nydar 11.02.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Wynika z wykresów jednoznacznie ,że im wyższa temp. po parowniku tym korzystniej a różnica temp. na sprężarce pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.02.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 http://unitherm.pl/upload/454/pagehtml_4286794364d1cdcd5dc708.jpgSkoro można tak, to co stoi na przeszkodzie by robić to zużytym powietrzem ? ps. Vid , uwiera cię ego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.02.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 To coś nie służy do przegrzewania par, więc twoje pytanie traci sens. A do czego to coś służy? Ma być tylko? Zmiana temperatury to chłodzenie lub grzanie.W tym przypadku,ciepły ciekły czynnik oddaje energię do par czynnika po parowniku.Można? Można. Skoro tak można ,to co stoi na przeszkodzie by to realizować ciepłym zużytym powietrzem? Nie można bo nie? Czy może jest jakieś sensowne wytłumaczenie? Tłumaczą sens istnienia przegrzewacza par obniżeniem temp. cieczy i możliwością absorbcji większej ilości energii z DZ ,co wydaje się mieszaniem Bałtyku łyżeczką. Dostarczenie energii z dodatkowego źródła jakim jest zużyte powietrze, ma moim zdaniem sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.02.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 PC Jula - małe podsumowanie 15 dni lutego:zużycie 279 kWh produkcja 705 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 19.02.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Byłem wczoraj w JULI w Szczecinie pc są 4999 pln za 5,3 kw i 5999 pln za 6kw+3. Raczej na wiosnę należy się spodziewać jakieś promocji,podpytam znajomej która tam pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 19.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Byłem wczoraj w JULI w Szczecinie pc są 4999 pln za 5,3 kw i 5999 pln za 6kw+3. Raczej na wiosnę należy się spodziewać jakieś promocji,podpytam znajomej która tam pracuje. wygląda na to, że wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 19.02.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 wygląda na to, że wszystko wróciło do normy. Jeszcze nie , na www dalej 7999PLN. Pompka ma funkcję chłodzenia ? Masz jakąś bardziej szczegółową instrukcję do niej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 20.02.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Nie patrz na www. takie ogólnoposkie molochy ,maja różne ceny w różnych miastach na te same produkty, Jak w Gorzowie jest pc za 7999 pln ,to wystarczy się powołać na to że w szczecinie jest za 5999 i sprzedadzą Tobie za 5999 pln . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 20.02.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Nie patrz na www. takie ogólnoposkie molochy ,maja różne ceny w różnych miastach na te same produkty, Jak w Gorzowie jest pc za 7999 pln ,to wystarczy się powołać na to że w szczecinie jest za 5999 i sprzedadzą Tobie za 5999 pln . Przydał by się schemat podpięcia juli do instalacji z kociołkiem na groszek[kocioł na zasadzie albo on albo pompka], baniakiem cwu + czymś "kanałowym" do chłodzenia. W instrukcji podanej na www jest podana moc chłodnicza , pompka ma możliwość chłodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 26.02.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Ja robię to w ten sposób, że mam podzielne piony CO,tj. ekogroszek i PC pracują na tych samych parametrach temperaturowych.W zależności od zapotrzebowania mocy przełączam je.W ten sposób tej zimy (łagodnej) spaliłem tylko 500 kg ekogroszku + ~0,7 m3 własnego drewna (cienkich odpadów z prześwietalnia drzew), reszta z Julki.Zadowolony jestem z czystego powietrza, im mniej węgla tym lepiej.Teraz od kilku dni piec jest wyłączony, Julka daje radę na całości. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Juulcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 26.02.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Ja robię to w ten sposób, że mam podzielne piony CO, tj. ekogroszek i PC pracują na tych samych parametrach temperaturowych. W zależności od zapotrzebowania przełączam zapotrzebowanie. W ten sposób tej zimy (łagodnej) spaliłem tylko 500 kg ekogroszku + ~0,7 m3 własnego drewna (cienkich odpadów z prześwietalnia drzew), reszta z Julki. Zadowolony jestem z czystego powietrza, im mniej węgla tym lepiej. Teraz od kilku dni piec jest wyłączony, Julka daje radę na całości. Ma funkcję chłodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 26.02.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 PC ma funkcję chłodzenia, ale jeszcze jej nie używałem.Posiadam również centralną nagrzewnicę powietrza, która może służyć jako chłodnica zasilana z PC. Jednak jakoś nie jestem zwolennikiem klimy.Dotychczas w przypadku ekstremalnych upałów zdarzało się, że puszczałem tylko przepływ powietrza przez chłodną piwnicę - dwa w jednym: w domu przyjemniejszy chłodek i ruch powietrza, a z kolei mury piwnicy nagrzewały się, oddając ciepło w chłodniejsze dni września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.02.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jeszcze nie , na www dalej 7999PLN. Pompka ma funkcję chłodzenia ? Masz jakąś bardziej szczegółową instrukcję do niej ? ma funkcję chłodzenia. popatrz na tą instrukcję. jednostka ta sama - dokument: http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416108/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 27.02.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 PC ma funkcję chłodzenia, ale jeszcze jej nie używałem. Posiadam również centralną nagrzewnicę powietrza, która może służyć jako chłodnica zasilana z PC. Jednak jakoś nie jestem zwolennikiem klimy. Dotychczas w przypadku ekstremalnych upałów zdarzało się, że puszczałem tylko przepływ powietrza przez chłodną piwnicę - dwa w jednym: w domu przyjemniejszy chłodek i ruch powietrza, a z kolei mury piwnicy nagrzewały się, oddając ciepło w chłodniejsze dni września. Możesz podać linka do niej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juulcia 27.02.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nagrzewnica jest już stara ~ 10 lat,dobierałem ją i zamawiałem w firmie Konwektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Piszą,że robione są sztuczki polegające na stosowaniu sprężarek od klimatyzacji do pomp ciepła. Taka PC jest wtedy taniutka. Ale. ,,Przewidując eksploatację sprężarek pomp ciepła, należy zwrócić uwagę na wrażliwe punkty pracy, które nie mają miejsca w przypadku sprężarek .klimatyzacyjnych. Jeśli sprężarka została zaprojektowana na wymogi klimatyzacyjne, a pracuje jako pompa ciepła podgrzewająca wodę użytkową, czas jej życia drastycznie spada. Wg. dostarczonych badań od producenta sprężarek średnio czas życia w skrajnych przypadkach niezastosowania sprężarki do jej założeń projektowych wynosi ok. 3 lat." Można to lekko oszukać . Badano pracę sprężarki klimatyzatora w funkcji PC do podgrzewania CWU do 55oC .Okazało się ,że przy -7oC ,temp.na uzwojeniu osiąga 140oC. Przy +40oC ,osiąga 135oC. Ale przy 20oC ok. 95oC. Te 20oC to jest temp. +/- zużytego powietrza .Co zatem stoi na przeszkodzie by pary czynnika przed sprężarką miały te +/- 20oC? Zwłaszcza,że ilość zużytego domowego powietrza jest wystarczająca by pary czynnika miały ok.20oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 28.02.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jakie ty znowu pierdoły opowiadasz . W tym Twoim cytacie zwróć uwagę na te zdanie--- Wg. dostarczonych badań od producenta sprężarek średnio czas życia w skrajnych przypadkach niezastosowania sprężarki do jej założeń projektowych wynosi ok. 3 lat."-------Każde urządzenie jak będzie miało krótki żywot jak zostanie zastosowane do pracy w skrajnie niekorzystnych warunkach , do których nie zostało zaprojektowane.Ja mam sprężarkę taniutką , czwarty sezon sprawuje się bez problemów .Pewnie ,jeśli zastosujemy w pc sprężarkę od klimatyzacji ,która w danych technicznych ma podane parametry pracy np od +40*C do-7*C , to zapewne eksploatacja jej w warunkach powyżej +40*C lub przy niższych tem minusowych jak 7*C , musi się skończyć zgonem tej sprężarki .Ale sprężarki do klimatyzacji produkuje się różne , na różne tem zasilania czy powrotu. Jeśli sprężarkę od klimatyzacji zastosujesz do pc np. gruntowej ,jak moja , jeśli pc będzie poprawnie zbudowana nić się jej nie stanie , zwłaszcza jak pracuje , tak jak moja pc , w zakresie tem +10*C( DZ tem gazu ) do +57*C ( GZ tem gazu na tłoczeniu i to tylko w trakcie pracy cwu) tem sprężarki w trakcie pracy z cwu max 67*C , uzwojenie wtedy ma zapewne trochę więcej , ale skoro sprężarka ma dopuszczalną tem obudowy 99*C a tem uzwojenia wtedy ma dopuszczalna tem do 120*C , więc ta taniutka sprężarka nie ma innego wyjścia jak praca przez wiele lat , zwłaszcza , żę przy pracy z podłogówką pracuje na wiele niższych parametrach .Wiesz nydar ,kup sobie tą taniutką pc za jakieś 5k ,owiń ręcznikiem ,polewaj gorącą wodą , wtedy zobaczysz co się stanie , a stanie się coś , co większość tu wypowiadających się raczej wie , a ty się dopiero dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.02.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 PC Jula podsumowanie lutego: zużycie 468 kWh produkcja 4,4 GJ czyli 1222,22 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.02.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jakie ty znowu pierdoły opowiadasz . W tym Twoim cytacie zwróć uwagę na te zdanie--- Wg. dostarczonych badań od producenta sprężarek średnio czas życia w skrajnych przypadkach niezastosowania sprężarki do jej założeń projektowych wynosi ok. 3 lat."------- Każde urządzenie jak będzie miało krótki żywot jak zostanie zastosowane do pracy w skrajnie niekorzystnych warunkach , do których nie zostało zaprojektowane. Ja mam sprężarkę taniutką , czwarty sezon sprawuje się bez problemów .Pewnie ,jeśli zastosujemy w pc sprężarkę od klimatyzacji ,która w danych technicznych ma podane parametry pracy np od +40*C do-7*C , to zapewne eksploatacja jej w warunkach powyżej +40*C lub przy niższych tem minusowych jak 7*C , musi się skończyć zgonem tej sprężarki .Ale sprężarki do klimatyzacji produkuje się różne , na różne tem zasilania czy powrotu. Jeśli sprężarkę od klimatyzacji zastosujesz do pc np. gruntowej ,jak moja , jeśli pc będzie poprawnie zbudowana nić się jej nie stanie , zwłaszcza jak pracuje , tak jak moja pc , w zakresie tem +10*C( DZ tem gazu ) do +57*C ( GZ tem gazu na tłoczeniu i to tylko w trakcie pracy cwu) tem sprężarki w trakcie pracy z cwu max 67*C , uzwojenie wtedy ma zapewne trochę więcej , ale skoro sprężarka ma dopuszczalną tem obudowy 99*C a tem uzwojenia wtedy ma dopuszczalna tem do 120*C , więc ta taniutka sprężarka nie ma innego wyjścia jak praca przez wiele lat , zwłaszcza , żę przy pracy z podłogówką pracuje na wiele niższych parametrach . Wiesz nydar ,kup sobie tą taniutką pc za jakieś 5k ,owiń ręcznikiem ,polewaj gorącą wodą , wtedy zobaczysz co się stanie , a stanie się coś , co większość tu wypowiadających się raczej wie , a ty się dopiero dowiesz Byłem przekonany ,że im mniejsza różnica temp. między DZ iGZ tym COP korzystniejszy. Ty twierdzisz ,że tak nie jest. Ciekawe. Myślę jednak,że z taniej PC można niskim kosztem doprowadzić do wysokiego COP przy niskich temp. zewnętrznych .Warunkiem jest modulacja pracy sprężarki. W tych rozważaniach zakładam,że sprężenie gazu o temp. -10/-15oC wymaga większej energii niż sprężenie gazu o temp. +10oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 01.03.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 -Byłem przekonany ,że im mniejsza różnica temp. między DZ iGZ tym COP korzystniejszy. Ty twierdzisz ,że tak nie jest. Ciekawe.-Gdzie ja tak twierdzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts