szukaj 21.02.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 fachman19 a jak jest rozwiązane odprowadzenie skroplin z agregatu. U mnie był problem i musieli przerobić. Robiło się lodowisko i kiedy raz wyłożyłem się to zrobili odprowadzenie do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.02.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Domyślam się że nie ma odprowadzenia kondensatu (poza grawitacyjnym opadaniem na ziemię). Za to rezerwuarem dla lodu jest przestrzeń pod jednostką - dlatego tak wysoko na nóżkach umieszczone - a niech se kapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 21.02.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 U mnie na wsi jest odprowadzano rurą kanalizacyjną fi 50mm, zaizolowane izolacją około 5cm grubości ( pianka z zewnątrz tworzywo w kolorze szary ). wewnątrz grzałka elektryczna a z tyłu urządzenia termostat sterujący. Jak za 2 tygodnie pojadę to zrobię zdjęcie i wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 05.03.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Panowie w jakiej najwyższej temperaturze mieliście defrost? Pytam bo dziś przy 9 stopniach jednostka zewnętrzna była cała biała. Mieszkam blisko wody więc jest wilgotno no ale w takiej temperaturze nie powinno przecież już szronić. Jedyne wytłumaczenie które mi przychodzi do głowy to za mały zewnetrzny radiator. Chyba że macie jakieś inne pomysły. Mam Julę 9+3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.03.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Wszystko jest względne, choć chłodnica jest za mała. By dochodziło do szronienia temperatura parowania powinna być ok - 4 do - 6C w zal od warunków, a to oznacza Julka zaiwania z deltą ok 15K. W on/off ach dobierało się chłodnice na deltę 5-7K, w inwerterach też jest podobnie, ale za punk odniesienia nie bierze się mocy max, tylko jakąś tam nominalną ok 50%. U Julki 5K było by pewnie przy ok 30% wszystko powyżej to oszczędności, niestety nie nie nasze, a producenta na materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 06.03.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Czyli rozumiem że nic złego się nie dzieje a po prostu " te typy tak mają " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 fachman19 a jak jest rozwiązane odprowadzenie skroplin z agregatu. U mnie był problem i musieli przerobić. Robiło się lodowisko i kiedy raz wyłożyłem się to zrobili odprowadzenie do kanalizacji. Poczekaj na mrozy. Utrudnianie swobodnego odpływu kończy sie uszkodzeniem wiatraków. Stosowanie kabli grzewczy w odpływach kosztuje . Proste rozwiązania są niezawodne. Wystarczy znaleźć dogodne miejsce na jednostkę ,a pod nią wysypać żwir na głębokość około 50 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.03.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Poczekaj na mrozy. Utrudnianie swobodnego odpływu kończy sie uszkodzeniem wiatraków. Stosowanie kabli grzewczy w odpływach kosztuje . Proste rozwiązania są niezawodne. Wystarczy znaleźć dogodne miejsce na jednostkę ,a pod nią wysypać żwir na głębokość około 50 cm . Witam U siebie zrobiłem to tak; W środku kabel grzewczy 120 W, sterowany ręcznie. Woda ze studzienki odprowadzana jest do drenu rozsączającego. Lód, jeśli nawet powstaje nie rozprzestrzenia się, a po ociepleniu ulega łagodnemu roztopieniu, spływając do studzienki. Bezobsługowo i zero problemów. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Kiedyś , jeden raz zrobiło się tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.03.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 [ATTACH=CONFIG]349025[/ATTACH] Kiedyś , jeden raz zrobiło się tak Fajny generator lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Generator wody, lód zarobiła natura.Były wtedy specyficzne warunki .Nigdy więcej nie zdarzyło się tak dużo. A pracuje już 8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.03.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 [ATTACH=CONFIG]349025[/ATTACH] Kiedyś , jeden raz zrobiło się tak Jak to mawiają szewc w dziurawych butach chodzi;) Wygląda to okropnie:sick: śruby na wierzchu, otwarte profile, brak izolacji, no i przede wszystkim brudna pompa i brudna elewacja... Mnie taki widok zniechęciłby do pompy PW:( Na szczęście można to zrobić zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 no i przede wszystkim brudna pompa i brudna elewacja... j. Pompę wiozę do myjni na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 06.03.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Ale chyba normalną jest praktyką że serwisant raz na rok przyjeżdża robi przegląd i myję pod ciśnieniem agregat?U mnie raz już byli, umyli agregat. Sprawdzili nastawy, ciśnienia, szczelność połączeń itp.Zapłaciłem za przegląd gwarancyjny rekuperatora i pompy ciepła 480zł. z wymianą filtrów w rekuperatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Ale chyba normalną jest praktyką że serwisant raz na rok przyjeżdża robi przegląd i myję pod ciśnieniem agregat? U mnie raz już byli, umyli agregat. Sprawdzili nastawy, ciśnienia, szczelność połączeń itp. Zapłaciłem za przegląd gwarancyjny rekuperatora i pompy ciepła 480zł. z wymianą filtrów w rekuperatorze. Raczej nie robi sie tego w zimie i nie myjką ciśnieniową.Pompa nie ma takiego IP A sprawdzanie ciśnienia czynnika to pic na wodę 480 zł za wymianę filtra ? ja u siebie piorę filtry co 3 miesiace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 06.03.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Nie mówię o zimie tylko na jesień.Myli myjką pod ciśnieniem ( taka hydronetka jak do oprysków tylko że z akumulatorem ).Wykorzystywali chemię do konserwacji jednostkę zewnętrzną.Co do pomiaru to było to wykonane przy pomocy elektronicznych sąd do ciśnienie ( 2 sztuk ) i temperatury ( 2 sztuk ).Filtry wymieniono na nowe i zostawiono 2kpl. do następnego przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.03.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Nie mówię o zimie tylko na jesień. Myli myjką pod ciśnieniem ( taka hydronetka jak do oprysków tylko że z akumulatorem ). Wykorzystywali chemię do konserwacji jednostkę zewnętrzną. Co do pomiaru to było to wykonane przy pomocy elektronicznych sąd do ciśnienie ( 2 sztuk ) i temperatury ( 2 sztuk ). Filtry wymieniono na nowe i zostawiono 2kpl. do następnego przeglądu. fajna sprawa te sondy https://www.testo.com.pl/produkt/0563+0002/Zestaw-SmartSond-dedykowany-do-chlodnictwa#tab-1 mycie wymiennika tez polecam jak w okolicy kopcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 06.03.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Wiem sam się do nich przymierzam bo w szafach tak samo robimy kontrolę ale teraz korzystamy z blok cyfrowego testo -duży ale dobry.My wymienniki myjemy 3 razy do roku przy szafach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.03.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 fajna sprawa te sondy https://www.testo.com.pl/produkt/0563+0002/Zestaw-SmartSond-dedykowany-do-chlodnictwa#tab-1 mycie wymiennika tez polecam jak w okolicy kopcą Sprawdzasz parametry ciśnienia i temperatury w sprawnych urządzeniach inwerterowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.03.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Sprawdzasz parametry ciśnienia i temperatury w sprawnych urządzeniach inwerterowych?? w sprawnych nie zauważ że sondy nie mają wężyków a więc strata czynnika b. mała przy wpinaniu bez porównania z grubymi wężami do 410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts