kubukapte 04.03.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 mam instalację zasilaną z wodociągów miejskich, wkręciłem sobie ostatnio manometr i na nim mam ciśnienie 5barczy w takim razie warto inwestować w reduktor ciśnienia, który obniży wartość ciśnienia do 3 czy 4 bar?jeśli tak to jakiej firmy? mam na oku honeywell D04FS-3/4A lub caleffi 533251 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubukapte 13.03.2013 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 nikt nic nie wie w tym temacie?może ktoś chociaż ma zainstalowany któryś z wymienionych i może polecić/odradzić zakup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.03.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Warto, 5 barów to trochę dużo, jeśli jeszzce dojdą do tego wahania ciśnienia, może się okazać, że wężyki elastyczne (jeśli jakieś masz) tego nie wytrzymają po pewnym czasie. Dobierając reduktor zwracaj uwagę na przepływ, żeby Ci nie dławił za bardzo. Mam u siebie taki problem, ciśnienie z wodociągów 4-5 barów, reduktor Honeywell (niestety nie pamiętam dokładnego oznaczenia), ustawiony na 3,5 bara i wszystko było pięknie, póki nie uruchomiłem łazienki na poddaszu - te trzy metry słupa wody dodatkowo powodują, że na poddaszu jest trochę kiepska wydajność i z baterii wannowej (ona ma największe zapotrzebowanie) leci zbyt słabo. Obecnie zastanawiam się nad zdemontowaniem reduktora w cholerę. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 13.03.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Również miałem podobny problem, tak wysokiego ciśnienia lepiej unikać! Ja rozwiązałem problem trochę inaczej. Zainstalowałem u siebie taki filtr :http://www.krainawody.pl/134-filtr-honeywell-fk06.html On ma od razu regulator ciśnienia który zabezpiecza instalację przed skutkami zbyt wysokiego ciśnienia oraz powoduje zmniejszenie zużycia wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robnek 20.04.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Ja mam podłączenie z wodociągu 3/4 c a pion w domu 1 c, i myślę założyć reduktor 1 c żeby nie dławił ( czy to coś da , jak myślisz ?), mam piętro i byłby ten sam problem .R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 12.05.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ja mam podłączenie z wodociągu 3/4 c a pion w domu 1 c, i myślę założyć reduktor 1 c żeby nie dławił ( czy to coś da , jak myślisz ?), mam piętro i byłby ten sam problem .R A jakieś dokładniejsze dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.05.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 ostygnijcie z tymi reduktorami 5bar to nie katastrofa, najgorsze wężyki mają 6bar ciśnienia roboczego więc bez problemu to wytrzymają a niema takiego reduktora który nie zadławia przekroju rury co kończy się tym o czym pisze Jarek kiepskim przepływem przez baterie wannowe, cena reduktora jest dużo wyższa niż częstsza wymiana kilku uszczelek grzybków w bateriach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgtyh 02.08.2015 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Jarek.P jeśli można, sorki za odgrzanie kotleta Zdemontowałeś ten reduktor ciśnienia? Jaki to był, 3/4 czy 1'? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.08.2015 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Tak, zdemontowałem, bez reduktora jest lepiej, żadnych problemów z przepływem. U mnie to był 3/4". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts