodzi w osuszaczu par czynnika (zdublowanym jeden zapakowany wspólnie ze spr. w otuline) oraz wtryskiwany jest gorący gaz do osuszaczy przez dodatkowy zawór. Oczywiście wszystko jest odpowiednio opomiarowane aby nie zalać spr. Już w starych modelach w czasie odszraniania modulacja spr. była na minimalnym poziomie. Czy w tej pierwszej fazie możliwe jest ze ... uwaga ... ciągnie ciepło z c.o. jak szalone do tego stopnia ze sztuka ... uwaga na rotametrach w rozdzielaczu? Podnieść przeplywy? Bo tak miałem. Stykanie od 2 minut przy pierwszym defroscie jak szronu było dobrze ponad 1 cm do 1 minuty jak już defrosty kolejne były już regularne pózniej.Nie wiem czemu ale raz (na 6) w tej fazie sprężarką szła tez na maksa. Potem w drugiej fazie już jak Ty to opisujesz idzie. Skorki Pani Julio ale temat strasznie mnie interesujący i na czasie bo od 3 dni były defrosty a ze robiłem schody do 3 w nocy to mogłem zobaczyć co sie dzieje. Normalnie nie mam okazji kotłowni zwiedzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts