Dorecki 27.01.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Witam.Mik najpierw proponuję sprawdzić jaki masz przepływ. Potem można dobrać pompę. Jak widać 25/80 daje za mały przepływ nawet na tak malutkiej instalacji, a co dopiero 25/60 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 27.01.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Wydaje mi się że wiele tu zależy od charakterystyki pompy . Ciekawe jaka pompę ma tcap . Zadam to pytanie na wątku obok. Dzięki w każdym razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_b 10.02.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Dzień dobry wszystkim, Dzięki wam i temu wątkowi znalazłem odpowiedzi na wiele pytań zrobiliście tu naprawdę dobrą robotę Po przeanalizowaniu wpisów w tym roku będę montował PC (z JULI rzecz jasna) obecnie mam do podłogówki podłączony elektryczne źródło ciepła o mocy 8kW (taki stan nabyłem razem z istniejącym budynkiem) szykuje się do małej termomodernizacji (docieplenie stropu + wymiana stolarki) dzięki temu po wstępnym przeliczeniu będę mógł zejść z mocą do 6 kW i dlatego chcę zamontować Julkę mam zamiar realizować nią też potrzeby c.w.u i teraz pojawia się pytanie jaki zestaw w juli wybrać bo widzę że można to rozwiązać na 2 sposoby: 1. zamontować zestaw ALL IN https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416108/ czy 2. kupić pompę i osobno dedykowany zbiornik o takich parametrach https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/zbiorniki-wielofunkcyjne/zbiornik-buforowy-wielofunkcyjny-416119/ https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416107/ Kosztowo wychodzi tak samo 15tysi oczywiście znając trochę politykę marketingu i fale promocji postaram wbić się w jakąś wyprzedaż żeby zamknąć się max w 10-12k. Jednak nie wiem, który zestaw będzie lepszy biorąc pod uwagę, że ma realizować c.o. i c.w.u. jednocześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 12.02.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witaj w-b.Pompy w juli bardzo podrożały. Mam dostęp do pracującej 6 i 9 kW.Osobiście za te pieniążki /co teraz/ nie kupiłbym.Jeśli myślisz o pompie 6 kW, to wtedy, gdy najbardziej potrzeba będzie ona produkować około 2,5 kW ciepła - przy zapotrzebowaniu jak piszesz 6 kW , nadal będziesz ogrzewał dom grzałkami. Więc trzeba zamontować raczej coś większego /nawet 9 kW będzie wspomagać się grzałkami w mrozy/.Chyba ,że montować innej firmy z syst. EVI., ale to są koszty już większe...może iść tak jak jaśniepan i zamontować 2 x 6 kW? Jednak dzisiejsza cena chyba jest nie do przyjęcia...aktualnie masz w wyprzedaży coś koło 5 tys. Lumen. To jest taka sama pompa jak julcia /choć ma inny kolor obudowy/,ale dziś za 1/2 cenyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 12.02.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Weź tez poprawkę że podłogówka mogła być robiona nie tak gęsto jak jest zalecana przy pompie ciepła. Z dedykowanymi do Juli to dałbym sobie spokój . Ja mam 300 l dwupłaszczowy ermet. Jak na razie sobię chwalę bo był sporo tańszy i podobno ma też nie rdzewieć . Aha w Juli trudno grzać co i cwu równocześnie więc chyba najlepiej zimą wodę użytkową grzać grzałką w nocnej taryfie a dopiero wiosną zaprząc do grzania cwu Julę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.02.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 jak takie ceny wysokie Julek to nie bardzo się opłaca.może coś z tanich gruntówek jak u jbloch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_b 12.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Szczerze to mimo że idea JULA ALL IN bardzo mi się podoba to wewnętrzny głos rozsądku podpowiada mi, że w momencie jak coś się rozsypie na amen to tracę również zbiornik bo jest ona częścią jednostki wew. Więc chyba skłonie się ku pompie bez wbudowanego zasobnika. Po waszych wskazówkach przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania: 1. PC 9kW jula lub lumen (lumen obecnie za 7 tyś. jula nawet jak będzie w promocji poniżej 9,9 tyś. już chyba nie zejdzie) do tego zbiornik porządny z wężownicą i miejscem na grzałkę po to aby wodę do podłogówki o temp. 35C wyjściowej z jednostki wew. pc w drodze do podłogi przepuścić węrzownicą przez zbiornik aby wstępnie ją podgrzać co by grzałka miała nieco lżej. Mniej więcej taki schemat podłączenia choć dokładnie tego co chodzi mi po głowię nie mogę znaleźć: http://docplayer.se/docs-images/22/1628029/images/11-0.png lub 2. rozwiązanie z rozbiciem c.o. i c.w.u na osobne układy. Do c.o. PC 9kW jula lub lumen a do c.w.u niezależnie drugą pompę w postaci takiego ustrojstwa http://emultimax.pl/sklep/pl/p/Pompa-ciepla-Dimplex-BWP-30HLW-do-cieplej-wody-uzytkowej-COP-3%2C5/1461 Jak to widzicie Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 12.02.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Rozwiązanie numer dwa na pewno jest kiepskim pomysłem. Taniej i prościej juz cwu grzać prądem w nocy . Ten pierwszy sposób tez chyba nie bardzo. Jesli dobrze zrozumiałem Jula wstępnie podgrzeje Ci wodę uzytkową w zbiorniku po to by grzałka miala lżej . No ale równocześnie przecież ta woda w obiegu co będzie wychładzać wodę użytkową grzaną grzałką. No chyba że puścisz w podłogę wodę powyżej 40 stopni ale wtedy znowu cop będzie niski. Ja rozwiązałem to w ten sposób że mam wajchę którą przełaczam grzanie albo na co albo na cwu. A ponieważ męczące byłoby takie przełaczanie więc zrobię to jak skończy się sezon grzewczy i teraz cwu grzeje pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.02.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Szczerze to mimo że idea JULA ALL IN bardzo mi się podoba to wewnętrzny głos rozsądku podpowiada mi, że w momencie jak coś się rozsypie na amen to tracę również zbiornik bo jest ona częścią jednostki wew. Więc chyba skłonie się ku pompie bez wbudowanego zasobnika. Po waszych wskazówkach przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania: 1. PC 9kW jula lub lumen (lumen obecnie za 7 tyś. jula nawet jak będzie w promocji poniżej 9,9 tyś. już chyba nie zejdzie) do tego zbiornik porządny z wężownicą i miejscem na grzałkę po to aby wodę do podłogówki o temp. 35C wyjściowej z jednostki wew. pc w drodze do podłogi przepuścić węrzownicą przez zbiornik aby wstępnie ją podgrzać co by grzałka miała nieco lżej. Mniej więcej taki schemat podłączenia choć dokładnie tego co chodzi mi po głowię nie mogę znaleźć: http://docplayer.se/docs-images/22/1628029/images/11-0.png lub 2. rozwiązanie z rozbiciem c.o. i c.w.u na osobne układy. Do c.o. PC 9kW jula lub lumen a do c.w.u niezależnie drugą pompę w postaci takiego ustrojstwa http://emultimax.pl/sklep/pl/p/Pompa-ciepla-Dimplex-BWP-30HLW-do-cieplej-wody-uzytkowej-COP-3%2C5/1461 Jak to widzicie Panowie? przy drugiej wersji to już za taką gotówkę można kupić renomowanej firmy PC. jedną do wszystkiego. w zeszłym roku CWU to było dokładnie połowa mojego CO. kombinacje z JULĄ opłacały się przy cenie około 5-6k a przy dzisiejszych cenach to już jest dyskusyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.02.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 kombinacje z JULĄ opłacały się przy cenie około 5-6k a przy dzisiejszych cenach to już jest dyskusyjne. też tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_b 13.02.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Piszecie, że jula 6kW opłaca się w przedziale cenowym 5-6tysi i na chwilę obecną wiadomo, że jest znacznie drożej:(Mam jednak ofertę na PC Lumen Splitter 9kW za 7000zł brutto czekam właśnie na maila od dystrybutora, który ma przedstawić dokładną specyfikację.Na chwilę obecną mam takie dane:http://genfoto.org/images/all5640732b2a2bc/parametrytechnicznepompy_56408756a1949.pngSprężarka ponoć taka sama panasonica, czy to jest coś warte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 14.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam.w-b , pytasz czy coś warte...praktycznie tyle warte co julcia, ale jęśli 5-6 tys, a lumen 7 , to lumen powinien kosztować 4.Julcia ma elektroniczną pompę obiegową, ma grzałki elektryczne w komplecie, oraz całą instalację freonową.lumen nie ma tego...więc musisz to ew. dokupić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_b 14.02.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) No niby tak ale za te pieniądze jula miała 6kW a przy parametrach A-7/W35 moc spada do 3,24kW dla tych parametrów COP =2,61natomiast Lumen (ta za 7tysi) jest mocniejsza bo ma 9kW a przy parametrach A-7/W35 moc spada do 5,28kW adla tych parametrów COP = 2,69Moje obecne źródło ciepła ma 8kW z COP = 1,0 po remoncie spokojnie zapotrzebowwanie spadnie do 6kWWięc przewymiarowując PC i biorąc mocniejszą 9kW teoretycznie brak grzałki nie będzie dla mnie problemem, w momencie wysokich mrozów w ramach odciążenia pompy najwyżej rozpalę w kominku.Na mój chłopski rozum brak grzałki byłby problemem gdybym myślał o lumenie 6kW ale biorąc większy o mocy 9kW powinno mnie to ominąć i wyjść bardziej ekonomicznie niż PC Jula 6kW z grzałką 3kWJeśli ktoś ma inny pogląd proszę o ewentualne sprostowanie moich teorii Edytowane 14 Lutego 2016 przez w_b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 14.02.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam ponownie.Kol. w-b cieszę się z bardzo optymistycznego podejścia do tematu. Mam nadzieję,że zostawisz to ogrzewanie, które masz teraz, a pompą będziesz pracował jako podstawowe ogrzewanie.Dane tech. które przytaczasz to są osiągalne w laboratorium...W praktyce wyglądają zdecydowanie gorzej.Mam podgląd do pompy Juli 9 kw. dane z dn. 1.II. br:na dworze 8,8 stopni C. Pomiar chwili: Pompa wydaje 9,43 kW pobierając 3,62 kW prądu =COP 2,605...przy temp. wychodzącej 31 stopni , powrót około 6 mniej.inny dzień: 2,1 stopnia na dworze pompa wydaje 8,5 kW mocy zasilanie: 34 stopnie , pobiera 3,69 kWh prądu = COP 2,304.To są dane z ciepłomierza /nowy, legalizowany, licznik watomierz z marketu.Być może jakieś błędy wskazań, ale o ile? 1% ; 10 %?Tak więc proponuję zostawić posiadaną instalację grzałek przy zakupie pompy nawet "9 kW".Ew. zamiast tej instalacji pokusiłbym się o pompę gruntową nawet meeting /7 kW/ dla której żródłem dolnym będzie w chwilach zwątpienia powietrzna.Taki zestaw da wspólny COP rzędu 2. Będzie to zdecydowanie taniej niż typowe grzałki.W ub. sezonie podłączyłem taką pompę do bufora - latem pobiera ciepło z domu/z grzejników/ wychładzając je trochę - taka namiastka klimatyzacji gratis. Aktualne dane z takiej instalacji: w/w julcia 9 kW wydaje wodę o temp. 12 stopni z mocą ok 5,5kW , pobiera ok. 1,3 kWh prądu. Pompa gruntowa/ nie meeting/ pracuje z COP ok. 4,8. Inwestor jest super zadowolony z takiego ogrzewania. Działa na taniej taryfie czyli 1 kWh ciepła kosztuje go ok. 0,1333 zł. - czyli dobre pól ceny gazu, którym ogrzewa sie w czasie drogiej taryfy /ale tylko przy większych mrozach - jak mówi/.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 14.02.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 jak napisał Dorecki lepiej tanią gruntówkę jak już kombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 15.02.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Pompa to polowa sukcesu podstawa to dobre sterowanie podlogowki....jako ze funduszy brak to sterownikiem,czujnikami i silownikami w jednym jestem ja we wlasnej osobie:) Moze nie do konca, bo mam sterownik pokojowy ktory steruje pompa obiegowa, ale glownie jest wykorzystywany jako ON/OFF do C.O. . A wiec po mrozach rzedu -18'C jestem ciut madrzejszy. Po pierwsze nie oszczedzaj:) jak sie wychlodzi posadzke nawet 25kW nie pomoze...grzac trzeba caly czas nawet jak jest +8'C tylko z rozwaga. A co to jest rozwaga kazdy sam musi sam stwierdzic U mnie przy aktualnej temp.rzedu 0-4'C zalaczam podlogowke( jula x 2) na parterze i same lazienki na pietrze od 22 do 4 (tania taryfa) od 4 do 6 grzeje CWU (dogrzenie bufora 300l i zbiornika CWU 300l do 45'C po wieczornych rodzinnych prysznicach to 2x jula max 1,5 godz). Sypialnie na pietrze dogrzewam raz na 2-3 dni( bo inaczej jest za cieplo= slaby komfort spania). Przy temp. +7 schemat ten sam tylko ze chodzi jedna julka. Przy temp. -10 i nizej...julka x 2 ...dzien- parter i pietro wszystko, noc- parter i pietro tylko lazienki.....jak narazie sie sprawdza....przy mrozach -20 przez miesiac beda niezbedne grzalki....tydzien czy dwa takich mrozow u mnie nie wymaga wlaczania grzalek.....trzeba obserwowac temp. zasilania i powrotu na C.O. Jak sie za oszczednie grzeje tylko w taniej taryfie to pozniej grzalka nie pomoze...a tylko kWh bije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 21.02.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 WitamCzy mieliście może do czynienia z jula 9+3 wiszącą na ścianie ? Mam taką i słychać ją w całym domu mimo że jest z silikatów. Dzwięk jest raczej materiałowy a nie powietrzny i nie bardzo mogę zlokalizować skąd się bierze. Pompa stoi na podkładkach gumowych i jak przykładam rękę do ściany na której jest zamontowana nie czuję żadnych wibracji. Natomiast w środku solidnie wibrują rurki idące z zewnątrz do jednostki wewnetrznej ale sprawdziłem są odizolowane od ściany . Te drgania czuć jeszcze na tych zbrojonych przewodach gumowych łączących pompę obiegową z instalacją i które je wytłumiają bo na rurkach c.o. juz ich nie ma . Ponieważ często się odradza montaż pompy na ścianie więc mam pytanie czy ktoś miał do czynienia z hałasem takiej wiszącej juli czy też innej pompy. Czy to jest hałas troche podobny do buczenia czy też są to wibracje które mozna wyczuć np ręką? Jeśli chodzi o grzanie nie mam żadnych zastrzeżen może poza tym że defrosty występują nawet przy 8 stopniach na plusie ale to byc może wynika z podmokłego terenu.Mam zamiar na początek dac nowe podładki antywibracyjne bo nie są drogie. Macie może jakieś inne pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 21.02.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 skoro odradza się montaż na ścianie, to dlaczego zamontowałeś na ścianie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 21.02.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Bo zazwyczaj w przestrogach była mowa o tym żeby nie montować na scianie blisko sypialni a ja zamontowałem dość daleko na scianie garażowej. Poza tym jeśli okaże się że źródło tego hałasu jest wewnątrz to co za różnica jak jest zamontowana jednostka zewnętrzna. Szukam pomysłu jak zlokalizowac jego źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.02.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts