qubic 28.12.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 qubic jaki masz dom, metraż, ocieplenie itp. że tak ładnie ci ta pompa trzyma temperaturę wewnątrz. dom kostka, piętrowy z silikatu. metraż 136m2 , ściany 20cm styro grafit,podłoga 25cm perlitu, strop 35-55cm włókno celulozowe i sufit ze styro 5 lub 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekppg 28.12.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ogrzewasz wszystko podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ogrzewasz wszystko podłogówką? podstawowy system grzewczy to kable grzejne na 120m2,parter i piętro. podłogówkę wodną podłączoną do pompy mam tylko na parterze, na ok. 60m2. nie mam grzejników , no prócz łazienki tam jest dodatkowo konwektor elektryczny ale nieużywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekppg 28.12.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Teraz rozumiem, bo trochę byłem zdziwiony że taki metraż ta pompa ogrzeje. Moja chata jest podobna tylko bez podłogówek a tylko na grzejnikach 2xprzewymiarowanych więc pompa p-w myślę że minimum to 9KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 28.12.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Przedwczoraj Julka przeżyła -15st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.12.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Teraz rozumiem, bo trochę byłem zdziwiony że taki metraż ta pompa ogrzeje. Moja chata jest podobna tylko bez podłogówek a tylko na grzejnikach 2xprzewymiarowanych więc pompa p-w myślę że minimum to 9KW Jak inst. z grzejnikami to polecam pompy z "podwójnym obiegiem chłodniczym" np. t cap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.12.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Przedwczoraj Julka przeżyła -15st.C grzała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 podstawowy system grzewczy to kable grzejne na 120m2,parter i piętro. podłogówkę wodną podłączoną do pompy mam tylko na parterze, na ok. 60m2. nie mam grzejników , no prócz łazienki tam jest dodatkowo konwektor elektryczny ale nieużywany. a jakie masz teraz przy tych minus ileś tam całkowite zużycie na CO ...? najlepiej z ciepłomierzem też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 29.12.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 grzała ? Grzała, nie załączała przy tym grzałki, chociaż pracowała na 2 i 3 stopniu. Grzałkę załączyła natomiast w pewnym momencie defrostu. Temp. zadana 39 temp osiągana 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.12.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 a jakie masz teraz przy tych minus ileś tam całkowite zużycie na CO ...? najlepiej z ciepłomierzem też... tak na szybko cały grudzień do wczoraj PC Jula pobrała 464 kWh wyprodukowała 4,76 GJ czyli 1322 kWh kable piętro 238 kWh kable parter 41 kWh ostatnie mrozy -9*C sobota,niedziela PC Jula pobrała 25 kWh wyprodukowała 0,2 GJ czyli 55.5 kWh kable piętro 13 kWh kable parter 4 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.12.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Grzała, nie załączała przy tym grzałki, chociaż pracowała na 2 i 3 stopniu. Grzałkę załączyła natomiast w pewnym momencie defrostu. Temp. zadana 39 temp osiągana 38. to elegancko. zwłaszcza, że nie dogrzewa grzałką. na razie jesteś rekordzistą ! -15*C i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.12.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 3kw przy -10 to osiągi odpowiednie do ceny produktu za 6kw przy -10 trzeba zapłacić "wręcz proporcjonalnie" więcej Czyli u Ciebie proporcjonalnie to 18tys? Coś nie wierzę że mi taką sprzedasz za 10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.12.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Czyli u Ciebie proporcjonalnie to 18tys? Coś nie wierzę że mi taką sprzedasz za 10tys. w cuda nie wierzę, reszta to tylko marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Czyli u Ciebie proporcjonalnie to 18tys? Coś nie wierzę że mi taką sprzedasz za 10tys. Po pierwsze podlicz koszt pompy (teraz bez promocji chyba 6tyś) + koszt montażu. Po drugie zakładam dalszy liniowy spadek i przy -15 będzie dokładnie 3 razy mniej niż "firmowa". Po trzecie pompa kolegi grzeje tylko parter bez piętra i c.w.u więc na wszystko potrzeba jakieś 2,5 pompy jula. Z tego wychodzi że firmowa powinna kosztować więcej niż 18k zł. W 6 roku eksploatacji będzie w plecy jak nie wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.12.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Jak za grudzień qubic potrzebował dokładnie 1,39 Juli (licząc z 8 kWh dobę CWU) i wątpię by w całym sezonie wyszło mu więcej niż 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.12.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Po pierwsze podlicz koszt pompy (teraz bez promocji chyba 6tyś) + koszt montażu. Po drugie zakładam dalszy liniowy spadek i przy -15 będzie dokładnie 3 razy mniej niż "firmowa". Po trzecie pompa kolegi grzeje tylko parter bez piętra i c.w.u więc na wszystko potrzeba jakieś 2,5 pompy jula. Z tego wychodzi że firmowa powinna kosztować więcej niż 18k zł. W 6 roku eksploatacji będzie w plecy jak nie wcześniej. Po pierwsze widzę kolego, że wszystko masz świetnie wyliczone....a najlepiej własny zysk. Po drugie, gdybym kupił od ciebie pompę to byłbym w plecy już w pierwszym roku Po trzecie teraz mam fajny komfort ponieważ mam stałe źródło promieniowania czyli ciepła tam gdzie głównie przebywam czyli na parterze, na piętrze mam sypialnie i nie zamierzam w nocy przegrzewać , a do CWU nie potrzeba następnej pompy tylko zwykły bojler. Z tego wychodzi, że firmowa nie powinna kosztować więcej niż 10k zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Po pierwsze widzę kolego, że wszystko masz świetnie wyliczone....a najlepiej własny zysk. Po drugie, gdybym kupił od ciebie pompę to byłbym w plecy już w pierwszym roku Po trzecie teraz mam fajny komfort ponieważ mam stałe źródło promieniowania czyli ciepła tam gdzie głównie przebywam czyli na parterze, na piętrze mam sypialnie i nie zamierzam w nocy przegrzewać , a do CWU nie potrzeba następnej pompy tylko zwykły bojler. Z tego wychodzi, że firmowa nie powinna kosztować więcej niż 10k zł. Po pierwsze widzę że strasznie cię boli że nie dokładam to interesu jak miki (że z kieszeni następnych klientów to inny temat) ty zapewne pracujesz jako wolontariusz w swojej robocie:P Po drugie- a tak nie kupiłeś i stać cię na lepszy samochód polecam sang yuong albo tata broń boże markowy - bądź konsekwentny. Po trzecie niektórzy mają na piętrze sypialnie dla dzieci - ale co tam mogą marznąć niech się hartują. CWU to indywidualny temat jak pokazuje to forum - myślę o zużyciu Proszę podlicz swój system cały (tj. pompa z montażem bez promocji) i cały system na "normalnej' pompie z wymiennikiem a nie wymiennik zlutowany z dwóch miedzianych rur jak w juli - to mnie najbardziej rozbawiło jak otwarłem to cudo. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.12.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Po pierwsze widzę że strasznie cię boli że nie dokładam to interesu jak miki (że z kieszeni następnych klientów to inny temat) ty zapewne pracujesz jako wolontariusz w swojej robocie:P Po drugie- a tak nie kupiłeś i stać cię na lepszy samochód polecam sang yuong albo tata. Po trzecie niektórzy mają na piętrze sypialnie dla dzieci - ale co tam mogą marznąć niech się hartują. CWU to indywidualny temat jak pokazuje to forum - myślę o zużyciu Proszę podlicz swój system cały (tj. pompa z montażem bez promocji) i cały system na "normalnej' pompie z wymiennikiem a nie wymiennik zlutowany z dwóch miedzianych rur jak w juli - to mnie najbardziej rozbawiło jak otwarłem to cudo. ależ nie zrozumieliśmy się . mam nadzieję, że nie dokładasz do interesu tylko twoje propozycje są najzwyczajniej zbyt wygórowane. na ssangyonga tivoli to sobie akurat ostrzę zęby bo mi sie po prostu podoba . małe dzieci to jednak tylko kilka lat w 'życiu" domu i tej całej drogiej instalacji PC. zakładasz, że użytkownik bojlera ma mniejsze zużycie? jak rozumiem tak można uzasadnić kupno koszmarnie drogiej PC do CWU. cały system już tu podliczałem. mnie najbardziej rozbawiło, że w markowej PC nie ma wiele więcej "techniki" niz w Juli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.12.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 tak na szybko cały grudzień do wczoraj PC Jula pobrała 464 kWh wyprodukowała 4,76 GJ czyli 1322 kWh kable piętro 238 kWh kable parter 41 kWh ostatnie mrozy -9*C sobota,niedziela PC Jula pobrała 25 kWh wyprodukowała 0,2 GJ czyli 55.5 kWh kable piętro 13 kWh kable parter 4 kWh czyli w grudniu do wczoraj twój dom potrzebował 1601kwh moja chałupa do wczoraj potrzebowała 1508kwh... dalej jest tak jak wcześniej zauważyłem, zużywasz więcej niż ja pomimo tego że w ubiegłym sezonie zużywałeś mniej... pomijam nawet taki czynnik jak strefa klimatyczna czy to że każdy jeden parametr twojego domu jest lepszy niż mojego... klimatyzator też pewnie coś tam dogrzał w grudniu... ja się nie czepiam tylko po prostu coś jest "nie teges", niby ciepłomierz to ciepłomierz ale według takich pomiarów każda chałupa z PC jest wiadrolitrowa... w "sąsiadowej " chałupie efekt podobny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 29.12.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 ależ nie zrozumieliśmy się . mam nadzieję, że nie dokładasz do interesu tylko twoje propozycje są najzwyczajniej zbyt wygórowane. na ssangyonga tivoli to sobie akurat ostrzę zęby bo mi sie po prostu podoba . małe dzieci to jednak tylko kilka lat w 'życiu" domu i tej całej drogiej instalacji PC. zakładasz, że użytkownik bojlera ma mniejsze zużycie? jak rozumiem tak można uzasadnić kupno koszmarnie drogiej PC do CWU. cały system już tu podliczałem. mnie najbardziej rozbawiło, że w markowej PC nie ma wiele więcej "techniki" niz w Juli kup kup tylko znów szkoda mi twojej rodziny nie dość że marzną na piętrze to jeszcze ryzykują zdrowie przy byle stłuczce jak się sang yuong złoży w harmonijkę dzieci to jakieś 15 do nieraz 20 kilku lat mieszkają no ale w zimnym chowie to może wybiorą szkołę z internatem co do techniki to diabeł tkwi w szczegółach swego czasu hurtowo wymieniałem spr. w niby markowym lg ciekawe co siedzi w juli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts