krzysno 05.03.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 mam dom z poddaszem użytkowym 170 m2 +50 garaż , ocieplenie ściany 15cm styro, poddasze 30 cm wełny fundament 10 cm styrodur 1m w ziemi, podłoga 10 cm styropianuogrzewam piecem na ekogroszek, cichewicz furura 15kwparter ogrzewanie podłogowe, sypialnie grzejnikiwentylacja mechaniczna z reku i GWC 50mbdach dwuspadowy, wykusz i balkontemperatura w domu (w salonie _) średnio 23-24 dogrzewam kominkiem, co prawda bez rozprowadzenia powietrza, ale umieszczony jest centralnie w domu, i nawet przy mrozach -15 bez problemu ogrzewa cały dom2 osoby dorosłe + 2 dzieci , dość duże zużycie CWUw tym roku, od początku października spaliłem 5m3 drzewa do kominka, i 1900 kg ekogroszku - wydawało by się że to może nie tak dużo ale....brat ma obok mnie dom o takiej samej wielkości budowany w tym samym czasie z takich samych materiałówróżnicepodłoga ocieplona 15cm,dach czterospadowy brak balkonów ogrzewanie piec na ekogroszek innej firmy, ale podobna mocgrzejniki z zaworami termostatycznymi + podłogówki łazienki, kuchnia wiatrołap2 osoby w domuw tym samym okresie czasu spalił 1680kg węgla!!!z czego może wynikać aż taka różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 05.03.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 przyczyn może być wiele, każda rzecz może po trochu składać się na troche większe koszty ogrzewania. Na początek zabrał bym sięza regulowanie pieca. Może brat ma lepiej wyregulowany ? Może pali innym groszkiem ? Może inne okna, gorszy styropian ? W sumie licząc to spaliłeś więcej o 220 kg. W skali miesiąca to jest 20 kg Granica błędu obliczeń brata. ale z ustawieniami bym pokombinował, moża da się osiągnąć lepszy wynik niż brat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.03.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 szacuje się, że koszt cwu to ok. 30% kosztów opału, sam piszesz że cwu dużo zużywacie i jest wiecej osób, może tu jest przyczyna, poza tym nie da sie tak wprost porównać dwóch nawet podobnych domów niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 05.03.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 może w domu ma 22'C a nie 24? balkony to potężne mostki cieplne, dwie osoby mniej do cwu i się uzbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 05.03.2013 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 przyczyn może być wiele, każda rzecz może po trochu składać się na troche większe koszty ogrzewania. Na początek zabrał bym sięza regulowanie pieca. Może brat ma lepiej wyregulowany ? Może pali innym groszkiem ? Może inne okna, gorszy styropian ? W sumie licząc to spaliłeś więcej o 220 kg. W skali miesiąca to jest 20 kg Granica błędu obliczeń brata. ale z ustawieniami bym pokombinował, moża da się osiągnąć lepszy wynik niż brat brat faktycznie pali innym groszkiem, trochę droższym, ale nie wziąłeś pod uwagę kosztów drewna - 900zł, wtedy różnica wynosi ponad 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Brat drewna w ogóle nie pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 05.03.2013 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Brat drewna w ogóle nie pali? spalił może pół m3 sporadycznie. Temperaturę ma faktycznie troszkę niższą, stałą około 22-23 a u mnie wieczorem jak pale w kominku to nawet 25-26 rano raczej nigdy nie było mniej niż 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.03.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) w tym samym okresie czasu spalił 1680kg węgla!!! z czego może wynikać aż taka różnica? Szczerze według mnie bzdura ... Dom 170m2 ? Powierzchni mieszkalnej ? w 100% grzany ? Jeśli by Twój brat spalił by od października do końca lutego 1680kg węgla to wyszło by że dzienne zużycie wynosiło 11kg ... Mocno nie realne ... Więc albo "zapomina" o ilości zużytego węgla , albo sezon rozpoczął później albo nie grzeje całęgo domu w równym stopniu i itd ... Według mnie nie realne przy tym metrażu. Sam w tym sezonie grzeję 165m2 (moje ocieplenie 10cm podłoga , 15cm ściany , strop 30cm , dach 30-45cm wełny) + rekuperator i zużywam od około 13kg do około 17kg węgla na dobę. Tyle że kominka wogóle nie używam , bo i po co ... Edytowane 6 Marca 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 06.03.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 może ma więcej okien od południa ? słońce nieźle dogrzewa przy dużych oknach, widzę jak jest u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 06.03.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 słońce znakomicie dogrzewa przez południowe okna,ale tegorocznej zimy słońca było jak na lekarstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.03.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Najpierw musi jednak "odrobić" straty jakie okna wprowadzają ... Typowa ocieplona ściana ma przenikalność U=0.3 do nawet U=0.1. Typowe okno razem z ramą ma przenikalnośc od U=1.3 do 1.5 , Najlepsze trzyszybowe (bardzo drogie) mają po całości U około 1.0 ... Więc różnica jest nawet kilkanaście razy większa niż przy dobrze ocieplonej ścianie. Pytanie czy ilość słońca i zyski ze słońca zniwelują straty wynikające z mostka termicznego jakim jest jednak okno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.03.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Typowa ocieplona ściana ma przenikalność U=0.3 do nawet U=0.1. Typowe okno razem z ramą ma przenikalnośc od U=1.3 do 1.5 , Najlepsze trzyszybowe (bardzo drogie) mają po całości U około 1.0 ... Bzdura. To która jest typowa, ta 0,3 czy ta 0,1 bo to kolosalna różnica Bzdura. Najlepsze (bardzo drogie) mają 0,5-0,6 poczytaj jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 06.03.2013 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Szczerze według mnie bzdura ... Dom 170m2 ? Powierzchni mieszkalnej ? w 100% grzany ? Jeśli by Twój brat spalił by od października do końca lutego 1680kg węgla to wyszło by że dzienne zużycie wynosiło 11kg ... Mocno nie realne ... Więc albo "zapomina" o ilości zużytego węgla , albo sezon rozpoczął później albo nie grzeje całęgo domu w równym stopniu i itd ... Według mnie nie realne przy tym metrażu. Sam w tym sezonie grzeję 165m2 (moje ocieplenie 10cm podłoga , 15cm ściany , strop 30cm , dach 30-45cm wełny) + rekuperator i zużywam od około 13kg do około 17kg węgla na dobę. Tyle że kominka wogóle nie używam , bo i po co ... raczej nie zapominał, obydwaj zapisujemy wszystkie zakupy. Faktycznie mniej grzeje w 2 pokojach, za to w bryle domu jest jeszcze garaż i kotłownia łącznie około 55m2 lekko grzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.03.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 i tak zbiera się miarka o którą Ci się rozchodzi 2 pokoje mniej grzane balkony i może jeszcze inne mostki termiczne niższa temperatura itd, oszczędności polegają na szukaniu tych ziarenek i wtedy zbiera się miarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 07.03.2013 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 może masz rację, może to drobiazgi o tym decydują. Jakby podsumować- balkon i wykusz- dwa mostki. mierzyłem przed wczoraj temperatury w domu (pirometrem) i właściwie wszystko tak samo, w domu 23, podłogi 22 ściany 21- jednak na styku ściany zewnętrznej i podłogi u mnie 19 u brata 20- więc kolejny mostek....Szkoda tylko że to aż tyle kosztuje. Porównywałem ostatnio koszty ogrzewania z kolegą który ogrzewa gazem, dom może troszkę większy, ale przy podobnych temp wewnątrz w za styczeń i luty u niego wyszło 885zł za miesiąc, a u mnie około 620 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.03.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Bzdura. To która jest typowa, ta 0,3 czy ta 0,1 bo to kolosalna różnica Bzdura. Najlepsze (bardzo drogie) mają 0,5-0,6 poczytaj jeszcze. Może najpierw poczytaj ze zrozumieniem ... Ściana nie może mieć gorszych parametrów niż U=0.3 (norma PL) , ale obecnie buduje się ściany dużo cieplejsze nawet U=0.1. Okna standardowe (razem z ramą a nie same szyby) mają przenikalność łączą około 1.3 do nawet 1.5. Są też dużo cieplejsze okna z cieplejszymi ramami. Nie widziałem cieplejszych niż 0.8-0.9 po całości (łącznie z ramą okna). Nie mówię o samych szybach bo najzimniejsza jest ... rama okna i ona pogarsza całościowo przenikalność cieplną. Policz sobie ile razy więc okno jest zimniejsze od dobrze ocieplonej ściany. Okno to mostek termiczny tak naprawdę , tyle że ciężko by było w domu nie mieć okien ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 jak wyżej - poczytaj jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 07.03.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Mi się wydaje że spalić przez 5 miesięcy 1600 z groszami węgla to naprawdę wyczyn, albo coś się zmieniło w ostatnich 4 latach.Ja puściłam z dymem w tym czasie z 3 tony peletu lekką ręką, mam dom o pow 160 m2, ściany ocieplone 10 cm styro, od grumtu 10 cm styro, na dachu 25 cm.1400 zł na grzanie chałupy przez prawie pół roku - cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.03.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 żaden wyczyn, wszystko zależy od domu i jego lokalizacji, da się spalić i jeszcze mniej a także i znacznie więcej, tyle, ze porównać się nie da z innym domem bo to bez sensuja np. z grubsza licząc od początku października spaliłem ok.1,5-1,7t węgla i z metr drewna na rozpałkę (co+cwu, 5 osób, 155m2, słabe okna i drzwi wejściowe, 15cm styro grafit na ścianach, 9 na stropie piwnicy, 25cm wełny w poddaszu, WM+reku, temp. 22-23st, no i podlasie, polski biegun zimna), koszt wychodzi 900-1000zł (ruski węgiel po 600zł/t) za5 miesięcy, 3/4 sezonu gzrewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.03.2013 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 ...tyle, ze porównać się nie da z innym domem bo to bez sensu... I pierwszy, który coś mądrego w tym wątku powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts