Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejny defrost Julki.

- temp. na zewnątrz niecałe +3

- temp zasilania zadana 37

- temp zasilania osiągana 35

Defrost zaczął się gdy:

- gruba obniżyła się do 33,4

- cienka wzrosła do 29,3

Przy końcu defrostu:

- gruba 22,4

- cienka 15,0

czas trwania defrostu 5 min.

Po defroście temperatura zaczęła wzrastać:

- gruba do ok. 37,6

- cienka do ok. 24,8

a u mnie przy takiej pogodzie temperatura zasilania nie chce osiągnąć zadanej , utrzymuje się w okolicy 30*C.temperatury grubej i cienkiej podobne.

dzisiejszej nocy temperatura zewnętrzna około 4*C, wilgotność 100%. oczywiście defrosty .

PC Jula zużyła 10,6 kWh a wyprodukowała 22,22 kWh.

jeżeli twoja chałupa przez 22 dni listopada potrzebowała blisko 700kwh to ja cienko widzę to całe ustrojstwo w dalszej części sezonu grzewczego a ta druga "suszarka" to też raczej sobie nie poradzi...

jeżeli twoja chałupa przez 22 dni listopada potrzebowała blisko 700kwh to ja cienko widzę to całe ustrojstwo w dalszej części sezonu grzewczego a ta druga "suszarka" to też raczej sobie nie poradzi...

na razie to możemy mówić o testach. nie używałem nigdy PC i rzeczywiście w moim przypadku zobaczymy jak to będzie wyglądało po sezonie.patrzę realnie i to co widzę opisuję.nie koloryzuję i nie popadam w pesymizm. "suszarka" świetnie sobie radzi w szybkim podniesieniu temperatury a w lecie bardzo dobrze działa jako klima. teraz pozostaje mi poobserwować w jakich sytuacjach używać PC p-p w jakich PC Jula a kiedy przyjdzie czas na kable.wiem, mogłem to inaczej zrobić ale nie mam zdolności "złotej rączki" i skorzystałem z gotowych "chińskich" rozwiązań i z całą odpowiedzialnością godzę się na pewne niedogodności z tym związane.

a teraz zadaj sobie pytanie z nutą optymizmu : a co będzie jak to całe "ustrojstwo" da radę ? ;)

trzeba przetestować na sobie bo nikt tego nie używa i nie ma żadnych informacji na ten temat. wiem, że lepiej kupić markowe ale ja postanowiłem zostać testerem "chińczyków" :rolleyes:

jeśli dojdę do wniosku, że to kiszka to napiszę ale już w przypadku tańszej PC p-p mogę napisać - opłaca się , tani w zakupie ( 699) działa jak powinien i co chcieć więcej?

co innego jeśli porównujesz do dobrze skonfigurowanego domu z kablami, tutaj się zgadzam jeśli o wszystkim dobrze się pomyśli to zakup PC nie opłaca się - zwłaszcza drogich, markowych ale jak już rozważamy PC p-p to się opłaca.

Patrząc na to ile wydałeś na kable grzewcze, chińskie pompy, elektryczny ogrzewacz c.w.u. to jesteś blisko "markowej" pompy 9kw (6kw przy -15) policz ile zaoszczędziłbyś na samym c.w.u. bo zima jeszcze przed nami.

O tym że ktoś ci sprzeda części do chińczyka raczej można zapomnieć markety stosują taką praktykę że na gwarancji wymieniają całe urz. i trzeba samemu zdemontować i dostarczyć no chyba że skandynawskie maja inny standard.

Patrząc na to ile wydałeś na kable grzewcze, chińskie pompy, elektryczny ogrzewacz c.w.u. to jesteś blisko "markowej" pompy 9kw (6kw przy -15) policz ile zaoszczędziłbyś na samym c.w.u. bo zima jeszcze przed nami.

O tym że ktoś ci sprzeda części do chińczyka raczej można zapomnieć markety stosują taką praktykę że na gwarancji wymieniają całe urz. i trzeba samemu zdemontować i dostarczyć no chyba że skandynawskie maja inny standard.

Dwa lata temu kable 4200 i chińska PC p-p 699. Za ile musiałbym wtedy u ciebie kupić markową PC po wielkich negocjacjach i z łaską znanego instalatora ?

Po 2 latach gwarancji ile kosztuje naprawa u ciebie? Przykładowo?

Jak mi chińczyk padnie to kupię markowa do testów :D

Skoro już grzejesz 2 lata to ile kosztował rok grzania co + cwu prądem

wiesz dobrze, że nie grzeję 2 lat ale planowałem system grzewczy kiedy twoje "klamoty" miały ceny z kosmosu. ty jesteś tym strasznie podniecony, ale spokojnie to tylko liczby. dla mnie jako kupującego nie do zaakceptowania, dla ciebie jako beneficjenta - będziesz piał pieśni pochwalne.

jeżeli najtańszy Panas 3,2 kW kosztuje 16 k to o jakiej alternatywie ty do mnie piszesz ? to jest tylko twoje widzimisię i jakkolwiek nachalnie będziesz to przedstawiał na mnie to nie działa.

jak chcesz żebym coś od ciebie kupił to naucz się szacunku do klienta bo to jest tylko moja decyzja czy kupię markową PC czy nie . a marketing sprzedawcy kaset magnetofonowych na parkingu przed marketem na pewno ci w tym nie pomoże.

u nas w kraju panuje dziwna maniera wśród ludzi twojego pokroju, że ktoś kto ma zdanie inne niż ty to wyjątkowy pacan któremu można wcisnąć na siłę to co właśnie masz na stanie.

nie chcę żebyś odebrał powyższe jako coś obraźliwego.

chcesz tu wytykać błędy mojej instalacji to ok ale nie mów mi co mam kupić bo to ja wiem bez twoich "rad".

świadomie zdecydowałem się na różne systemy i teraz sprawdzam je w praktyce.

przyjdzie mi ochota na Daikina czy Panasa to sobie taki sprawię. nie przyzwyczajam się do klamotów tak samo jak do samochodów.

Gwarancja 5 lat coś jeszcze wspomniałeś o sterowaniu do kabli za kilka tyś i od dwóch lat były co najmniej dwie zmiany cennika w górę

Jula też ma gwarancję na 5 lat. sterowniki kosztowały 1900zł więc gdzie mi do całościowej ceny twojej najtańszej pompki? 2k to pewnie sam montaż u ciebie kosztuje?

Qubic,

myślę całkiem podobnie,

nie dałbym 40 k za markową pompę projektowaną na ponoć 25 lat ale z gwarancją na 2 lata, w porywach 5 lat.

Ceny tych PC są z kosmosu. Co w tej lodówce jest tak kosztownego ?

Za 40 k można kupić samochód, w dodatku o większej złożoności, masie, itp. niż PC.

Sterowniki do PC - "zwykły" za 1 k, a bardziej "złożony" za 2,5 k. To cena wypasionego laptopa, z OS i o wiele większymi możliwościami, a przecież laptopy też sprzedawane są z odpowiednim zyskiem.

Kupując PC za 40 k mam świadomość, że ktoś mnie chce delikatnie mówiąc wykołować, a ja robię zrzutkę na odrzutowiec dla producenta, i Jeep-y dla pośrednika, sprzedawcy, instalatora, itp.

Zastanawiałem się czy w tych markowych PC nie ma aby np. tytanowych łożysk, złotych styków, itp :no:.

Jeśli tak jest niech dadzą faktycznie pełną gwarancję na 25 lat - wtedy w to mogę wejść.

Edytowane przez Juulcia

Qubic,

myślę całkiem podobnie,

nie dałbym 40 k za markową pompę projektowaną na ponoć 25 lat ale z gwarancją na 2 lata, w porywach 5 lat.

Ceny tych PC są z kosmosu. Co w tej lodówce jest tak kosztownego ?

Za 40 k można kupić samochód, w dodatku o większej złożoności, masie, itp. niż PC.

Sterowniki do PC - "zwykły" za 1 k, a bardziej "złożony" za 2,5 k. To cena wypasionego laptopa, z OS i o wiele większymi możliwościami, a przecież laptopy też sprzedawane są z odpowiednim zyskiem.

Kupując PC za 40 k mam świadomość, że ktoś mnie chce delikatnie mówiąc wykołować, a ja robię zrzutkę na odrzutowiec dla producenta, i Jeep-y dla pośrednika, sprzedawcy, instalatora, itp.

Zastanawiałem się czy w tych markowych PC nie ma aby np. tytanowych łożysk, złotych styków, itp :no:.

Jeśli tak jest niech dadzą faktycznie pełną gwarancję na 25 lat - wtedy w to mogę wejść.

zgadzam się z tobą. w czasach projektowanego "postarzania" produktów gdzie pralka jest na 8 lat a samochód na 150tys przebiegu to o jakiej gwarancji my mówimy. to jest tylko ułuda. cały przemysł jest nastawiony na coraz większą sprzedaż i producenci PC chyba nie odstają od takiego trendu. jeśli chcą więcej sprzedać to muszą obniżyć ceny albo produkt "zaprogramować" na szybsze zużycie. niestety musimy sobie z tego zdawać sprawę.

rozumiem, że jakość jest wyznacznikiem ceny ale w takim wypadku jeżeli te pompy są takie super to dlaczego mają tylko 5 lat gwarancji tak samo jak "chińczyk"?

Edytowane przez qubic