Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

w zeszłym sezonie grzałkę miałem wyłączoną a w tym postanowiłem włączyć i trochę poobserwować

w grudniu grzałka zużyła 64 kWh a sama PC 260 kWh. styczeń będzie lepszy ze względu na niskie temperatury.

ogólnie podliczyłem 2015 rok:

CWU-1908 kWh-bojler Lemet

DEVI-1401 kWh-kable grzejne

PC Jula-2562 kWh-pompa ciepła-z tego około 500 kWh w drogiej taryfie

wychodzi u mnie że CWU to połowa ogrzewania

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich !

Mimo że obserwuje to forum od 10.2014 roku , to moj pierwszy post . Krótko opisze moją historie z Julka .

W lipcu 2014 zakupiłem Julke PC w oddziałe szczeciński , była akurat dobra promocja a tu gdzie mieszkam (norwegia) była ta sama pompa 3 razy droższa.

Ale krótko , zakupiłem w lipcu montowałem w pażdzierniku , jako że Julka była do samodzielnego montazu a ja nie jestem lewy wiec montaż przebiegł bez problemów. Przy pierwszym uruchomieniu pojawił sie problem i tak w poszukiwaniu pomocy trafiłem tu na forum . Tu chcewyrazić duże uznanie dla kolegi QUBIC-a za jego zaangazowanie i duży wkład . Bo to dzieki jego informacja odpaliłem pomyślnie swoja Julke . Oczywiscie pompa obiegowa była niesprawna , czyli potrzebowała rozruchu z "reki "aby funkcjonować dobrze . Pierwszy sezon grzewczy przesmigała dobrze - podłaczona jest do ogrzewania podłogowego około 110 m2.- , pracowała bez grzałki wewnetrzej , nie było takiej potrzeby . Ten sezon zapowiadał sie dobrze bo na poczatku nie było zimy . Lecz teraz przyszła zima , spadło sporo sniegu .

Chciałbym prosić o pomoc posiadaczy Juli na tym forum ! Mianowicie chciałbym uruchomic grzałke . próbowałem podnieśc mechanicznie temperature na termostacie grzałki na około 50 stopni .... mimo to grzałka dalej sie nie załacza ..

Pompa nagrzewa temperature wody w instalacji tyko do magicznej granicy 33 stopni....

Druga sprawa ... to czy mógłby ktoś z szanownych kolegów zrobić zdjecie mikroprzełączników znaidującychsie we wnetrzu jednostki wewnetrzej pod metalową osłoną na ktorej jest schemat Julki. Chciałbym porównać czy ustawione są w dobrej pozycji .

Julkaprłytka.jpg

Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich !!!

Witam wszystkich !

Mimo że obserwuje to forum od 10.2014 roku , to moj pierwszy post . Krótko opisze moją historie z Julka .

W lipcu 2014 zakupiłem Julke PC w oddziałe szczeciński , była akurat dobra promocja a tu gdzie mieszkam (norwegia) była ta sama pompa 3 razy droższa.

Ale krótko , zakupiłem w lipcu montowałem w pażdzierniku , jako że Julka była do samodzielnego montazu a ja nie jestem lewy wiec montaż przebiegł bez problemów. Przy pierwszym uruchomieniu pojawił sie problem i tak w poszukiwaniu pomocy trafiłem tu na forum . Tu chcewyrazić duże uznanie dla kolegi QUBIC-a za jego zaangazowanie i duży wkład . Bo to dzieki jego informacja odpaliłem pomyślnie swoja Julke . Oczywiscie pompa obiegowa była niesprawna , czyli potrzebowała rozruchu z "reki "aby funkcjonować dobrze . Pierwszy sezon grzewczy przesmigała dobrze - podłaczona jest do ogrzewania podłogowego około 110 m2.- , pracowała bez grzałki wewnetrzej , nie było takiej potrzeby . Ten sezon zapowiadał sie dobrze bo na poczatku nie było zimy . Lecz teraz przyszła zima , spadło sporo sniegu .

Chciałbym prosić o pomoc posiadaczy Juli na tym forum ! Mianowicie chciałbym uruchomic grzałke . próbowałem podnieśc mechanicznie temperature na termostacie grzałki na około 50 stopni .... mimo to grzałka dalej sie nie załacza ..

Pompa nagrzewa temperature wody w instalacji tyko do magicznej granicy 33 stopni....

Druga sprawa ... to czy mógłby ktoś z szanownych kolegów zrobić zdjecie mikroprzełączników znaidującychsie we wnetrzu jednostki wewnetrzej pod metalową osłoną na ktorej jest schemat Julki. Chciałbym porównać czy ustawione są w dobrej pozycji .

[ATTACH=CONFIG]342964[/ATTACH]

Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich !!!

Ostatnio sprawdzajac charakterystyke pompy obiegowej na stronie producenta wyczytalem w karcie katalogowej ze wymaga recznego rozruchu:) Wiec wszystko zgodnie z instrukcja.

Z tego co pamietam jak rozkrecalem julke to nie widzialem u siebie mikroswitch'y (albo slabo patrzylem).

Ostatnio sprawdzajac charakterystyke pompy obiegowej na stronie producenta wyczytalem w karcie katalogowej ze wymaga recznego rozruchu:) Wiec wszystko zgodnie z instrukcja.

Z tego co pamietam jak rozkrecalem julke to nie widzialem u siebie mikroswitch'y (albo slabo patrzylem).

Te mikroprzelaczniki sa po ta oslona

jula oslona.JPG

Witam !

Dziex wielki Dorecki !!! Mysle ze ma duzo bo to ta elektronika decyduje kiedy dac zasilanie na grzalke , ja moge tylko mechanicznie okreslic przez nastawe termostatu do ilu stopni ma grzac ta grzalka . W instrukcji napisano jakie warunki powoduja ze grzalka sie wlacza . Ja w zeszlym roku troszke z ciekawosci ( zeby nie powiedziec z nudow :cool:) bawilem sie tymi mikroprzelacznikami a nie zrobilem wczesniej fotki jak bylo od nowosci i teraz mam maly zonk .....

Jeszcze raz wielki dziex :popcorn:

Witam ponownie !

Z pomocą DORECKI , mikroprzełączniki ustawione ....

Niestety grzałka dalej nie działa !!!!!

Idąc za poradą JASNIEPAN - zaktórąrównież wielki dziex - chciałem włączyć pompe ręcznie zgodnie z instrukcją i .......ZONK !!!!!!

INSTRUKCJA

instrukcja JUlki model 416107.jpg

STAN RZECZYWISTY

JULKA rzeczywistosc.jpg

i jak widać , w żółtym polu brak przełącznika jaki wiedać w instrukcji ??????

Jak teraz włączyć grzałke ????

Witam ponownie !

Z pomocą DORECKI , mikroprzełączniki ustawione ....

Niestety grzałka dalej nie działa !!!!!

Idąc za poradą JASNIEPAN - zaktórąrównież wielki dziex - chciałem włączyć pompe ręcznie zgodnie z instrukcją i .......ZONK !!!!!!

INSTRUKCJA

[ATTACH=CONFIG]343337[/ATTACH]

STAN RZECZYWISTY

[ATTACH=CONFIG]343338[/ATTACH]

i jak widać , w żółtym polu brak przełącznika jaki wiedać w instrukcji ??????

Jak teraz włączyć grzałke ????

Instrukcja do pompu obiegowej:) nie do juli:) W instrukcji juli jest stary modei wlasnie z takimi przelacznikami jak na tym foto , ktorych ja tez nie mam.

http://www.halm.info/UserFiles/File/Download_Pumpen/Gesamtkatalog_pl.pdf

HEP Plus 16-6.0 E 130

Witam

Jaką macie pompę obiegową w waszej Juli ? 25/40 czy 25/60 ? Pytam bo do mojej niewiele mocniejszej wersji( 9+3 kw ) dali obiegówkę 25/80 . Ma tylko jeden bieg jest głośna a zużycie energii masakryczne i dlatego myślę o wymianie.

HEP Plus

15-6.0 E 130 czyli 15/60 dlugosc korpusu 130mm

No właśnie hydraulik też mi radzi dać 25/80 ale jak czytam na necie to zazwyczaj dają słabsze . Nie mam długich pętli bo najdłuższa ok 70m choć w sumie jest ich sporo bo 20 . No ale opór liczy się ponoć tylko dla najdłuższej pętli więc "moc 8 m " to chyba przesada .Natomiast jeśli chodzi o przepływ to w danych technicznych Juli 9 kw jest podane że maksymalnie ma wynosić 1,3 m3 więc to nie jest chyba dużo. Qubic też chyba dużego przepływu nie miał jeśli dobrze pamiętam. Chodzi mi po głowie Grundfos alpha 2 25/60 albo jej odpowiednik z leszna chyba że polecacie coś innego ? Edytowane przez mik37
literówka