Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

zgadzam się z tobą. w czasach projektowanego "postarzania" produktów gdzie pralka jest na 8 lat a samochód na 150tys przebiegu to o jakiej gwarancji my mówimy. to jest tylko ułuda. cały przemysł jest nastawiony na coraz większą sprzedaż i producenci PC chyba nie odstają od takiego trendu. jeśli chcą więcej sprzedać to muszą obniżyć ceny albo produkt "zaprogramować" na szybsze zużycie. niestety musimy sobie z tego zdawać sprawę.

rozumiem, że jakość jest wyznacznikiem ceny ale w takim wypadku jeżeli te pompy są takie super to dlaczego mają tylko 5 lat gwarancji tak samo jak "chińczyk"?

Bo to albo się skitra po chwili albo będzie działać długie lata

Ja też w pewnym sensie robię za testera ale innej pompy i tylko w mojej okolicy, niestety mam do z grzejnikami i Julcia to najwyżej w ciepłą jesień by stykła,

mam 14kw przy 7, -15 powinna mieć prawie 10kw i to powinno wystarczyć ale się okaże, puki co jest dobrze znaczy ciepło :D no i moja też podobno z dalekigo kraju za odpowiedni większą kwotę

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się nawet, czy plusem Julki nie jest jej anachroniczny sterownik, bez dat, czasu, i raczej bez jakiegoś nowoczesnego procesora.

Po wyłączeniu z prądu nie pamięta nawet (wbrew temu co piszą w instrukcji) poprzednich nastaw temperatur i według jakiej temperatury pracował (pokojowa/zasilanie).

Natomiast w tzw. wypasionych urządzeniach z procesorami stosuje się np. uruchamianie po pewnym czasie instrukcji symulujących awarie, domagających się serwisu, itp.

Wszystko to ma za zadanie zdenerwować użytkownika, a w takim stanie psychicznym łatwo namówić go do kolejnego zakupu i wymiany sprzętu.

Sterownikowi Julki to raczej nie grozi, prędzej sam padnie:p.

Bo to albo się skitra po chwili albo będzie działać długie lata

Ja też w pewnym sensie robię za testera ale innej pompy i tylko w mojej okolicy, niestety mam do z grzejnikami i Julcia to najwyżej w ciepłą jesień by stykła,

mam 14kw przy 7, -15 powinna mieć prawie 10kw i to powinno wystarczyć ale się okaże, puki co jest dobrze znaczy ciepło :D no i moja też podobno z dalekigo kraju za odpowiedni większą kwotę

o i takiego użytkownika potrzebuje ten wątek. pomimo, że temat jest o Jula to inna PC może być nawet z tej samej fabryki ;)

jak będzie więcej info to możemy spokojnie dokonać jakiejś analizy jakościowej i mieć punkt odniesienia.

niestety mam do z grzejnikami i Julcia to najwyżej w ciepłą jesień by stykła,

mam 14kw przy 7, -15 powinna mieć prawie 10kw i to powinno wystarczyć ale się okaże, puki co jest dobrze znaczy ciepło :D

Ja też mam dom (przeciętny energetycznie, tj. durszlak) z grzejnikami, i jak dotąd Julka wystarcza.

Ja też mam dom (przeciętny energetycznie, tj. durszlak) z grzejnikami, i jak dotąd Julka wystarcza.

masz same grzejniki ? czy tylko kilka masz, bo ja mam 100% i mam pewność że Julka by mi padła jak nic bo muszę mieć wyższą temperaturę, mam nadzieję że 47 wystarczy no może 50 stopni bo inaczej będą spore koszty, muszę ten pierwszy sezon przejść i wszystko będzie jasne, byle by nie było drożej od węgla to będzie sukces

o i takiego użytkownika potrzebuje ten wątek. pomimo, że temat jest o Jula to inna PC może być nawet z tej samej fabryki ;)

jak będzie więcej info to możemy spokojnie dokonać jakiejś analizy jakościowej i mieć punkt odniesienia.

Raczej trudno będzie porównać nasze pompki bo moja to archaiczny wynalazek ja czytam to forum, zwykły on/of podpięty do bufora

Mam również nagrzewnicę centralną - ogrzewanie nadmuchowe na cały dom, ale teraz nie używam, grzeję grzejnikami.

Grzejniki są celowo przewymiarowane, tak więc teraz ogrzewam PC przy zasilaniu 38st.C, w domu 21st.C, na zewnątrz +3 st.C.

Jak przyjdą prawdziwe mrozy załączę grzałkę w buforze lub odpalę piec, lub da radę druga Julka:).

Mam również nagrzewnicę centralną - ogrzewanie nadmuchowe na cały dom, ale teraz nie używam, grzeję grzejnikami.

Grzejniki są celowo przewymiarowane, tak więc teraz ogrzewam PC przy zasilaniu 38st.C, w domu 21st.C, na zewnątrz +3 st.C.

Jak przyjdą prawdziwe mrozy załączę grzałkę w buforze lub odpalę piec, lub da radę druga Julka:).

całkiem sporo masz tych możliwości, ale to raczej dobrze, ja mam tylko PC i kopciucha, ale ani myślę jechać po węgiel, skład opału czyściutki i jeszcze trochu pracy i saunę tam wcisnę, taki mam pożytek z PC, grzałki w buforze nie montowałem bo jest w pompie 3kw więc na jedno wychodzi

ani myślę jechać po węgiel, skład opału czyściutki i jeszcze trochu pracy i saunę tam wcisnę, taki mam pożytek z PC

Ja niestety marzyłem o takim wyczyszczeniu i w zasadzie moja piwnica była prawie pusta. Niestety na wiosnę jak putler zaczął być nieprzewidywalny nawiozłem węgla.... No i teraz mam.

Niezle jak dajesz rade 38*

Jakie masz grzejniki?

"Zwykle" tyle ze przewymiarowane, czy "inne"

Osobiscie widze roznice pomiedzy tym zeberkowym w lazience ( cieplejszy ) a tymi w pokojach...

Wymiana by moze pozwolila na nizsze temp. A zarazem w moim przypadku zysk COP jest maly.

To znaczy jakie leprze ? pewnie panelowe tak ?

Z grzejnikami trzeba dobrze przepływy wyregulować. Tak by delty na wszystkich były jak najmniejsze i równe. Głowice raczej nie mają racji bytu i dobrze mieć choć jeden klimakonwektor np w otwartym salonie.

Chyba mam taki efekt +- osiągnięty - Dt jest mała, PC pracuje miarowo na 1 lub 2 stopniu mocy (na 3 możliwe). Swojej grzałki nie załącza.

Natomiast moje eksperymenty z zamiarem uruchomienia grzałki w buforze i podgrzania wody tylko o 2-3 st.C w stosunku do temp zasilania w PC powodowały, że PC się wyłączała, uznając że woda osiągnęła swoją temp.

Takie eksperymenty ponowię w mrozy, kiedy Dt na grzejnikach się zapewne zwiększy.