Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł EG-Pellet Mini

bobpoz

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Czy, ktoś może powiedzieć coś więcej o tej konstrukcji?

Jakiej produkcji palnik, sterownik, i ogólnie co sadzicie o tej konstrukcji?

Pozdrawiam

Sławek

Tu masz ulotkę nt. tego kotła

http://499.com.pl/doc/gren/Ulotka-EG-PELLET-MINI.pdf?osCsid=m26lle5vb7mv66cem18j6is0d0

Wszystko jest w niej opisane, palnik masz z firmy Ecofire, sterownik robi Estyma, wymiennik rurowy

dobry ale trochę krótki.

Poszukaj w google firmy ABC PELLETU, oni robia dobre kotły i palniki na pellet.

pzdr

Witam Serdecznie,

Czy, ktoś może powiedzieć coś więcej o tej konstrukcji?

Jakiej produkcji palnik, sterownik, i ogólnie co sadzicie o tej konstrukcji?

Pozdrawiam

Sławek

Palnik Ecovarm. Sterownik dedykowany do palnika prosty ale funkcjonalny. Ale zastanawia mnie jedna rzecz spalanie drewna ??? Palnik się wyłączy - wentylator stanie i skąd powietrze do spalania drewna ??? To już lepiej jest skonstruowany EcoFire DP.

Dzięki za informację.

Kocioł mi odpowiada ze względu na wymiary i układ. Osobno kocioł, i osobno podajnik.

Czy konstrukcja wymiennika jest tu zła?

Alternatywnie fajny jest EcoFire PE (tylko jakość ceny nie mogę znaleźć), lub HT Q PELLET DUO (ten jest stosunkowo wąski i wejdzie mi do kotłowni).

Chciałbym kupić w dobrej cenie dobry kocioł na pelet, i nie zależy mi specjalnie do dodatkowym ruszcie. Ważne są wymiary, łatwość obsługi (czyszczenie).

Puławiak w innym wątku polecałeś mi kociołek MZ INDRO, przyznam że wolę coś z rodzimej produkcji.

Reasumując, jeśli nie będę palić drewnem, to czy kocioł z wątku to dobra propozycja i warto ją zakupić?

Czy sterownik, pozwala obsłużyć pogodówkę, tem. wewnętrzną, i 2 obiegi?

Konstrukacja kotła jest włoska. Włąscicielem firmy która produkuje te kotły w Polsce jest włoch. Firma wcześniej produkowała i produkuje elementy do maszyn budowlanych np Volvo. Kocioł prosty konstrukcyjnie łatwy do czyszczenia. Ogólnie jest to konstrukcja znana z piecyków na pelet. Tylko w troche innej obudowie dobre proste sterowanie wypozażony w naczynie przeponowe pompę c.o. zawór bezpieczeństwa, palnik wrzutkowy. Kocioł sam się rozpala i wygasza. Ale może też pracować w trybie mocy minimalnej. Moc palnika modulowana. Kocioł pracujący w podciśnieniu na wentylatorze wyciągowym.

wszystko wskazuje na to, że niebawem będę mogła napisać jakąś opinię.

Kociołek ten niedawno zakupiłam w wersji 18kW

i na dniach będzie instalowany w naszej kotłowni - nie ukrywam, że właśnie przez Puławiaka.

Ciężko będzie znaleźć opinie osób, które ogrzewały tym kotłem w mijającym sezonie ponieważ kociołek dopiero niedawno pojawił się na rynku (z tego co mi wiadomo).

Ja planuję nim też ogrzewać wodę użytkową w sezonie letnim.

Pewnie nie będzie to prędko zanim się bliżej zaprzyjaźnimy z kociołkiem, bo wprowadzić sie do domu mamy zamiar dopiero latem, ale jeśli będe miała jakieś uwagi czy w ogole informacje na temat użytkowania obiecuję sie podzielić.