Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe jak z serwisem tej pompy. Narzędzia "jednorazówki" kupuję w Juli - z reguły przychodzę, oddaje i dostaję pieniądze. Z pompą pewnie tak nie będzie. Jakoś tez mi "leży" ten sklep - lubię tam połazić.

Co do braku prądu. Mam kominek powietrzny z nasadką wodna do grzania CWU. Rury 5/4" (hydraulik długo szukał od lat nieużywanej gwintownicy:)). Wszytko bez grama prądu. Mogę jechać dokąd drzewa starczy - jest ciepło i jest woda.

Jaka moc masz przy tej temp.?

no to zależy jak inwerter ustawi ,przy -10 *C, po defroście dość szybko osiąga 2,6 kW , potem już wolniej 2,8 i dobija do 3,2 potem ustawia się na 2,9-2,8 kW i tak sobie jedzie ;)

EDIT

jest 10 minut po defroście i buja mocą między 2,9 a 3,2

Edytowane przez qubic

czyli pompa pracuje praktycznie na okrągło o ile daje radę utrzymać komfortową temperaturę...

w okresie świątecznym byłem tydzień w górach i miałem ją nastawioną tylko w taniej taryfie, przed wyjazdem w domu około 23*C a obecnie około 21,5*C. więc na pewno tylko w taniej nie nagrzeje. teraz chodzi 22 h / dobę. 10 w taniej i 12 w drogiej. zobaczymy czy da radę nagrzać jak dłużej będzie -10*C.

to masz piękny tandem. jak to jest ? jedna sprężarka do CO a druga do CWU ? bo nie wiem jak to działa?

Mam dwa skraplacze szeregowo, jeden do CWU, drugi do CO. Jak nie grzeje CWU, to wymiennik nagrzewa się do temperatury "grubej rury" i udaje, że go nie ma. Jak dostanie zimną 10C wodę z zasobnika, to przejmuje niemal całe skraplanie na siebie, a CO czeka na swoją kolej. Gdy na powrocie z zasobnika ma temperaturę podobną do CO 30-35C, to CWU dogrzewa samym przegrzaniem ok 1-1,3 kW.

Julka 3 kW przy -10C - chylę czoła!

Nie doceniałem ją wcześniej.

Mam dwa skraplacze szeregowo, jeden do CWU, drugi do CO. Jak nie grzeje CWU, to wymiennik nagrzewa się do temperatury "grubej rury" i udaje, że go nie ma. Jak dostanie zimną 10C wodę z zasobnika, to przejmuje niemal całe skraplanie na siebie, a CO czeka na swoją kolej. Gdy na powrocie z zasobnika ma temperaturę podobną do CO 30-35C, to CWU dogrzewa samym przegrzaniem ok 1-1,3 kW.

no to ja chylę czoła bo to układ zaiście optymalny i ekonomiczny zapewne. nie wiem jak to zrobiłeś ale to chyba nie pracuje na jakimś firmowym oprogramowaniu ?

3 kW przy -10C - chylę czoła!

przestraszyłes mnie tym wykrzyknikiem ;) aż poszedłem sprawdzić czy tak jest :)

JEST!, teraz sobie stabilnie chodzi na 2,8 kW

Julka 3 kW przy -10C - chylę czoła!

taki układ skraplaczy dawno temu zastosował bodajże danfoss (opti pro ? tak chyba sobie to nazwali) w urz. domowych, w przemysłowych to już dawano dawno temu było.

3kw przy -10 to osiągi odpowiednie do ceny produktu za 6kw przy -10 trzeba zapłacić "wręcz proporcjonalnie" więcej

Sterownik jest od jednego z kolegów z forum elektrody.

http://code.google.com/p/quotek/

Od strony programowania pomaga mi kolega informatyk, a w przyszłości planuje też podpiąć do niego rekuperator.

to widzę, że skroiłeś piękną ideę PC na miarę ;)

bardzo zastanawiające. a ile już czasu użytkujesz swoje urządzenie ? i jak to ma działać z reku? jako jeden zespół czy wspomagać ?

Obecny sezon jest drugim. Dla tandemu pierwszy.

Reku to oddzielne urządzenie i sterowanie nim będzie niejako przy okazji. Będzie tam programator tygodniowy, ręczne przewietrzanie na przełączniku i automatyczne od czujnika temperatury w okapie.

Chodzi też już mi po głowie wpakowanie do rekuperatora małej sprężarki od lodówki ok 100W.

Ciekawe jak z serwisem tej pompy. Narzędzia "jednorazówki" kupuję w Juli - z reguły przychodzę, oddaje i dostaję pieniądze. Z pompą pewnie tak nie będzie. Jakoś tez mi "leży" ten sklep - lubię tam połazić.

Co do braku prądu. Mam kominek powietrzny z nasadką wodna do grzania CWU. Rury 5/4" (hydraulik długo szukał od lat nieużywanej gwintownicy:)). Wszytko bez grama prądu. Mogę jechać dokąd drzewa starczy - jest ciepło i jest woda.

Jak Twoj hydraulik nie uzywal gwintownicy to go zmien....widocznie od lat nic nie robil......jak bym nie uzywal noza do masla.

Próbowałeś zwiększać temperaturę na noc, skoro magazynujesz ciepło w II taryfie? Może się okazać, że COP pompy odrobinę spadnie, ale będzie trochę odciążać kable, które mają*COP 1. Powinno wyjść na plus, bo chyba jeszcze nie pracuje na maksa, skoro moc ma od 0,5 do 1,75

nie, ale raczej nie idzie temperatura wyżej. PC chodzi 22h na dobę . sterownik w tej pompie jest bardzo prymitywny .