qubic 31.01.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Czeka z niecierpliwością - Jula jak na razie w kategorii cena/profit jest najlepsza - można tylko życzyć lepszego, bardziej funkcjonalnego sterownika. to może być prawda ale tylko pod warunkiem, że zimy już będą zawsze takie wiosenne. a sterownik teraz z tą modyfikacją nie jest taki zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.01.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 podsumowanie stycznia 2015 : PC Jula zużyła 534 kWh a wyprodukowała 4,93 GJ czyli 1370 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.01.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Mozesz podac jakie masz Tzas przy jakich temperaturaz zewnetrznych i mocach pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.01.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) cały styczeń miałem temperaturę zasilania ustawioną na 35 *C więc dobijała na 34-35 *C , chodziła około 20 godzin na dobę. szczegółowych info nie mam ponieważ sterownik mam najprostszy z możliwych , gdybyś mnie o to zapytał na początku stycznia to usiadłbym na przeciwko pompy po kilka godzin dziennie i je pozapisywał moc się zmienia płynnie a pobór wahał się pomiędzy 650 a 1150 Edytowane 1 Lutego 2015 przez qubic nie spojrzałem na sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 CO 2153,3 kWh, CWU 169,44 kWh, Prąd 763,2 kWh, średnia na polu + 1,8C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) cały styczeń miałem temperaturę zasilania ustawioną na 35 *C więc dobijała na 34-35 *C , chodziła około 20 godzin na dobę. szczegółowych info nie mam ponieważ sterownik mam najprostszy z możliwych , gdybyś mnie o to zapytał na początku stycznia to usiadłbym na przeciwko pompy po kilka godzin dziennie i je pozapisywał moc się zmienia płynnie a pobór wahał się pomiędzy 650 a 1150 Czyli można przyjąć, że chcąc grzać prądem (kablami) 100% w tanim prądzie licząc po "moich stawkach" zapłaciłbyś 1370 * 0,26 = 356 PLN a zaprzęgając do w/w Julkę pracującą 20h / dobę (10 w tanim i 10 w drogim) wychodzi 534 / 2 = 267kWh w tanim i 267kWh w drogim to licząc 267 * 0,65 = 173 PLN 267 * 0,26 = 69 PLN Razem 242 PLN vs kable 356 PLN Różnica 114 PLN mnożąc to przez naciągany okres grzewczy * 6 = 685 PLN / ROK Zgadza się ? mimo to kibicuję i pozdrawiam - też kiedyś sobie kupie jakąś PC do zabawy Ps. u mnie styczeń na kablach 1460kWh z WG niestety jeszcze Edytowane 1 Lutego 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Razem 242 PLN vs kable 356 PLN Różnica 114 PLN mnożąc to przez naciągany okres grzewczy * 6 = 685 PLN / ROK Zgadza się ? mimo to kibicuję i pozdrawiam - też kiedyś sobie kupie jakąś PC do zabawy Nie dosyc, ze sie pobawil, to jeszcze 680 zl za sezon zostaje w kieszeni. Malo? Jak na dosyc w sumie droga zabawke dosyc szybko zarobi na siebie, a to tylko namiastka grzania domu pompa ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.02.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Nie dosyc, ze sie pobawil, to jeszcze 680 zl za sezon zostaje w kieszeni. Malo? Jak na dosyc w sumie droga zabawke dosyc szybko zarobi na siebie, a to tylko namiastka grzania domu pompa ciepla. nie zostaje bo PC trzeba kupić. Zostałoby jeśli PC byłaby za darmo w stosunku do kabli grzewczych. Niemniej jednak jak już będę miał duzo kasy i będzie mnie stać, to tez się pobawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Czyli można przyjąć, że chcąc grzać prądem (kablami) 100% w tanim prądzie licząc po "moich stawkach" zapłaciłbyś 1370 * 0,26 = 356 PLN a zaprzęgając do w/w Julkę pracującą 20h / dobę (10 w tanim i 10 w drogim) wychodzi 534 / 2 = 267kWh w tanim i 267kWh w drogim to licząc 267 * 0,65 = 173 PLN 267 * 0,26 = 69 PLN Razem 242 PLN vs kable 356 PLN Różnica 114 PLN mnożąc to przez naciągany okres grzewczy * 6 = 685 PLN / ROK Zgadza się ? mimo to kibicuję i pozdrawiam - też kiedyś sobie kupie jakąś PC do zabawy Ps. u mnie styczeń na kablach 1460kWh z WG niestety jeszcze zgadza się. oszczędności są jakie są ale są. do tego cały dzień w salonie przyjemne ciepło i podłoga dla stóp komfortowa.mógłbym na siłę większe oszczędności zrobić inaczej ustawiając czasy grzania ale stwierdziłem, że ten komforcik mi odpowiada i niech zostanie tak jak jest. generalnie ciągle poszukuję optimum komfortu względem oczywiście oszczędności . teraz użytkując kilka systemów wiem, że dla mnie najbardziej sympatyczny system grzewczy to małe promieniowanie z podłogi. w nadmuchowym z klimy oszczędności są pewnie większe ale jednak to nie jest to. dzięki kabelkom w sypialniach mogę sobie ustawić temperatury oddzielnie dla każdej a przestrzeń wspólna czyli parter jest cały czas ciepły i to też poniekąd tworzy "domowe ognisko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 nie zostaje bo PC trzeba kupić. Zostałoby jeśli PC byłaby za darmo w stosunku do kabli grzewczych. Niemniej jednak jak już będę miał duzo kasy i będzie mnie stać, to tez się pobawię do tej zabawy potrzebne są rurki. masz czy tylko kable? bo jak grzejniki to moim zdaniem Jula nie da rady. mam nadzieję, że Jula mi się chociaż zwróci zanim coś padnie na amen. aczkolwiek przed sezonem myślałem tylko o okresach przejściowych a okazuje się, że cały sezon opędzluję. Vld miał rację, nie jest tak źle z Julką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Nie dosyc, ze sie pobawil, to jeszcze 680 zl za sezon zostaje w kieszeni. Malo? Jak na dosyc w sumie droga zabawke dosyc szybko zarobi na siebie, najpierw to niech może się odrobi bo jak na razie to do zarabiania jeszcze daleko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 no jest to trochę urządzenie "eksperymentalne" i z tym zwrotem to nigdy nie wiadomo. zobaczymy. teraz się cieszę, że chociaż zimą chodzi jako tako (po japońsku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.02.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Mnie zaskoczyła delikatnie dość wysokim COPem. W zasadzie jedno pytanie się nasuwa o trwałośc takiej pompy. No ale tego się nie dowiemy w najbliższym czasie. Ile ona w końcu kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 6k + montaż + pierdółki + sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 tutaj są szczegółowe wyliczenia:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6600748&viewfull=1#post6600748 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 no jest to trochę urządzenie "eksperymentalne" i z tym zwrotem to nigdy nie wiadomo. zobaczymy. teraz się cieszę, że chociaż zimą chodzi jako tako (po japońsku) spoko, spoko... jak dla mnie to OK. nawet delikatnie wspomnę co nieco różnym potencjalnym inwestorom o takiej "alternatywie" ale jak na razie to nikt nawet nie chce słyszeć... co by nie było wszystkie obecne instalacje robię tak aby można było bez żadnych przeróbek podłączyć do takiej czy podobnej "maszynki", wystarczy tylko odkręcić dwa korki i dołączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 spoko, spoko... jak dla mnie to OK. nawet delikatnie wspomnę co nieco różnym potencjalnym inwestorom o takiej "alternatywie" ale jak na razie to nikt nawet nie chce słyszeć... co by nie było wszystkie obecne instalacje robię tak aby można było bez żadnych przeróbek podłączyć do takiej czy podobnej "maszynki", wystarczy tylko odkręcić dwa korki i dołączyć... zależy od domu, układu, zapotrzebowania itp. natomiast jakby budować pod "kable" i jednak dać rurki pod takie tanie PC to uważam, że ma to sens ekonomiczny. co innego gdyby porządna PC kosztowała np.10 k to inny temat . u mnie sprawdza się bo też klimat lżejszy, nie wiem czy na wschodzie Polski "wydoli". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.02.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 jasiek przyznaj, że byłeś mocno sceptyczny na początku sezonu hi,hi,hi,hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 u mnie sprawdza się bo też klimat lżejszy, nie wiem czy na wschodzie Polski "wydoli". o tym aby taką kotłownie traktować jako główne źródło ciepła to nawet nie ma co marzyć, nawet nie śmiałbym komuś proponować ... bardziej jako wspomaganie kotłowni "siłowej" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 jasiek przyznaj, że byłeś mocno sceptyczny na początku sezonu hi,hi,hi,hi ja dalej traktuję to z przymrużeniem oka... być może dlatego że w moich stronach często trzeba mieć "kopa" w kotłowni a nie tylko popierdywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts