Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście, eksperymentowałem też z Julką + nagrzewnica centralna.

Tu efekt nie był tak dobry przy tak niskim zasilaniu rzędu 35-42 st.C (na więcej się nie zdecydowałem, nie chciałem zajechać swojej Julki.).

Letnie powietrze nawiewane powoduje uczucie chłodu, nawet przy minimalnym jego ruchu.

Potrzebny jest bezpośredni emiter ciepła, takim jakim jest grzejnik.

Te 38 st.C na zasilaniu jest czasami aż zanadto - w ostatnich dniach jechałem na 35-36 st.C.

Z doświadczenia wiem, że do nagrzewnicy potrzebuję zasilania od 45 st.C (ciepła jesień) do góra 65 st.C (tęgie mrozy -27 st.C). Przeciętnie w zimie nagrzewnica chodzi na 53-57st.C.

ja mam żeberka jak nic, jak kupowałem tą moją pompkę to facet mi mówił że niema większego sensu wymiana na klimakonwektory, ale czy prawdę mówił to pojęcia nie mam, a no panelowe leprze bo promieniowanie czy cuś

Jak masz same grzejniki to trzeba się z tym zgodzić. Powiedzmy, że musiałbyś wymienić 10szt to koszt ok 16tys za najtańsze + robocizna. Samym COP'em nigdy byś tego nie odrobił. Ja zamontowałem tylko 3szt zamiast 5-ciu grzejników, a i tak uważam, że to na granicy opłacalności, choć nie można nie docenić faktu darmowej prawie klimatyzacji latem:)

Jak masz same grzejniki to trzeba się z tym zgodzić. Powiedzmy, że musiałbyś wymienić 10szt to koszt ok 16tys za najtańsze + robocizna. Samym COP'em nigdy byś tego nie odrobił. Ja zamontowałem tylko 3szt zamiast 5-ciu grzejników, a i tak uważam, że to na granicy opłacalności, choć nie można nie docenić faktu darmowej prawie klimatyzacji latem:)

No to mnie nie wykiwał, ja szczęśliwie klimy nie potrzebuję mimo że mam mam tylko 15cm wełny

Liczyłeś może moc tych grzejników do takich temperatur, ja tak na pałę założyłem że taka 10ka ma 1kw przy 45 stopniach.

A gdzie ta welna ? :o sciany, strop?

Wymiana klimakonwektory + LT moze wyjsc podobnie jak HT PC,

Zarazem jak LT daje rade... Nawet Julki to bez sensu.

Tak, kiedy rozpatrujemy zakup markowej pompy - Panasonic, czy Daikin LT jest jakieś 10-15tys tańszy od wersji HT i wtedy taka wymiana może się opłacać.

Kolega M.Krk zakupił Exotherm do 60st i w jego przypadku to się nie opłaca. U mnie przy ekogroszku na kalafiorach w największe mrozy wystarczało 50st, więc moja LT dałaby radę z dużo gorszym COP'em oczywiście, ale inwestycja 7tys. w klimakonwektory i tak raczej się nie zwróci - przynajmniej nie prędko;) Dlatego u mnie wartością dodaną jest klima i tak patrząc na sprawę nic nie musi się mi zwracać:)

A gdzie ta welna ? :o sciany, strop?

Wymiana klimakonwektory + LT moze wyjsc podobnie jak HT PC,

Zarazem jak LT daje rade... Nawet Julki to bez sensu.

Problem powstanie gdy beda potrzebne wysokie temp zasilania.

No i ciekaw jestem jaka faktyczna moc oddana u qubic'a bedzie przy mrozach.

:)

wełna to stropy, w ścianie mam styropian 5cm w środku

Tak, kiedy rozpatrujemy zakup markowej pompy - Panasonic, czy Daikin LT jest jakieś 10-15tys tańszy od wersji HT i wtedy taka wymiana może się opłacać.

Kolega M.Krk zakupił Exotherm do 60st i w jego przypadku to się nie opłaca. U mnie przy ekogroszku na kalafiorach w największe mrozy wystarczało 50st, więc moja LT dałaby radę z dużo gorszym COP'em oczywiście, ale inwestycja 7tys. w klimakonwektory i tak raczej się nie zwróci - przynajmniej nie prędko;) Dlatego u mnie wartością dodaną jest klima i tak patrząc na sprawę nic nie musi się mi zwracać:)

Smolić to zwróci się czy nie, to się niema zwrócić tylko ma być dobrze, każdy ma nieco inne to dobrze, gdybym miał kasę na taką inwestycję i panowie fachowcy jakich spotkałem byli by bardziej rozsądni to wziął bym HT Daikina, ale mam jak mam i byle by było ciepłoza rozsądne pieniądze, tak myślę

Smolić to zwróci się czy nie, to się niema zwrócić tylko ma być dobrze, każdy ma nieco inne to dobrze, gdybym miał kasę na taką inwestycję i panowie fachowcy jakich spotkałem byli by bardziej rozsądni to wziął bym HT Daikina, ale mam jak mam i byle by było ciepłoza rozsądne pieniądze, tak myślę

O tak, HT Daikina relatywnie tanie, porównywalne cenowo z HT panasami, które nie są jednak prawdziwymi dwu-sprężarkowymi HT.

Za mało miejsc po przecinku ma ten ciepłomierz by móc coś dokładnie wyliczyć z kilku godzin.

Faktem natomiast jest, że Julka z jakiegoś powodu nie radzi sobie z defrostami.

M.Krk

klimakonwektory nie muszą zastępować wszystkie grzejniki. Ja mam jeden duży w salonie i on mi pędzi też korytarz i klatkę schodową. Docelowo mam jeszcze dwie kanałówki na poddasze do sypialni, ale tam bardziej jako klimatyzacja latem i wspomaganie grzejników zimą. Klimakonwektory nie muszą tez być drogie, Nowego CIAT chyba 434 ok 20-25 kW 1,5m długości kupiłem na all za 430zł. Kanałowe ok 5 kW każdy po 250 zł/szt.

Grzejniki też można wymienić na większe, jak w jakimś pomieszczeniu jest za rześko. Zwiększać możesz jak po długości, tak i po grubości - panelowe znakomicie się do tego nadają.

Za mało miejsc po przecinku ma ten ciepłomierz by móc coś dokładnie wyliczyć z kilku godzin.

Faktem natomiast jest, że Julka z jakiegoś powodu nie radzi sobie z defrostami.

M.Krk

klimakonwektory nie muszą zastępować wszystkie grzejniki. Ja mam jeden duży w salonie i on mi pędzi też korytarz i klatkę schodową. Docelowo mam jeszcze dwie kanałówki na poddasze do sypialni, ale tam bardziej jako klimatyzacja latem i wspomaganie grzejników zimą. Klimakonwektory nie muszą tez być drogie, Nowego CIAT chyba 434 ok 20-25 kW 1,5m długości kupiłem na all za 430zł. Kanałowe ok 5 kW każdy po 250 zł/szt.

Grzejniki też można wymienić na większe, jak w jakimś pomieszczeniu jest za rześko. Zwiększać możesz jak po długości, tak i po grubości - panelowe znakomicie się do tego nadają.

A możesz dać jakiś namiar na tak tanie KK bo normalnie to ze 3 tyś takie co

no właśnie byłem tam i nic :(

Kolega Vld miał farta i trafił dobrą okazję. Ja też polowałem na coś tańszego i nie za bardzo mi to wychodziło tym bardziej, że chciałem żeby były to urządzenia raczej jednakowe, a nie każdy z innej parafii;)

Z nowych to chyba nadal te moje Purmo Vido są najatrakcyjniejszą propozycją, bo dedykowane do PCi Panasonic, czy Daikin po prostu zabijają ceną:eek:

Nie co dzień trafia się ślepej kurze ziarno :D

moje twin-turbo ruszyło :)

http://zapodaj.net/images/4673ea96ec617.png

jak link nie działa, to ten z reklamami

http://zapodaj.net/4673ea96ec617.png.html

Temp ok 0C, na zasalaniu CO 35,5C, CWU 46, moc razem 5,9 KW, pobór całości 1805W, lekki szron na chłodnicy (defrost pewnie za 20-30 min), parowanie -6,7K, wilgotność 86%

Edytowane przez Vld

http://allegro.pl/nagrzewnica-wodna-vts-volcano-mini-konsola-i4822019516.html

takie co znalazłem, nawet myślałem czy tego w korytarzu piwnicy nie zamontować, ciepło by szło do góry :)

te urządzenia raczej na wyższy parametr niz z PC. poza tym jest to głośne.

Można też łatwo przerobić jednostki wew od klimy (te starsze). Wystarczy poprzerabiać wewnątrz rozdzielacze by uzyskać większy przepływ.