qubic 04.01.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 w zeszłym sezonie grzałkę miałem wyłączoną a w tym postanowiłem włączyć i trochę poobserwowaćw grudniu grzałka zużyła 64 kWh a sama PC 260 kWh. styczeń będzie lepszy ze względu na niskie temperatury. ogólnie podliczyłem 2015 rok: CWU-1908 kWh-bojler LemetDEVI-1401 kWh-kable grzejnePC Jula-2562 kWh-pompa ciepła-z tego około 500 kWh w drogiej taryfie wychodzi u mnie że CWU to połowa ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.01.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 temperatury w domu na parterze w 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robitek 10.01.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Witam wszystkich ! Mimo że obserwuje to forum od 10.2014 roku , to moj pierwszy post . Krótko opisze moją historie z Julka . W lipcu 2014 zakupiłem Julke PC w oddziałe szczeciński , była akurat dobra promocja a tu gdzie mieszkam (norwegia) była ta sama pompa 3 razy droższa. Ale krótko , zakupiłem w lipcu montowałem w pażdzierniku , jako że Julka była do samodzielnego montazu a ja nie jestem lewy wiec montaż przebiegł bez problemów. Przy pierwszym uruchomieniu pojawił sie problem i tak w poszukiwaniu pomocy trafiłem tu na forum . Tu chcewyrazić duże uznanie dla kolegi QUBIC-a za jego zaangazowanie i duży wkład . Bo to dzieki jego informacja odpaliłem pomyślnie swoja Julke . Oczywiscie pompa obiegowa była niesprawna , czyli potrzebowała rozruchu z "reki "aby funkcjonować dobrze . Pierwszy sezon grzewczy przesmigała dobrze - podłaczona jest do ogrzewania podłogowego około 110 m2.- , pracowała bez grzałki wewnetrzej , nie było takiej potrzeby . Ten sezon zapowiadał sie dobrze bo na poczatku nie było zimy . Lecz teraz przyszła zima , spadło sporo sniegu . Chciałbym prosić o pomoc posiadaczy Juli na tym forum ! Mianowicie chciałbym uruchomic grzałke . próbowałem podnieśc mechanicznie temperature na termostacie grzałki na około 50 stopni .... mimo to grzałka dalej sie nie załacza .. Pompa nagrzewa temperature wody w instalacji tyko do magicznej granicy 33 stopni.... Druga sprawa ... to czy mógłby ktoś z szanownych kolegów zrobić zdjecie mikroprzełączników znaidującychsie we wnetrzu jednostki wewnetrzej pod metalową osłoną na ktorej jest schemat Julki. Chciałbym porównać czy ustawione są w dobrej pozycji . Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 11.01.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam wszystkich ! Mimo że obserwuje to forum od 10.2014 roku , to moj pierwszy post . Krótko opisze moją historie z Julka . W lipcu 2014 zakupiłem Julke PC w oddziałe szczeciński , była akurat dobra promocja a tu gdzie mieszkam (norwegia) była ta sama pompa 3 razy droższa. Ale krótko , zakupiłem w lipcu montowałem w pażdzierniku , jako że Julka była do samodzielnego montazu a ja nie jestem lewy wiec montaż przebiegł bez problemów. Przy pierwszym uruchomieniu pojawił sie problem i tak w poszukiwaniu pomocy trafiłem tu na forum . Tu chcewyrazić duże uznanie dla kolegi QUBIC-a za jego zaangazowanie i duży wkład . Bo to dzieki jego informacja odpaliłem pomyślnie swoja Julke . Oczywiscie pompa obiegowa była niesprawna , czyli potrzebowała rozruchu z "reki "aby funkcjonować dobrze . Pierwszy sezon grzewczy przesmigała dobrze - podłaczona jest do ogrzewania podłogowego około 110 m2.- , pracowała bez grzałki wewnetrzej , nie było takiej potrzeby . Ten sezon zapowiadał sie dobrze bo na poczatku nie było zimy . Lecz teraz przyszła zima , spadło sporo sniegu . Chciałbym prosić o pomoc posiadaczy Juli na tym forum ! Mianowicie chciałbym uruchomic grzałke . próbowałem podnieśc mechanicznie temperature na termostacie grzałki na około 50 stopni .... mimo to grzałka dalej sie nie załacza .. Pompa nagrzewa temperature wody w instalacji tyko do magicznej granicy 33 stopni.... Druga sprawa ... to czy mógłby ktoś z szanownych kolegów zrobić zdjecie mikroprzełączników znaidującychsie we wnetrzu jednostki wewnetrzej pod metalową osłoną na ktorej jest schemat Julki. Chciałbym porównać czy ustawione są w dobrej pozycji . [ATTACH=CONFIG]342964[/ATTACH] Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich !!! Ostatnio sprawdzajac charakterystyke pompy obiegowej na stronie producenta wyczytalem w karcie katalogowej ze wymaga recznego rozruchu:) Wiec wszystko zgodnie z instrukcja. Z tego co pamietam jak rozkrecalem julke to nie widzialem u siebie mikroswitch'y (albo slabo patrzylem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robitek 12.01.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ostatnio sprawdzajac charakterystyke pompy obiegowej na stronie producenta wyczytalem w karcie katalogowej ze wymaga recznego rozruchu:) Wiec wszystko zgodnie z instrukcja. Z tego co pamietam jak rozkrecalem julke to nie widzialem u siebie mikroswitch'y (albo slabo patrzylem). Te mikroprzelaczniki sa po ta oslona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 13.01.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam.Robitek. Na mojej płytce tylko górna 2 jest jak u Ciebie. Reszta odwrotnie.Jednak nie wiem czy to ma coś wspólnego z grzałkami.... u mnie niestety rozebrane, więc nie sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robitek 13.01.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam ! Dziex wielki Dorecki !!! Mysle ze ma duzo bo to ta elektronika decyduje kiedy dac zasilanie na grzalke , ja moge tylko mechanicznie okreslic przez nastawe termostatu do ilu stopni ma grzac ta grzalka . W instrukcji napisano jakie warunki powoduja ze grzalka sie wlacza . Ja w zeszlym roku troszke z ciekawosci ( zeby nie powiedziec z nudow ) bawilem sie tymi mikroprzelacznikami a nie zrobilem wczesniej fotki jak bylo od nowosci i teraz mam maly zonk ..... Jeszcze raz wielki dziex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robitek 14.01.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam ponownie ! Z pomocą DORECKI , mikroprzełączniki ustawione .... Niestety grzałka dalej nie działa !!!!! Idąc za poradą JASNIEPAN - zaktórąrównież wielki dziex - chciałem włączyć pompe ręcznie zgodnie z instrukcją i .......ZONK !!!!!! INSTRUKCJA STAN RZECZYWISTY i jak widać , w żółtym polu brak przełącznika jaki wiedać w instrukcji ?????? Jak teraz włączyć grzałke ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 15.01.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam ponownie ! Z pomocą DORECKI , mikroprzełączniki ustawione .... Niestety grzałka dalej nie działa !!!!! Idąc za poradą JASNIEPAN - zaktórąrównież wielki dziex - chciałem włączyć pompe ręcznie zgodnie z instrukcją i .......ZONK !!!!!! INSTRUKCJA [ATTACH=CONFIG]343337[/ATTACH] STAN RZECZYWISTY [ATTACH=CONFIG]343338[/ATTACH] i jak widać , w żółtym polu brak przełącznika jaki wiedać w instrukcji ?????? Jak teraz włączyć grzałke ???? Instrukcja do pompu obiegowej:) nie do juli:) W instrukcji juli jest stary modei wlasnie z takimi przelacznikami jak na tym foto , ktorych ja tez nie mam. http://www.halm.info/UserFiles/File/Download_Pumpen/Gesamtkatalog_pl.pdf HEP Plus 16-6.0 E 130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robitek 16.01.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Sorki ! z pośpiechu napisałem włączyć POMPE zamiast właczyć GRZAŁKE !MO BŁAD , pompa naszczescie dziala bez zarzutu , tylko grzałka mi nie startuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artros 16.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 witam, wydaje mi się czy po raz kolejny pompa jula podrozała ?teraz kosztuje 9999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.01.2016 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 9999? Taniocha. Toż to ledwie piętnaście biletów na koncert The Cure. Ale zdecydowanie wybrałbym koncert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.01.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Nie chciała konkurencja przyjść do Juli, to Jula poszła do konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.01.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 podobno komunistom kończą się pieniądze na subwencje do firm produkujących na eksport do tego koszty pracy wzrosły 20 krotnie a i kurs dolara robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.01.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Podobno zanim gruby schudnie, chudy umrze. Szczególnie kiedy jeszcze zaczyna fikać ponad miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 26.01.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 WitamJaką macie pompę obiegową w waszej Juli ? 25/40 czy 25/60 ? Pytam bo do mojej niewiele mocniejszej wersji( 9+3 kw ) dali obiegówkę 25/80 . Ma tylko jeden bieg jest głośna a zużycie energii masakryczne i dlatego myślę o wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 26.01.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam Jaką macie pompę obiegową w waszej Juli ? 25/40 czy 25/60 ? Pytam bo do mojej niewiele mocniejszej wersji( 9+3 kw ) dali obiegówkę 25/80 . Ma tylko jeden bieg jest głośna a zużycie energii masakryczne i dlatego myślę o wymianie. HEP Plus 15-6.0 E 130 czyli 15/60 dlugosc korpusu 130mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robitek 26.01.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 mam taka samą jak u JASNIEPAN.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 26.01.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam. Przy julci 9 kW jest to badziewie /25/80/. Chyba jest bardzo słaba... przez instalację : bufor-wymiennik płytowy - 3 mb rury fi22 wewnątrz-kilka kolanek daje przepływ 1,03 m3/h; pobiera ok 190-200 watów.Chcemy wymienić na wilo też 8, bo pobiera max 75 W.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 27.01.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) No właśnie hydraulik też mi radzi dać 25/80 ale jak czytam na necie to zazwyczaj dają słabsze . Nie mam długich pętli bo najdłuższa ok 70m choć w sumie jest ich sporo bo 20 . No ale opór liczy się ponoć tylko dla najdłuższej pętli więc "moc 8 m " to chyba przesada .Natomiast jeśli chodzi o przepływ to w danych technicznych Juli 9 kw jest podane że maksymalnie ma wynosić 1,3 m3 więc to nie jest chyba dużo. Qubic też chyba dużego przepływu nie miał jeśli dobrze pamiętam. Chodzi mi po głowie Grundfos alpha 2 25/60 albo jej odpowiednik z leszna chyba że polecacie coś innego ? Edytowane 27 Stycznia 2016 przez mik37 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts