MichalKa 04.03.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Posiadam stary dom i od strony północnej trawnik przylega bezpośrednio do elewacji zewnętrznej (nieocieplony budynek). Dzisiaj zebrałem warstwę trawnika o szerokości 90cm (zdjęcie). W paru miejscach elewacja odpada. Mam pytanie, czy opaska żwirowa poprawi sytuację - ponieważ na razie nie chciałbym robić izolacji pionowej? Opaskę chciałbym wykonać w następujący sposób: - zebrać warstwę ziemi na szerokości 90cm, a pozostałą cześć ubić ze spadkiem 2% - ułożyć warstwę geowłókniny i wywinąć ją na ścianę - na wierzch dać warstwę żwiru o grubości 10-15 cm Opaskę od trawnika chciałbym oddzielić płytami krawężnikowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Rozumiem, że chcesz UŁATWIĆ wsiąkanie wodzie tuż przy samej ścianie...Izolacji pionowej nie planujesz... Chcesz dorżnąć tę budę?Aż tak Ci się naraziła?A masz inną? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 05.03.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Rozumiem, że chcesz UŁATWIĆ wsiąkanie wodzie tuż przy samej ścianie... Izolacji pionowej nie planujesz... Chcesz dorżnąć tę budę? Aż tak Ci się naraziła? A masz inną? Adam M. Adam, kopanie leżącego zawsze lepsze niż zwykłe podanie mu ręki żeby wstał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Wybacz, ale MAM wiarę w ludzi!GŁĘBOKO WIERZĘ, że te działania mają cel!Odwrotnie jak cała reszta budujących - tu zamysł polega na zrobieniu studni chłonnej, liniowej przy samej ścianie domu, dodatkowo wzmacniając jej działanie krawężnikiem!To o czym to świadczy? JEŻELI chcemy aby dom stał ze sto lat, TO staramy się odsunąć wody roztopowe i opadowe od domu. Są sposoby.Nawet rodzaje opasek wokół domu ze żwirkiem się robi.Tyle, że ten żwirek to tylko OZDOBA a sama opaska wodę odsuwa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichalKa 05.03.2013 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 adam_mk - usunąłem darń bezpośrednio przylegającą do budynku, ponieważ wydaje mi się, że to ona utrzymuje dłużej wilgoć niż goła ziemia. O opasce żwirowej przeczytałem na innej stronie i chciałem tylko się zapytać czy takie rozwiązanie ma sens. O izolacji pionowej trochę poczytałem i sprawa nie jest taka łatwa w starym budownictwie - dobranie odpowiedniej metody. Dom ma ze 100 latek i wcześniej nie było izolacji pionowej i jakoś przetrwał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2013 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 JEŻELI stoi ze sto latek TO po prostu Ty nie widzisz JAK on się broni przed wodą .(jak jest urządzone to hydroizolowanie)Sam mam 112 letnią budę i zmagam się z takimi samymi problemami... Wydaje Ci się = mniemasz zamiast WIEDZIEĆ! Zadaj sobie trud poszukania rzetelnych wiadomości.Wcale nie musisz uważać akurat mnie za wyrocznię, ale...Nie walcz z Naturą!Usiądź i pomyśl...Jak zadziała grawitacja na wodę w okolicy ściany...CO zrobić, aby POMOGŁA tę wodę odsunąć... Choćby tyle... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Jest na fundamencie izolacja pozioma ? http://www.kocik.pl/oferta_9.html coś takiego znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T.W. 13.03.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Jest na fundamencie izolacja pozioma ? http://www.kocik.pl/oferta_9.html coś takiego znalazłem. idea przednia jednak bez hydroizolacji = tak jak pisał Adam studnia chłonna przy samej ścianie czyli efekt wprost proporcjonalnie odwrotny od zamierzonego w opcji z drenażem czasowo odwrotny nie masz kasy - usyp spadki od budynku z gruntu odprowadź od budynku spusty z rynien i zbieraj kasę bo izolację będzie trzeba wykonać im dłużej będziesz zwlekał tym koszty będą większe bo budynek bardziej będzie zdewastowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts