Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A gdzie ja napisalem, ze jest stala? Ja mowie o rzekomej maksymalnej.

Na koncu zdania byla emotka sztywniaku. :)

Ale co ma pompa do tego ?

Przecież tu chodzi o obciażenie cieplne tej kondygnacji,która ma grzać pompa...

Myślisz, ze emotikonka na końcu usprawiedliwia napisanie każdej bzdury ?

Palisz glupa, czy faktycznie masz ciezki wieczor?

Nie odwracaj kota ogonem - zadałem proste pytanie o wskaźnik W/m2 pomieszczeń z podłogówką, wyliczony w OZC, a Ty proponujesz podzielenie mocy pompy przez powierzchnię.

Może ta emotikonka to znak,że uważasz taką odpowiedź za genialny żart.

Dla mnie znów naśmieciłeś...

Gostek rozlozyl i zalal betonem rurki w podlodze. Kupil tez pompe ciepla. Ty go teraz pytasz o projekt. Jak mu sie projekt nie zgodzi z rzeczywistoscia, to co mu "doradzisz"? Twoja wyrocznia - programik z Purmo - cos na to poradzi? :D

To nie jest smiecenie?

Jak umiesz tak dobrze liczyć bez programów to tu masz dane:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6588176&viewfull=1#post6588176

Ja nie licze, bo to Ci juz zrobil asolt. Ja zglaszam watpliwosci co do psucia instalacji goownianym cieplomierzem i zbyt malego GZ do pompy 6kW. - jesli by miala kiedys z taka moca pracowac. Ot tylko tyle. Nie licze palenia "glupa" przez kolege fotografa i z nim dyskusji, bo to raczej jakas jego gleboko ukryta "taktyka".

Jak widac nawet gosposia "smrodek" cienkiej pompy wyczula i leci podbudowac sie psychicznie przed nowym sezonem z kablami. Wczesnie cos tego roku z nory wylazla. To zapowiada ostra zime? :D

Gostek rozlozyl i zalal betonem rurki w podlodze. Kupil tez pompe ciepla. Ty go teraz pytasz o projekt. Jak mu sie projekt nie zgodzi z rzeczywistoscia, to co mu "doradzisz"? Twoja wyrocznia - programik z Purmo - cos na to poradzi? :D

To nie jest smiecenie?

Jesli ktoś się zastanawia, czy jego instalacja będzie OK, dla danej kombinacji obciazenia/ilosci rur/mocy pompy mozna udzielić odpowiedzi.

Ilośc rur podał, moc pompy także, dlatego zapytałem jeszcze o wartosc obciązenia.

A Ty błysnąłeś dowcipem : "podziel 6000/60"

Śmieci, podobnie, jak 2/3 Twojej tu tworczości.

A pompa i ilosc rur i podłodze powinna spokojnie ogrzać tą kondygnację - przy takich parametrach na jakie pozwala konstrukcja pompy

Edytowane przez fotohobby

A pompa i ilosc rur i podłodze powinna spokojnie ogrzać tą kondygnację - przy takich parametrach na jakie pozwala konstrukcja pompy

Czyli? Na zasilaniu 45-48*C i ogrzeje. Na tyle "pozwala konstrukcja pompy"?

Masz kolego mniej niz mgliste pojecie w temacie pomp ciepla, a "doraaaadzaaaaasz" i zdalnie leczysz problemy z fizyka "dobrym slowem". :D

Pyxis , a może pochwalisz się swoim ciepłomierzem , i jego wskazaniami , będzie można porównać różnicę między tymi cienkimi chinkami a twoją pc

dobra propozycja.

pyxis już kilka sezonów obserwuje swoją pompę i można by było stworzyć małe porównanie chińczycy vs reszta świata.

pyxis podniesiesz rzuconą rękawicę? wiemy, że twoje COPy są nie do pokonania ale dla mnie warto w imię nauki narazić się na śmieszność.

może nawet zaczniemy wrzesień powietrzny kontra wrzesień gruntowy ?

ty chyba masz w pompę wbudowany fabrycznie ciepłomierz? ale może cię z kimś innym pomyliłem