Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak to się stało że masz tak mało rurek w wylewkach i dlaczego na piętrze ich nie ma ...???

skoro chciałeś zostawić sobie furtkę w razie "W" to trzeba było to zrobić jak należy ...;)

Bo mam mały domek :) i pamietam jak Kurt76 pisał,że piętra prawie nie ogrzewa.więc pomyślałem,że po co mi rurki na piętrze.

Jakie masz rozstawy na parterze ? I jakie zapotrzebowanie pomieszczeń w W/m2 ?

rozstawy na parterze(bo tylko na parterze mam rurki) mam co 12-15cm. w łazience gęściej.rozkładałem sam z rodzinką właściwie na "oko" bez żadnych obliczeń. zapotrzebowania to bym musiał poszukać od Asolta bo teraz kompletnie nie wiem gdzie to mam. z wyliczeń OZC Asolt obliczył mi na chyba jak dobrze pamiętam 5900 kWh na sezon. z moich prawie sezonowych obserwacji wynika, że zużycie na parterze mam około 3 razy większe niż na piętrze. zgodnie z zawołaniem nydara "ciepłe unosi się do góry". dlatego też mam fajny plan uruchomić chińczyka i grzać parter z COPem jak tylko temperatura pozwoli.ostatnia zima była bardzo temu sprzyjająca.

niestety ale taka jest prawda w dobrze ocieplonych domkach. wiem, że tego nie rozumiesz.

Jaka jest prawda, to Ty sie przekonasz po pierwszej zimie w zamieszkalym domu i wtedy zrozumiesz. OK? :)

jeśli chodzi o ilość mb rurek to ty ile masz na porównywalnych 60m2 jeśli można wiedzieć?

W przeliczeniu na 60m2 to o 25-30mb wiecej, ale w przeliczeniu na moc to max 3kW. Jesli zamierzasz nie prekraczac tej mocy , to jak napisalem, bedzie OK, jesli tego nie popsujesz do konca.

rozstawy na parterze(bo tylko na parterze mam rurki) mam co 12-15cm. w łazience gęściej.rozkładałem sam z rodzinką właściwie na "oko" bez żadnych obliczeń. zapotrzebowania to bym musiał poszukać od Asolta bo teraz kompletnie nie wiem gdzie to mam. z wyliczeń OZC Asolt obliczył mi na chyba jak dobrze pamiętam 5900 kWh na sezon. z moich prawie sezonowych obserwacji wynika, że zużycie na parterze mam około 3 razy większe niż na piętrze. zgodnie z zawołaniem nydara "ciepłe unosi się do góry". dlatego też mam fajny plan uruchomić chińczyka i grzać parter z COPem jak tylko temperatura pozwoli.ostatnia zima była bardzo temu sprzyjająca.

Spójrz jeszcze do pliku od asolta, na wskaźnik W/m2 dla poszczegolnych pomieszczeń, ale Twoje rozstawy wydają się być jak najbardziej OK

Jaka jest prawda, to Ty sie przekonasz po pierwszej zimie w zamieszkalym domu i wtedy zrozumiesz. OK? :)

jaka jest prawda to ja już wiem po tym sezonie ponieważ codziennie notowałem zużycie kWh z podlicznika parteru i piętra. :yes:

przeliczeniu na 60m2 to o 25-30mb wiecej, ale w przeliczeniu na moc to max 3kW. Jesli zamierzasz nie prekraczac tej mocy , to jak napisalem, bedzie OK, jesli tego nie popsujesz do konca.

no to trochę mało istotne różnice jak sam widzisz bo pewnie jeszcze regulowałeś na rotametrach. nie wierzę, że chińczyk ma większą moc w ujemnej temperaturze. pewnie dlatego wsadzili tam grzałkę 3 kWh.

Mam jedna petle w sypialni corki skrecona o 1/3 przeplywu. Reszta nie ruszana.

Roznice nie sa male, bo moje "biadolenie" odnosilo sie do 6kW pompowanych w podloge. To 100% wiecej niz 3kW do ktorych poniej zszedles.

No ale jak ona zalaczy grzale i jeszcze jakies 1,5-2kW poleci ze skraplacza, to bedziesz mial na zasilaniu zupelnie "niepompowa" temperature i szum wody wpodlodze. :)

Zreszta, sam to sprawdzisz juz niedlugo. Bede czekal na szczery opis calosci.

Mam jedna petle w sypialni corki skrecona o 1/3 przeplywu. Reszta nie ruszana.

Roznice nie sa male, bo moje "biadolenie" odnosilo sie do 6kW pompowanych w podloge. To 100% wiecej niz 3kW do ktorych poniej zszedles.

No ale jak ona zalaczy grzale i jeszcze jakies 1,5-2kW poleci ze skraplacza, to bedziesz mial na zasilaniu zupelnie "niepompowa" temperature i szum wody wpodlodze. :)

Zreszta, sam to sprawdzisz juz niedlugo. Bede czekal na szczery opis calosci.

pyxis ja wiem, że lepiej się znasz na PC ode mnie. pytanie tylko było na początku czy wierzysz, że jula ma 6kW w minusowej temperaturze ? bo ja nie i dlatego zakładam, że gotowania wody nie będzie. szczery opis będzie bo po to instaluję podliczniki i ciepłomierz. chyba w tej kwesti nie muszę się z tobą spierać, że to najdokładniejszy pomiar z możliwych. dlatego jak ci już napisałem opomiarowania jak na stacji kosmicznej się nie spodziewaj bo nie będę wywalał tysięcy żebyś był zadowolony.