Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Panowie w jakiej najwyższej temperaturze mieliście defrost? Pytam bo dziś przy 9 stopniach jednostka zewnętrzna była cała biała. Mieszkam blisko wody więc jest wilgotno no ale w takiej temperaturze nie powinno przecież już szronić. Jedyne wytłumaczenie które mi przychodzi do głowy to za mały zewnetrzny radiator. Chyba że macie jakieś inne pomysły. Mam Julę 9+3.

Wszystko jest względne, choć chłodnica jest za mała. By dochodziło do szronienia temperatura parowania powinna być ok - 4 do - 6C w zal od warunków, a to oznacza Julka zaiwania z deltą ok 15K. W on/off ach dobierało się chłodnice na deltę 5-7K, w inwerterach też jest podobnie, ale za punk odniesienia nie bierze się mocy max, tylko jakąś tam nominalną ok 50%. U Julki 5K było by pewnie przy ok 30% wszystko powyżej to oszczędności, niestety nie nie nasze, a producenta na materiale.

fachman19 a jak jest rozwiązane odprowadzenie skroplin z agregatu. U mnie był problem i musieli przerobić.

Robiło się lodowisko i kiedy raz wyłożyłem się to zrobili odprowadzenie do kanalizacji.

Poczekaj na mrozy.

Utrudnianie swobodnego odpływu kończy sie uszkodzeniem wiatraków.

Stosowanie kabli grzewczy w odpływach kosztuje .

Proste rozwiązania są niezawodne.

Wystarczy znaleźć dogodne miejsce na jednostkę ,a pod nią wysypać żwir na głębokość około 50 cm .

Poczekaj na mrozy.

Utrudnianie swobodnego odpływu kończy sie uszkodzeniem wiatraków.

Stosowanie kabli grzewczy w odpływach kosztuje .

Proste rozwiązania są niezawodne.

Wystarczy znaleźć dogodne miejsce na jednostkę ,a pod nią wysypać żwir na głębokość około 50 cm .

Witam

U siebie zrobiłem to tak;

Odpływ skroplin.jpg

W środku kabel grzewczy 120 W, sterowany ręcznie.

Woda ze studzienki odprowadzana jest do drenu rozsączającego.

Lód, jeśli nawet powstaje nie rozprzestrzenia się, a po ociepleniu ulega łagodnemu roztopieniu, spływając do studzienki.

Bezobsługowo i zero problemów.

Pozdrawiam

Pratchawiec

[ATTACH=CONFIG]349025[/ATTACH]

Kiedyś , jeden raz zrobiło się tak

Jak to mawiają szewc w dziurawych butach chodzi;)

Wygląda to okropnie:sick: śruby na wierzchu, otwarte profile, brak izolacji, no i przede wszystkim brudna pompa i brudna elewacja...

Mnie taki widok zniechęciłby do pompy PW:( Na szczęście można to zrobić zupełnie inaczej.

Ale chyba normalną jest praktyką że serwisant raz na rok przyjeżdża robi przegląd i myję pod ciśnieniem agregat?

U mnie raz już byli, umyli agregat. Sprawdzili nastawy, ciśnienia, szczelność połączeń itp.

Zapłaciłem za przegląd gwarancyjny rekuperatora i pompy ciepła 480zł. z wymianą filtrów w rekuperatorze.

Ale chyba normalną jest praktyką że serwisant raz na rok przyjeżdża robi przegląd i myję pod ciśnieniem agregat?

U mnie raz już byli, umyli agregat. Sprawdzili nastawy, ciśnienia, szczelność połączeń itp.

Zapłaciłem za przegląd gwarancyjny rekuperatora i pompy ciepła 480zł. z wymianą filtrów w rekuperatorze.

Raczej nie robi sie tego w zimie i nie myjką ciśnieniową.Pompa nie ma takiego IP

A sprawdzanie ciśnienia czynnika to pic na wodę

480 zł za wymianę filtra ? ja u siebie piorę filtry co 3 miesiace

Nie mówię o zimie tylko na jesień.

Myli myjką pod ciśnieniem ( taka hydronetka jak do oprysków tylko że z akumulatorem ).

Wykorzystywali chemię do konserwacji jednostkę zewnętrzną.

Co do pomiaru to było to wykonane przy pomocy elektronicznych sąd do ciśnienie ( 2 sztuk ) i temperatury ( 2 sztuk ).

Filtry wymieniono na nowe i zostawiono 2kpl. do następnego przeglądu.

Nie mówię o zimie tylko na jesień.

Myli myjką pod ciśnieniem ( taka hydronetka jak do oprysków tylko że z akumulatorem ).

Wykorzystywali chemię do konserwacji jednostkę zewnętrzną.

Co do pomiaru to było to wykonane przy pomocy elektronicznych sąd do ciśnienie ( 2 sztuk ) i temperatury ( 2 sztuk ).

Filtry wymieniono na nowe i zostawiono 2kpl. do następnego przeglądu.

fajna sprawa te sondy

https://www.testo.com.pl/produkt/0563+0002/Zestaw-SmartSond-dedykowany-do-chlodnictwa#tab-1

mycie wymiennika tez polecam jak w okolicy kopcą