Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Koledzy , pragnę zauważyć ,że julcia przy temp. -7 w danych katalog. wyda w laboratorium 3,24 kW; spodziewam sie ,ze w "domu" będzie to 15-20% mniej

czyli okolo 2,6-2,75 kW. Jeśli zasilanie jest 32-33 stopnie, powrót 27, to chyba w tej chwili jest wszystko ok.

Qubic sprawdź przy odszranianiu, czy cały jest pokryty szronem, czy tylko w jakiejś części.

pozdrawiam

u mnie teraz pompa ciepła produkuje ok. 13,75 kWh i dziwię się gdzie to się podziewa...

jest teraz niecałe +2 na dworze, a pamiętam w duuże mrozy dom potrzebował ok 22 kW na grzanie

Edytowane przez Dorecki

Witam.

Koledzy , pragnę zauważyć ,że julcia przy temp. -7 w danych katalog. wyda w laboratorium 3,24 kW; spodziewam sie ,ze w "domu" będzie to 15-20% mniej

czyli okolo 2,6-2,75 kW. Jeśli zasilanie jest 32-33 stopnie, powrót 27, to chyba w tej chwili jest wszystko ok.

Qubic sprawdź przy odszranianiu, czy cały jest pokryty szronem, czy tylko w jakiejś części.

pozdrawiam

u mnie teraz pompa ciepła produkuje ok. 13,75 kWh i dziwię się gdzie to się podziewa...

jest teraz niecałe +2 na dworze, a pamiętam w duuże mrozy dom potrzebował ok 22 kW na grzanie

Biorąc pod uwagę temp. skraplania może być dużo mniej niż 20% i to wszystko tłumaczy z zastrzeżeniem że moje gdybanie jest na podstawie wpisów na forum i w związku z tym to tylko gdybanie.

dzisiaj zrobiłem eksperyment. temperatura zewnętrzna 9-10*C

zmniejszyłem pompe obiegowa na minimum pobierała 3W i nastawiłem na max . PC Jula zagrzała wodę do 43*C powrot 28*C,gruba rura 45,6*C a cienka 43*C , przepływ 0,22 m3/h moc 4,1 kW pobór prądu 1341 W

po przestawieniu pompy obiegowej na 2 (21W) zasilanie 36*C powrót 28*C przepływ 0,55 , gruba rura 43,4*C cienka 33,7*C.

nie wiem jak to zinterpretować w świetle niedawnych niedogrzewań.?

reklamować przed zimą czy się wstrzymać?

temperatura zewnętrzna 8*C

pompa obiegowa na 2 stopniu pobór 21 W

pobór sprężarki 1150 W

temperatura zasilania 34 *C

temperatura powrotu 26 *C

temperatura grubej rury 40 *C

temperatura cienkiej rury 31 *C

przepływ 0,59

pompa obiegowa na max stopniu pobór 42 W

pobór sprężarki 1220 W

temperatura zasilania 33 *C

temperatura powrotu 27 *C

temperatura grubej rury 36 *C

temperatura cienkiej rury 32 *C

przepływ 0,79

pompa obiegowa na min stopniu pobór 5 W

wyłączyła się ponieważ szybko doszło do temperatury zasilania 40 *C

po kilku minutach załączyła się ponownie i po ustabilizowaniu - wartości:

pompa obiegowa na min stopniu pobór 5 W

pobór sprężarki 950 W

temperatura zasilania 34 *C

temperatura powrotu 25 *C

temperatura grubej rury 38,3*C

temperatura cienkiej rury 37 *C

przepływ 0,21

bardzo szybko osiąga założoną temperaturę i się wyłącza

Gruba rura czyli Tks ma właściwie tyle co skraplanie, a to ewidentnie świadczy i tym, że czynnik paruje w sprężarce, czyli jest zalewana przez niewłaściwie działający, albo sterowany EZR.

Porównaj sobie te temperatury z testów rok temu.

dokładnie. w zeszłym roku to inaczej wyglądało. dzięki Vld. na twoją profesjonalną wiedzę o pompach ciepła zawsze można liczyć.

• 5 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam.

Hallo Qubic.

Zyjesz? Pompa chyba nie wybuchła...

Tak dla zainteresowanych - mam dostęp do juli 9 kw /starszy model/ z ciepłomierzem i watomierzem.

Mogę dać trochę danych.

Pozdrawiam

witam,

żyję ;)

pompa też nie chce wyzionąć ducha ;)

temperatura praktycznie cały czas na plusie więc troszkę mi się zapomniało o Julce ...hehehe

Hej Qubic .

Jak sie sprawuje Julka ? A tak przy okazji na mojej przy 7 stopniach na plusie zaobserwowałem defrost . Czy to normalne ? W sumie to chyba dość wysoka temperatura...

Julka chodzi cały czas w taniej taryfie i sprawuje się dobrze.

defrost zależy również od wilgotności więc może tak być...... albo trzeba sprawdzić termometr ;)