mkm silesia 12.10.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 temperatura na zewnątrz -6 *C , zaraz po defroście temperatura grubej rury dochodzi do 49 *C ,natomiast woda w rurkach około 32-33 *C, szału nie ma i raczej nie będzie lepiej. A jaką masz temp. powrotu z inst. c.o. ? Może po prostu niskie skraplanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.10.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 a jaką masz temp. Powrotu z inst. C.o. ? Może po prostu niskie skraplanie... 27*c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 12.10.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Witam.Koledzy , pragnę zauważyć ,że julcia przy temp. -7 w danych katalog. wyda w laboratorium 3,24 kW; spodziewam sie ,ze w "domu" będzie to 15-20% mniej czyli okolo 2,6-2,75 kW. Jeśli zasilanie jest 32-33 stopnie, powrót 27, to chyba w tej chwili jest wszystko ok.Qubic sprawdź przy odszranianiu, czy cały jest pokryty szronem, czy tylko w jakiejś części.pozdrawiamu mnie teraz pompa ciepła produkuje ok. 13,75 kWh i dziwię się gdzie to się podziewa...jest teraz niecałe +2 na dworze, a pamiętam w duuże mrozy dom potrzebował ok 22 kW na grzanie Edytowane 12 Października 2015 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.10.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam. Koledzy , pragnę zauważyć ,że julcia przy temp. -7 w danych katalog. wyda w laboratorium 3,24 kW; spodziewam sie ,ze w "domu" będzie to 15-20% mniej czyli okolo 2,6-2,75 kW. Jeśli zasilanie jest 32-33 stopnie, powrót 27, to chyba w tej chwili jest wszystko ok. Qubic sprawdź przy odszranianiu, czy cały jest pokryty szronem, czy tylko w jakiejś części. pozdrawiam u mnie teraz pompa ciepła produkuje ok. 13,75 kWh i dziwię się gdzie to się podziewa... jest teraz niecałe +2 na dworze, a pamiętam w duuże mrozy dom potrzebował ok 22 kW na grzanie Biorąc pod uwagę temp. skraplania może być dużo mniej niż 20% i to wszystko tłumaczy z zastrzeżeniem że moje gdybanie jest na podstawie wpisów na forum i w związku z tym to tylko gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.10.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 27*c na próbę przełącz obiegówkę na najniższy bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.10.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 dzisiaj zrobiłem eksperyment. temperatura zewnętrzna 9-10*Czmniejszyłem pompe obiegowa na minimum pobierała 3W i nastawiłem na max . PC Jula zagrzała wodę do 43*C powrot 28*C,gruba rura 45,6*C a cienka 43*C , przepływ 0,22 m3/h moc 4,1 kW pobór prądu 1341 Wpo przestawieniu pompy obiegowej na 2 (21W) zasilanie 36*C powrót 28*C przepływ 0,55 , gruba rura 43,4*C cienka 33,7*C.nie wiem jak to zinterpretować w świetle niedawnych niedogrzewań.?reklamować przed zimą czy się wstrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 16.10.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Mógłbyś podać temperatury grubej przy tej samej GZ i DZ, ale różnych mocach min i max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.10.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 temperatura zewnętrzna 8*C pompa obiegowa na 2 stopniu pobór 21 Wpobór sprężarki 1150 Wtemperatura zasilania 34 *Ctemperatura powrotu 26 *Ctemperatura grubej rury 40 *Ctemperatura cienkiej rury 31 *Cprzepływ 0,59 pompa obiegowa na max stopniu pobór 42 Wpobór sprężarki 1220 Wtemperatura zasilania 33 *Ctemperatura powrotu 27 *Ctemperatura grubej rury 36 *Ctemperatura cienkiej rury 32 *Cprzepływ 0,79 pompa obiegowa na min stopniu pobór 5 Wwyłączyła się ponieważ szybko doszło do temperatury zasilania 40 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.10.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 po kilku minutach załączyła się ponownie i po ustabilizowaniu - wartości: pompa obiegowa na min stopniu pobór 5 Wpobór sprężarki 950 Wtemperatura zasilania 34 *Ctemperatura powrotu 25 *Ctemperatura grubej rury 38,3*Ctemperatura cienkiej rury 37 *Cprzepływ 0,21 bardzo szybko osiąga założoną temperaturę i się wyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.10.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 instalacje freonową na pewno masz szczelną ?freonki nie emigrują do atmosfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.10.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 niedawno była napełniana bo zachodziło podejrzenie , że coś lekko uciekło bo niedogrzewała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 16.10.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Gruba rura czyli Tks ma właściwie tyle co skraplanie, a to ewidentnie świadczy i tym, że czynnik paruje w sprężarce, czyli jest zalewana przez niewłaściwie działający, albo sterowany EZR. Porównaj sobie te temperatury z testów rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 16.10.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 instalacje freonową na pewno masz szczelną ? freonki nie emigrują do atmosfery? Jak by miał duże braki, to by ta rura patrzyła i przegrzanie było by ogromne, a jego właściwie brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.10.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Gruba rura czyli Tks ma właściwie tyle co skraplanie, a to ewidentnie świadczy i tym, że czynnik paruje w sprężarce, czyli jest zalewana przez niewłaściwie działający, albo sterowany EZR. Porównaj sobie te temperatury z testów rok temu. dokładnie. w zeszłym roku to inaczej wyglądało. dzięki Vld. na twoją profesjonalną wiedzę o pompach ciepła zawsze można liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.10.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Nie przesadzaj, nie profernalną i nie zawsze, tylko jak mi się chce chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 16.11.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witam.Hallo Qubic.Zyjesz? Pompa chyba nie wybuchła...Tak dla zainteresowanych - mam dostęp do juli 9 kw /starszy model/ z ciepłomierzem i watomierzem.Mogę dać trochę danych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 09.12.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Hej Qubic . Jak sie sprawuje Julka ? A tak przy okazji na mojej przy 7 stopniach na plusie zaobserwowałem defrost . Czy to normalne ? W sumie to chyba dość wysoka temperatura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.12.2015 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 ktoś wie co w końcu z tym ustrojstwem było na rzeczy?działa nie działa grzeje czy nie kolega co sobie elewację przyozdobił kilkoma sztukami może spać czy już przerabia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.12.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witam. Hallo Qubic. Zyjesz? Pompa chyba nie wybuchła... Tak dla zainteresowanych - mam dostęp do juli 9 kw /starszy model/ z ciepłomierzem i watomierzem. Mogę dać trochę danych. Pozdrawiam witam, żyję pompa też nie chce wyzionąć ducha temperatura praktycznie cały czas na plusie więc troszkę mi się zapomniało o Julce ...hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.12.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Hej Qubic . Jak sie sprawuje Julka ? A tak przy okazji na mojej przy 7 stopniach na plusie zaobserwowałem defrost . Czy to normalne ? W sumie to chyba dość wysoka temperatura... Julka chodzi cały czas w taniej taryfie i sprawuje się dobrze. defrost zależy również od wilgotności więc może tak być...... albo trzeba sprawdzić termometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts