qubic 08.02.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Na obecnej chłodnicy. Dajesz wyrzut z wentylacji przed chłodnicą i cieszysz się nazauważalnymi zyskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.02.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 To raczej zły pomysł zwiększający defrost. Z przykładu qubicowego ,+10oC i COP 4 oraz -5oC i COP 2,25 wynika jednoznacznie zależność między temp .zewnętrzna czyli temperaturą par czynnika a COPem. W Julce przy +10oC na zewnątrz i przy 1450m3/h ,temp. par czynnika będzie ok+.4oC a przy -5oC , -13,2oC .Przy założeniu ,że z tych 1450m3/h odbierzemy do odparowania ok.5kWh. Wniosek nasuwa się taki ,że podgrzewając pary czynnika z -13,2 do + 4oC mamy przy -5oC COP 4 a nie 2,25 Dajcie mu Nobla! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Dajcie mu Nobla! Mimo twojego dziwnego podejścia do tematu, COP to temp. górnego źródła / deltę T górnego i dolnego źródła. Czym wyższa temp. po parowniku tym lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Nie masz pojęcia jak to działa i nie chce mi się Ci to wszystko tłumaczyć. Szukaj hasła "przemiany fazowe" i ucz się sam. Myślę,że mam Tak między nami ,przemiana fazowa następuje w parowniku a nie między parownikiem a sprężarką. Myślisz,że nie da rady Julci przerobić by miała COP 4 przy -5oC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.02.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Na pewno nydar dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jestem pewien, że nie masz. Nie zaśmiecajmy wątku, jak chcesz nadal tak się "wygłupiać" załóż osobny. Rozumiem,że merytorycznych argumentów od kolegi się nie doczekam . To ciekawe by było podrasować taniego Chińczyka pod drogie półkowe PC:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.02.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 masz Nobla ale raczej nie z fizyki.Trudno rozmawiać o fizyce ,gdy brak podstaw .To nie miejsce na wykłady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 masz Nobla ale raczej nie z fizyki. Trudno rozmawiać o fizyce ,gdy brak podstaw .To nie miejsce na wykłady . ,,Ile odzyskasz na podgrzanie pary tyle wróci do domu .Ale nie więcej niż jest w usuwanym zużytym powietrzu (np 100-150 W)" Twoje słowa. Faktycznie ,trudno o fizyce rozmawiać. A może mały wykładzik co bym zrozumiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 jeśli o fizyce trudno rozmawiać to może przytoczę znamienne słowa wielkiego fizyka Stephen'a Hawkinga : "Największe osiągnięcia ludzkości tworzone są w rozmowie, a jej największe niepowodzenia są skutkiem braku rozmowy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ty gubick masz Julcię . Weź owiń rurkę od parownika dostarczającego parę R410 do sprężarki ,ręcznikiem kąpielowym i polewaj go letnią wodą . Napisz co zauważyłeś z COPem Julci . Mam nadzieję,że nie zamkniesz mi pyska:DAle to doświadczenie, jak będzie minusowa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ty gubick masz Julcię . Weź owiń rurkę od parownika dostarczającego parę R410 do sprężarki ,ręcznikiem kąpielowym i polewaj go letnią wodą . Napisz co zauważyłeś z COPem Julci . Mam nadzieję,że nie zamkniesz mi pyska:D Ale to doświadczenie, jak będzie minusowa temperatura. eee....no mogę coś takiego zrobić jak chcesz ale jest mała trudność. wszystko mam owinięte w warstwie otuliny i dość solidnie zabezpieczone taśmą. może ktoś by to wyjaśnił teoretycznie jak to zadziała zanim uszkodzę sobie izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 eee....no mogę coś takiego zrobić jak chcesz ale jest mała trudność. wszystko mam owinięte w warstwie otuliny i dość solidnie zabezpieczone taśmą. może ktoś by to wyjaśnił teoretycznie jak to zadziała zanim uszkodzę sobie izolację. Z tym gorzej bo ,,Trudno rozmawiać o fizyce ,gdy brak podstaw .To nie miejsce na wykłady ." albo,,Nie masz pojęcia jak to działa i nie chce mi się Ci to wszystko tłumaczyć. " Mimo,że twierdzisz ,że przy +10oC masz znacznie wyższy COP niż przy -5oC. Życie..Interesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.02.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jak zaczniesz ogrzewać tą parę co dochodzi do sprężarki to może i cop uzyskasz większy , tylko szybko możesz ( raczej na pewno) sprężarkę zajechać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.02.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jak zaczniesz ogrzewać tą parę co dochodzi do sprężarki to może i cop uzyskasz większy , tylko szybko możesz ( raczej na pewno) sprężarkę zajechać . Zatem jak Julcia pracuje gdy na dworze + 15 oC ,jest szansa a raczej pewność ,że sprężarka padnie? Bo o takim podgrzewaniu mówimy a nawet ciut mniejszym . Chodzi o podgrzanie pary R410 do np. + 10oC , w momencie gdy temp. powietrza zewnętrznego to -5 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.02.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jak julcia pracuje gdy na dworze jest +15*C i chciałbyś podgrzać tą parę co wyszła z parownika to też podniesiesz pewnie cop i tez zajedziesz sprężarkę --- Chodzi o podgrzanie pary R410 do np. + 10oC , w momencie gdy temp. powietrza zewnętrznego to -5 oC. --- jak chcesz podgrzać parę do tem. +10*C w momencie gdy na dworze jest -5*c to musisz podgrzać te powietrze zewnętrzne do tem powyżej 10*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.02.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jak julcia pracuje gdy na dworze jest +15*C i chciałbyś podgrzać tą parę co wyszła z parownika to też podniesiesz pewnie cop i tez zajedziesz sprężarkę --- Chodzi o podgrzanie pary R410 do np. + 10oC , w momencie gdy temp. powietrza zewnętrznego to -5 oC. --- jak chcesz podgrzać parę do tem. +10*C w momencie gdy na dworze jest -5*c to musisz podgrzać te powietrze zewnętrzne do tem powyżej 10*C . Nie koniecznie muszę podgrzać powietrze zewnętrzne . Ono jest wykorzystane do przemiany fazowej R410 ,czyli do zamiany cieczy w parę . Chcę podgrzać parę R410 przy pomocy zużytego domowego powietrza o temp. 22oC i wilg. 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 10.02.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Raczej koniecznie. Rozumiem co chcesz podgrzać . Moje spojrzenie na sprawę jest takie - w parowniku juli następuje odparowanie czynnika w iliści określonej budową pc , tak aby działała prawidłowo ,optymalnie . Z tego parownika wychodzi na sprężarkę odpowiedni poziom (par) czynnika r410 ,i przy takim poziomie i tem tegoż , czynnika pc działa prawidłowo tak została zaprojektowna . I ty Ty teraz podgrzewasz tą parę do wyższej tem ,ale tego czynnika jest ciągle taka sama ilość ,tylko ma wyższą tem. czyli sprężarka zacznie pracować na wysokim stopniu sprężania , ale przy za małej ilości czynnika . To spowoduje, bo musi ,bo takie są prawa fizyki , że sprężarka zacznie pracować na wysokiej tem , zacznie się w tej tem rozkład oleju i zatarcie sprężarki. Ta odpowiednia ILOŚĆ( przy odpowiedniej jego tem) czynnika jest właśnie potrzebna żeby sprężarka pracowała w takich tem do jakich została zaprojektowana .I teraz jak chcesz uzyskać parę o wyższej tem ,to też ilość tej pary musi być odpowiednia , a to osiągniesz tylko ( tak myślę) przy podgrzaniu r410 w postaci płynu ,wtedy uzyskasz i tem i odpowiednio większą ilość czynnika .Twój sposób podniesienia sprawności , zakończy się sukcesem ,jak zbudujesz odpowiednią sprężarkę i znajdziesz / odkryjesz odpowiedni czynnik chłodniczy i zastosujesz jakiś olej który będzie się sprawował właściwie dla takich warunków pracy jakie zamierzasz zastosować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Nie sądzisz,że gdyby tak było jak piszesz, to niemożliwa by była praca PC w lecie i zimą przy mrozach , na tym samym czynniku i tej samej sprężarce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.02.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Oczywiście że tak jest jak piszę .Ty cały czas skupiasz się tylko na tem par ,a tutaj ważna tem ciśnienie i ilość czynnika (par.) Latem jak jest wyższa tem powietrza to zawór TZR czy też EZR tak steruje ,,dolewaniem "czynnika ciekłego do parownika ze, pary wychodzące z parownika mają wyższą tem i jest też masowo/ilościowo odpowiednia ilość czynnika ma wtedy odpowiednie ciśnienie , odpowiednią tem PRZEGRZANIA ,takie są prawa fizyki Nie możesz zmieniać tylko jednego parametru czynnika Nie moją sprawą jest Ciebie przekonywać ,może poczytaj trochę jakieś literatury z chłodnictwa ,i wtedy zacznij zadawać pytania Tak NA SZYBKO Z INTERNETU -http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/artykuly/218-wydanie-08-2013/2904-eksploatacja-i-naprawa-handlowych-urzadzen-chlodniczych-cz-1.html -http://www.area.pl/rozwiazanie-najczestszych-problemow/ Tu nie chodzi żebyś kogoś przekonał że masz rację ,musisz przekonać sprężarkę ,czynnik chłodniczy ,olej żeby zachowywały się wbrew zasad fizyki, wtedy będzie ok. jak ci się to uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.02.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Znam te www. Nie mniej bez fizycznego doświadczenia na prostej konstrukcji jaką jest chiński produkt, nie dowiemy się o sensie tej propozycji . Wystarczy by właściciel Julci owinął ręcznikiem rurkę -odejście z parownika na sprężarkę i polewał letnią wodą.Pomierzyć kilka parametrów i wszystko jasne. Cena PC to wynik komplikacji układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts