Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ciepłomierz jaką moc przy tych nastawach pokazuje?

Z czystej ciekawości można porównać stopień szronienia w zal od obciążenia.

...sprężarka brała około 1,4 kW...

.

Podobno inwertery nie robią defrost na max modulacji sprężarki :D

Edytowane przez Vld

Nie wiem na jakiej modulacji, ale potrafię oszacować pobieraną moc elektryczną z licznika. Natomiast wyraźnie słychać zmieniającą się częstotliwość pracy sprężarki.

Jak będę miał czas, na co na razie się nie zanosi, to zainstaluję osobny licznik dla Julki.

Nie mam ciepłomierza, ale raczej nie pobiera z CO, chyba że z powrotu.

Edytowane przez Juulcia

wyszło mi, że zagrzanie wody CWU wykorzystanej do defrostu jest 4 razy tańsze od samego defrostu PC

jak ktoś wymyśli jak pobrać skutecznie i tanio ciepłą wodę z zasobnika CWU i zrobić nią defrost .... tylko czy można tak bezkarnie lać tam ciepłą wodę? Zaleta że bez studni itp tylko czerpiemy z tego co mamy. Tylko logika mi mówi, że gdzieś jest luka bo czemu producent sam tego nie zrobi?

Wpadł mi do głowy inny pomysł - podgrzewać chłodnicę promiennikiem podczerwieni - tzw. kwoką. Strat niewiele bo ciepło z promiennika i tak byłoby pobrane przez pompę.... stratą byłoby tylko nagrzane powietrze pomiędzy chłodnicą a żarówką, ale przy małej pojemności cieplnej powietrza, w dodatku wsysanego do pompy nie byłaby to wielka strata. W dodatku promiennik taki stale osuszałby chłodnicę.

Dobór mocy promiennika można by dobrać. Są od 75 W do 300 W. Wartość mocy też można by regulować w prosty sposób...

Co wy na to ? :stirthepot:

Wpadł mi do głowy inny pomysł - podgrzewać chłodnicę promiennikiem podczerwieni - tzw. kwoką. Strat niewiele bo ciepło z promiennika i tak byłoby pobrane przez pompę.... stratą byłoby tylko nagrzane powietrze pomiędzy chłodnicą a żarówką, ale przy małej pojemności cieplnej powietrza, w dodatku wsysanego do pompy nie byłaby to wielka strata. W dodatku promiennik taki stale osuszałby chłodnicę.

Dobór mocy promiennika można by dobrać. Są od 75 W do 300 W. Wartość mocy też można by regulować w prosty sposób...

Co wy na to ? :stirthepot:

chyba coś kiedyś Vld napisał, że to za słabe jest. nie wiem może coś tam wspomoże.

A tak bardziej serio...

Jeśli moja PC bierze na defrost ~0,4 kWh, a robi takich defrostów nie wiem ile na godzinę... 1-2 ?

Jeśli np. 2, to są praktycznie 3 kwoki o mocy łącznej 750 W, stale grzejące i osuszające wymiennik - to nie jest już przecież mało.....

Z kolei przy nieoszronionym wymienniku wzrasta bardzo kultura pracy i COP.

Coraz bardziej podoba mi się ten pomysł :popcorn:

A tak bardziej serio...

Jeśli moja PC bierze na defrost ~0,4 kWh, a robi takich defrostów nie wiem ile na godzinę... 1-2 ?

Jeśli np. 2, to są praktycznie 3 kwoki o mocy łącznej 750 W, stale grzejące i osuszające wymiennik - to nie jest już przecież mało.....

Z kolei przy nieoszronionym wymienniku wzrasta bardzo kultura pracy i COP.

Coraz bardziej podoba mi się ten pomysł :popcorn:

farelkę podłącz będzie dwa w jednym i defrosta nie zobaczysz :no:

farelkę podłącz będzie dwa w jednym i defrosta nie zobaczysz :no:

O!

Tylko, że skuteczniejsze będzie promieniowanie podczerwone kierowane bezpośrednio na szron i metalowe lamele, zamiast ciepłego powietrza z farelki. Farelka robiłaby większe straty jak mniemam.

Edytowane przez Juulcia

Ktoś obserwował w Julci defrost w dodatniej temperaturze na samych wentylatorach, czy zawsze tylko ze sprężarką?

raczej nie wiem jak wygląda taki defrost.

zawsze defrost wzbudzał na nowo sprężarkę, więc chyba zawsze jest ze sprężarką.

dzisiaj przestawiłem sterownik i PC będzie chodziła dłużej w dzień od 10:30 do 16:30 czyli 4 godziny w droższej taryfie. te godziny są zazwyczaj najcieplejsze w ciągu dnia.

Jak na zewn np 2-5C i następuje konieczność defrostu, to wystarczy zatrzymać sprężarkę i przewietrzyć chłodnice. 5-10 min i jest jak "nowa"

przy TCap tak działa. PC wyłączona akurat przed szronieniem przy +3*C, ponownie włączona na wyraźną komendę żony 10min później już czysta.

Tylko chyba nie chodzi Nam o system obsługowy? A bezobsługowy.

Czy chciałoby się wychodzić z domu w nocy w taniej taryfie wyłączyć PC by trafić przed defrostem - chyba, że ktoś ją ma na oku przez okno.

Jak bym maił wychodzić to lepiej jak pisałem: wiadro wody i polać (jak można)

szybciej niż czekasz 10 min

i sprężarki nie wyłączasz :) a starty się zliczają :)

Zaraz wyjdzie Wam więcej pracy niż z ekogroszkiem :)