Vld 27.11.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Nie wiem co chciałeś tym powiedzieć.Że cap, to ma czy nie ma? Czy że Julka do d .. bo tego nie ma?Chyba silesia kiedyś pisał, że nowe pompy to maja w standardzie i żadne to osiągniecie technologiczne.U siebie zrobiłem to w oparciu o krzywą t zewn. Bliżej 2C - dmucha dłużej, bliżej 5C - krócej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 27.11.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Nie wiem co chciałeś tym powiedzieć. Że cap, to ma czy nie ma? Czy że Julka do d .. bo tego nie ma? nic podchodź do ludzi pozytywnie a nie negatywnie tu pisałem o defrostach bo sam obserwowałem i o niech tu była mowa i kilka osób pomyślało, że mam Julkę więc dziś dopisałem że capa aby innych nie wprowadzić w błąd czy cap czy jula to zamiast 10 min przerwy lepiej lecieć z wiadrem - szybciej, bez startów sprężarki a jak już latać to lepiej po lesie dla zdrowie a nie do obsługowej PC bo sen jest aby samo grzało zadowolony odpowiedzią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.11.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Nie wiem co chciałeś tym powiedzieć. Kolega lukasza chyba mysli, ze sugerujesz "reczne" pilnowanie zaszronienia parownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.11.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Kolega lukasza chyba mysli, ze sugerujesz "reczne" pilnowanie zaszronienia parownika. Po tym drugim poście przestałem się zastanawiać co on miał na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 przestawiłem godziny działania w dzień w stronę drogiej taryfy w nocy PC chodziła w taniej taryfie, zużyła 8,6 kWh a wyprodukowała 19,44 kWh w dzień weszła 4 godziny w drogą taryfę i zużyła 6,8 kWh a wyprodukowała 16,66 kWh w nocy prawie 8 godzin, w dzień prawie 6 w dzień chodziła w najcieplejszych godzinach i można sobie porównać COP , temperatury na zewnątrz poniżej na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 27.11.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Od dwóch dni zauważyłem że defrosty sa lepsze, tj wymiennik nie oszrania się tak.Ponadto pobór mocy na defrost jest też raczej mniejszy.Pierwszy pobór mocy jaki podałem to było 0,37 kwh/defrost, a wymiennik był przy tym zawalony.Tymczasem później skręciłem na minimum termostat mechaniczny grzałki (był ustawiony na ok. 33 st.C, ale to jest nastawa dość zgrubna).W efekcie chyba w trakcie defrostu nie załącza się tak szybko grzałka.W każdym razie dzisiaj rano przy +1st.C podczas:- pierwszej minuty PC brała ok. 0,5 kW, - drugiej minuty brała ok. 0,86 kW,- trzeciej minuty brała ok. 1,280 kW.Później już nie mierzyłem dokładnie bo się spieszyłem, ale zużycie raczej nie wzrastało.Tak więc całkowity poranny defrost pociągnął ok. 0,1 kWh, z tym że wymiennik przed defrostem był zaskakująco czysty - trochę szronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.11.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Od dwóch dni zauważyłem że defrosty sa lepsze, tj wymiennik nie oszrania się tak. Ponadto pobór mocy na defrost jest też raczej mniejszy. Pierwszy pobór mocy jaki podałem to było 0,37 kwh/defrost, a wymiennik był przy tym zawalony. Tymczasem później skręciłem na minimum termostat mechaniczny grzałki (był ustawiony na ok. 33 st.C, ale to jest nastawa dość zgrubna). W efekcie chyba w trakcie defrostu nie załącza się tak szybko grzałka. W każdym razie dzisiaj rano przy +1st.C podczas: - pierwszej minuty PC brała ok. 0,5 kW, - drugiej minuty brała ok. 0,86 kW, - trzeciej minuty brała ok. 1,280 kW. Później już nie mierzyłem dokładnie bo się spieszyłem, ale zużycie raczej nie wzrastało. Tak więc całkowity poranny defrost pociągnął ok. 0,1 kWh, z tym że wymiennik przed defrostem był zaskakująco czysty - trochę szronu. Ciekawe te twoje obserwacje.defrost miałes jak wymiennik był prawie czysty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 27.11.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tak jak napisałem - był lekko przyszroniony.W stosunku do zabitego wymiennika, który też obserwowałem, to ten był prawie czysty, i to nie pierwszy raz.Osobiście uważam, że taki lżejszy defrost jest lepszy niż czekanie na zabicie wymiennika, kiedy PC już kompletnie nic nie pompuje.Zastanawia mnie nadal jedno - czy defrostami steruje jakaś logika, czy jest to timer. Zauważyłem, że wilgotność powietrza spadła, stąd może mniej szronu, co wskazywałoby jednak na timer. Nie mam czasu, żeby to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.11.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Pod swoim R-290 zrobiłem link do swojego wykresu. Zobacz jak mniej więcej zachowuje się temperatura parowania w miarę narastania szronu. Spadek nabiera tempa dopiero jak jest konkretnie zawalona i przepływ powietrza zostaje ograniczony. Sam szron nie wiele przeszkadza w wymianie ciepła na styku powietrze/lamela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.11.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 PC Jula : w nocy zużyła 8,9 kWh a wyprodukowała 22,22 kWh w dzień zużyła 6,6 kWh a wyprodukowała 16,66 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 30.11.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 jak tam julka w niskich temperaturach ,nie zmarzła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 nawet lepiej pracuje niż jak było np. +1 i duża wilgotność, defrosty są rzadsze ale COP powoli spada teraz jest około 2,5. muszę przestawić sterownik do pracy w droższej taryfie bo akumulacyjnie tylko w taniej taryfie powoli robi się za krótko.dopóki COP będzie około 2 to się opłaca ale jak spadnie to kable włączam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 30.11.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Potwierdzam, szron zanikł prawie całkowicie, defrosty są krótsze i lżejsze.Copu nie liczę bo nie mam ciepłomierza. Dzisiaj nad ranem miałem -6 st.C, teraz -4 st.C.Moim założeniem było dogrzewać Julką własnie do -7 st.C.Julka ustawiona na 40st.C, osiąga 39 na drugim, czasami 3-cim stopniu sprężarki.Później bez pieca chyba się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 to masz chyba lepszą Julkę tzn.nowszy model bo moja ma spore problemy do 40*C dojść. optymalna temperatura to 35*C. później to bardzo długo trwa i najczęściej zanim dojdzie to kończy się defrostem. dzisiaj na noc włączam kable na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.11.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak ma mniejsze obciążenie, to mu wyżej chodzi.Ile ci max mocy przy tych -7C wyciąga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 30.11.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie sądzę aby te modele czymkolwiek się różniły.Moim zdaniem diabeł tkwi w poborze mocy.Ty włączasz ją tylko na II taryfie, ostatnio wprawdzie trochę w I-szej, ale i tak nie możesz nagrzać i PC nie może obsłużyć zwiększonego poboru mocy.Moja chodzi stale. Doszedłem do wniosku, że całościowo nie warte jest wyłączanie PC w drogiej taryfie. Może dlatego twórcy tej PC też doszli do takiego wniosku i dlatego sterownik nie obsługuje takich czasowych wyłączeń.Obecnie przy -6 st.C sprężarka też włączyła się na 3 zakres, ale temperaturę 39 trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak ma mniejsze obciążenie, to mu wyżej chodzi. Ile ci max mocy przy tych -7C wyciąga? nie wiem ale jak chodziła tak na 1280W to moc była 3,3 kW niedługo sprawdzę i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie sądzę aby te modele czymkolwiek się różniły. Moim zdaniem diabeł tkwi w poborze mocy. Ty włączasz ją tylko na II taryfie, ostatnio wprawdzie trochę w I-szej, ale i tak nie możesz nagrzać i PC nie może obsłużyć zwiększonego poboru mocy. Moja chodzi stale. Doszedłem do wniosku, że całościowo nie warte jest wyłączanie PC w drogiej taryfie. Może dlatego twórcy tej PC też doszli do takiego wniosku i dlatego sterownik nie obsługuje takich czasowych wyłączeń. Obecnie przy -6 st.C sprężarka też włączyła się na 3 zakres, ale temperaturę 39 trzyma. masz rację z tym ciągłym cyklem i sterownikiem.ogólnie myśl chińska jest bardzo praktyczna. od grudnia przestawiam ją na ciągłe grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 podsumowanie listopada : PC Jula zużyła 340 kWh a wyprodukowała 1027 kWh tak dla ciekawości dodam, że PPC zużyła mi 56 kWh na lekkie dogrzewanie w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jak ma mniejsze obciążenie, to mu wyżej chodzi. Ile ci max mocy przy tych -7C wyciąga? włączyłem i nastawiłem temperaturę na piecu na 40*C, temperatura zewnętrzna -1,5 *C pobór 1291 W moc 3,6 kW Tz 35,36 Tp 30,38 dT 4,96 przepływ 0,63 m3/h gruba rura 37,6 *C cienka rura 35 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts