Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet GT KW 20 - jakie powinny być prawidłowe ustawienia sterownika?

dawidedziu

Recommended Posts

Witam!

Mam takie pytanko odnośnie ustawień pieca Galmet GT KW 20. Wraz z piecem jest zamontowany sterownik Luxus Eco Pro. Piec ogrzewa dom o powierzchni 140m2. Dom jest nieocieplony, ma przeszło 100 lat, posiada wszędzie okna plastikowe. Jakie powinny być prawidłowe ustawienia, gdy pali się tylko samym węglem? I węglem z drewnem naraz?

Na chwilę obecną mamy takie ustawienia:

Ilość powietrza - 100%

temperatura CWU - 50°C

temperatura załączania pompy CO - 30°C

przerwa - 3 min

czas przedmuchu - 10s

moc przedmuchu - 70%

histereza CWU - 2°C

wygaszanie - 60min

typ dmuchawy - WPA 07

Do pieca postawiliśmy też nowy komin - wysoki na 10m, fi 20(ten nowy typ kominów)

Przykładowe spalanie:

W ciągu 4 ostatnich dni(temperatura w nocy do -8°C, na dniu do 5-10°C na plusie) spaliliśmy 100kg węgla o kaloryczności 29000J/kg, 3 worki trocin i jakieś 2-3 worki drewna(worki takie 50kg - te zbożowe).

A, zapomniałem dodać, że mój tatko zrezygnował ostatnio z dmuchawy, ponieważ twierdzi, że jest ona zbędna i używa patentu na klapie powietrza - wsadza gwoździa, żeby był lekki ciąg powietrza(mam nadzieję, że zrozumieliście o co z tym patentem chodzi)

Co doradzacie?

• 2 weeks później...

Witam!

Po zanalizowaniu Pana postu, proponuję:

przestawić załączenie pompy c.o. na 45 stopni,

ograniczyć moc nadmuchu powietrza pracy w granicach od 50 do 75 procent,

przerwa przedmuchu co 15 min,

czas przedmuchu 30 sekund,

dodatkowo przydławić na czopuchu wylot spalin na ok.30 procent.

Co do zużycia opału - z podanych informacji wynika, że na dobę jest to ok. 25-28 kg węgla, więc na tak stary budynek (ściany mogą być z kamienia, litej cegły itp.) nie są wcale wielkie. Polecam wykorzystać jako paliwo miał węglowy zasypując komorę spalania do pełna.

Co do regulacji klapką na drzwiczkach - ten kocioł ma możliwość podłączenia miarkownika.

• 2 weeks później...