Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie kupujecie / kupili?cie meble do kuchni

zone

Recommended Posts

Wprawdzie z budowy, ale czyści, bo przed robotą, w normalnych, nieroboczych ciuchach (casual clothes :wink: ) Ale bez krawata, szpilek, makijażu i torebki... :-?

Moze nie zauwazliscie przy wejsciu - tak jak przed jedna z Chicagowskich dyskotek - W adidasach nie wpuszczamy ;)

Juz mi slow brak na chamstwo i podejscie do klienta polskich sprzedawcow :(

• Odpowiedzi 341
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taśmowo jak taśmowo. Oczywiście mają standardowe wymiary szafek jak każdy inny producent, jak każdy inny producent również z tych standardowych szafek składasz sobie zestaw jaki sobie życzysz. Projekt robisz sobie sama, najlepiej użyć do tego programu jaki ściągniesz z ich strony http://www.ikea.pl, z tą uwagą, że program jest trochę nieaktualny i nie ma w nim najnowszych wzorów frontów (np. nie ma mojego), wymiary szafek jednak są identyczne przy różnych frontach. Programik bardzo fajny, po prostu wpisujesz wymiary kuchni, okna/drzwi i przeciągając myszką ustawiasz mebelki gdzie chcesz. Przyda się nawet tym, którzy kuchnię kupują u innego wykonawcy a chcieliby zobaczyć przynajmniej przybliżoną, trójwymiarową wizualizację.

Oczywiście cena którą wcześniej podałem jest bez montażu, ale składanie tego to sama przyjemność - trzy, cztery popołudnia i gotowe :wink: .

Nie o to mi chodzi. Nie chcę dopasowywać sobie kuchni do mebli, tylko meble do kuchni i jak mi z zestawienia standardowych szafek wychodzi, ze mam 21 cm. pustej przestrzeni, to producent (nie jakiś tam prywatny stolarz, który byłby mi w stanie zrobić pewnie WSZYSTKO) jest w stanie do każdej szafki dołożyć mi np. po 5 cm., żeby tę przestrzeń wypełnić, albo zrobic jedną mała szafeczkę na przyprawy, czy małe cargo. Chodzi mi o to, czy producent dopasuje mebel do mojej kuchni, czy mogę jedynie z gotowych mebli złożyć sobie zestaw, który mniej lub bardziej będzie pasował do mojej kuchni - gabarytów i sprzętu. Krótko mówiąc, czy moge liczyć na rozwiązania niestandardowe, tzw. na wymiar.

Na pewno nie w Ikei. Moje korpusy szafek były produkowane na Słowacji, fronty w Hiszpanii, uchwyty i nóżki Chiny/Tajlandia, okucia (całe szuflady)Blum Austria - jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że Ikea zrobi mi specjalny wymiar na zamówienie. Z drugiej strony w przypadku kuchni "od stolarza" korzysta on najczęściej z gotowych frontów MDF wykończonych w technologii softformingu lub okleinowanych w całości w prasach membranowych - tu również nikt nie zrobi frontu na zamówienie.

W przypadku Ikei jest inne rozwiązanie - standardowo korpusy szafek są białe, po zamontowaniu zaś kuchni widoczne boki szafek pokrywa się płytami gr.12mm wykończonymi dokładnie tak, jak fronty szafek. Jeśli ma się smykałkę do robót stolarskich (nie narzekam, ale to z wykształcenia) lub ma się stolarza, który podejmie się takiej "pierdółki", to te boczne panele są doskonałym materiałem na wykonanie jakiejś uzupełniającej półeczki.

Dlatego nie kupujemy w Ikei, bo robią masówke pod hasłem "pasuje ci, to bierz, nie pasuje, to nie bierz". Nie ma współpracy z klientem. To jak z ciuchami. Albo kupujesz w supermarkecie coś, co jest szyte na manekina i na ciebie nie pasuje, albo idzisz do krawca, który szyje na mairę coś, co leży doskonale na TOBIE a nie na manekinie. Tak z kuchnią. My robimy (najprawdopodobniej) kuchnię u producenta, który wykona dla nas meble na wymiar, i nieprawdą jest to, co pisze GrzegorzS, że nikt mi nie zrobi frontów na wymiar. Dla zainteresowanych podam na priv namiar na firmę - mają kilka salonów w kraju.

Z IKEA to tak jak za dawnych czasow - pojawiaja sie jakies szafki w sklepie - jest ich np 10, przed sklepem stoi okolo 100 chetnych i pierwszy jak sie dorwie bierze wszystkie i pozniej dopasowuje sobie kuchnie do tego co kupil ;)

Co to jest front?? to kawalek np plyty przycietej na wymiar, ktory nastepnie w zaleznosci od fantazji sie przyozdabia np farba, folia, badz jest to od razu drewno ;) Tak wiec ja nie wiem skad ten problem ze zrobieniem czegos na wymiar?? Checi i kasy i nie ma problemu.

Rownie dobrze mozna tutaj dac przyklad okien - czyzby nikt nie robil okien na wymiar??

Z IKEA to tak jak za dawnych czasow - pojawiaja sie jakies szafki w sklepie - jest ich np 10, przed sklepem stoi okolo 100 chetnych i pierwszy jak sie dorwie bierze wszystkie i pozniej dopasowuje sobie kuchnie do tego co kupil ;)

Co to jest front?? to kawalek np plyty przycietej na wymiar, ktory nastepnie w zaleznosci od fantazji sie przyozdabia np farba, folia, badz jest to od razu drewno ;) Tak wiec ja nie wiem skad ten problem ze zrobieniem czegos na wymiar?? Checi i kasy i nie ma problemu.

Rownie dobrze mozna tutaj dac przyklad okien - czyzby nikt nie robil okien na wymiar??

Dlatego nie kupuje się raczej mebli masowych jak w IKEI, które nie wszędzie pasują wymiarami (o urodzie nie piszę). Meble od stolarza - to tez pewnie zależy od któego, bo jeden kupuje płyty surowe, sam je przycina odpowiednio i okleja, a drugi może w hurtowniach kupować gotowe elementy i sam je składa do kupy.

Meble od stolarza - to tez pewnie zależy od któego, bo jeden kupuje płyty surowe, sam je przycina odpowiednio i okleja, a drugi może w hurtowniach kupować gotowe elementy i sam je składa do kupy.

Sklada albo i nie jak pokazala Usterka w niedziele z pawlaczem ;) 8)

Usterka nie usterka, jak nie masz pojecia o stolarce, to samymi dobrymi chęciami też niewiele zdziałasz, a jak kupisz meble z Ikei, a jak wiadomo, są one do samodzielnego montażu (nawet ci ich nikt nie przywiezie, martw się sam - a oni uważają, że to zaleta ich sklepu!!!), to może skończyć sie tak samo jak z nieszczęsnym pawlaczem.

Ja miałam meble z Ikei w poprzednim mieszkaniu i bylam bardzo zadowolona. Stosunek jakosci do ceny mnie zadowalal. IKEA w cenie mebli rzeczywiscie nie oferuje transportu ani montazu, jest to mozliwe za dodatkowa oplata. W innych firmach jest to w cenie. Wg IKEI jest to sposob na utrzymanie niskich cen. Na pewno mozna znalezc stolarza/firme, ktora zrobi meble taniej, tyle ze trzeba miec szczescie, zeby trafic na fachowca, a nie partacza, a jak sie kupuje w IKEI jakosc jest przewidywalna (tak jak widac na ekspozycjach w sklepie).

Pozdrawiam

Pisząc o mojej kuchni ikeowskiej nie miałem na myśli, że mam mercedesa - uważam, że meble które kupiłem są solidne i warte swojej ceny, podobne (w końcu nic skomplikowanego, płaska płyta oklejona okleiną eukaliptusową) inne firmy oferowały za co najmniej 2-3k więcej. Jasne, można mieć więcej (jak choćby szafki dokładnie pod wymiar), ale trudno dostać to taniej. Co do tego, że niektórzy nie zrobią dokładnie pod wymiar, to mam rację - niech ktoś zapyta się w BRW czy zrobią mu front szerokości 23,5cm - nie wierzę, że zrobią. To już raczej u stolarza w okleinie, litym drewnie lub MDF lakierowanym, ale to wychodzi zazwyczaj drogo.

Nie rozumiem, o co chodzi z tym tłumem przed sklepem czekającym, aż coś rzucą - ja kupiłem całą kuchnię w godzinę, wszystkie szafki były na magazynie, zapakowaliśmy to w paczkach do dwóch samochodów (mój i żony) i zawieźliśmy do domu. I szlus.

• 3 weeks później...

GrzegorzS, mnie osobiście zachęciłeś do odwiedzenia IKEI.

Praktyczne i sprawne załatwienie tematu kuchni. Zwłaszcza, gdy stawia się na nowoczesną linię mebli. I ma się dość przebierania, uzgadniania i całej tej celebry kupowania. To zżera mnóstwo czasu, a efekty nie zawsze oczekiwane.

Niestety,nie mam dobrych doświadczeń z meblami na zamówienie.

pozdrawiam

ara

• 5 months później...

a ja polecam

http://www.atlas-kuchnie.com.pl

to polska firma.

działają bardzo sprawnie - na stronie intrnetowej adresy wszystkich sklepów.

własnie tu znalazłam MOJĄ kuchnie jakieś 4 lata temu. Wybrałam model Zofia - taki wiejski, ładny itd. Mój dom jest jeszcze tylko na papierze, ale jaka bedzie kuchnia - już wiem :)

Projekt, doradztwo, wizualizacja przy zakupie są darmowe.

Koszt - około 2000-2500 :-? niestety za metr biezący bez sprzetu, więc nie jest to mało. Podałam oczywiście cenę warszawską - nie jestem pewna, czy aby w innych rejonach Polski "wywoławcza" nie jest niższa.

Wyrysowaliśmy sobie naszą kuchnię i pojechalismy najpierw zobaczyć meble kuchenne Ikea.

Po godzinie mielismy juz wstepną wycenę - około 7 tys za same meble + 10% za montaż i transport.

Do tego wyposażenie - ceny całkiem przyzwoite. Ale i tak wyszło razem około 16 tys za komplet

meble + graty do nich.

Rozeznanie w rynku lokalnym: wiodący producent - same meble 17 tys minus 10-15% z tej

ceny jak kupimy u nich tez wyposażenie. Producent konkurencyjny (zaopatruje się w tych

samych hurtowniach materiałów) wycenił te meble na 11 tys, ale może coś się jeszcze z tego

da uszczknąć. W cenie jest wszystko - montaż, uchyty, transport no i najpierw oczywiście projekt.

I chyba ten konkurencyjny wygra nasz "przetarg" - bo cena po podsumowaniu wcale nie jest

duzo wyższa niż w Ikea (poniżej 3 tys), a meble mamy robione dokładnie na wymiar bez konieczności

kombinowania z docinaniem maskownic itp koncepcjami made in Ikea :-?

Na niekorzyść mebli Ikeowskich przemawia fakt ze nawet przy ciemnych frontach szafki sa białe.

I tego żadne maskowice mocowanie z boku nie uratują bo jest to widoczne i tyle.

Mamy jeszcze "w zanadrzu" jednego stolarza, który podobno robi bardzo ładne meble, ale na razie

nie widziliśmy jego wyrobów. No i cenowo też nie wiemy nic :o .