Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

dokładnie. nie chciała wystartować.

prawdopodobnie w fabryce robili testy działania z wodą i po jakimś czasie nieużywania pompa się "zastała" .

pomogło "ręczne" zakręcenie taki można powiedzieć rozruch na sucho .

potem już było wszystko w normie.

normalnie diody się świeciły i dlatego nie było wiadomo o co chodzi.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie natomiast pompa buczy ale na razie składam to na karb powietrza w instalacji. Hydraulik męczył się parę godzin z odpowietrzaniem ale nie skończył bo nadal słychać " przelewanie się" szczególnie w grzałce. Pompa natomiast buczy ( wibruje?). Zdaje się Qubic że miałeś ten sam problem. Czy wystarczyło zainstalowanie automatycznego odpowietrznika czy też robiłeś coś jeszcze ?

jeśli chodzi o odpowietrzanie to trwało to naprawdę długo ponieważ nie miałem zainstalowanego automatycznego odpowietrznika. jak pompa buczy to być może nie ruszyła. spróbuj poruszyć ją ręcznie bo może być podobnie jak u mnie.jeszcze zwróć uwagę na obudowę grzałki bo u mnie była tak lekko nachylona co uniemożliwiało prawidłowe odpowietrzenie i trzeba ją było lekko przekręcić.nie martw się jak nie masz automatu to hydraulik musi sporo godzin poświęcić ;) w końcu nie będzie bąbelkowania.

dokładnie. nie chciała wystartować.

prawdopodobnie w fabryce robili testy działania z wodą i po jakimś czasie nieużywania pompa się "zastała" .

pomogło "ręczne" zakręcenie taki można powiedzieć rozruch na sucho .

potem już było wszystko w normie.

normalnie diody się świeciły i dlatego nie było wiadomo o co chodzi.

Srubke odkrecilem, zakrecilem srubokretem. Rzeczywiscie zastana, trzeba bylo troche sily wlozyc ...ruszyla. W drugiej za to mialem poluzowany przewod przy przekazniku nasunalem zlaczke i tez odpalila.

pojawił się pierwszy problem z PC Jula. nie chciała mi nagrzać wody , dochodziła tylko do temperatury 32*C i obroty do 2 biegu na trzeci nie chciała wejść. poprosiłem instalatora i skończyło się na rozkręcaniu ustrojstwa, wypompowaniu gazu i nabiciu ponownym. instalator zawyrokował 3 możliwości. lekki ubytek gazy, niesprawny zawór rozprężny lub błędy czujników. po nabiciu,dokręceniu złączek i uruchomieniu, wystartowała z pełną mocą ale nagrzewa jedynie do 36*C. nie wiem czy to jest ok czy zapowiedź problemów.

Tzn przelewa parownik i zalewa sprężarkę. Nie działa właściwie EZR lub jego czujniki cisnienia/temperatury. Może też nie działać sterownik, tzn czujniki sprawne, ale sterownik nie zmienia pracy EZR. Na dłuższą metę taka praca zabójcza dla sprężarki.

o kuźwa. po twoich słowach zdałem sobie sprawę, że trzeba będzie reklamować Julkę. są jakieś objawy bardziej pomocne dla ciebie które pozwolą na taką "zdalną"diagnozę ? Bo jeśli się to potwierdzi to wolę jakoś wykorzystać gwarancję teraz niż w środku zimy. Może się wybierasz gdzieś w moje okolice? :)