krzysno 20.03.2013 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 I pierwszy, który coś mądrego w tym wątku powiedział dlaczego? Dlaczego miałbym nie porównywać??? - dla mnie mogą to być jakieś wskazówki, co spie...... podczas budowy- jak już pisałem domy są podobne, budowane z TYCH SAMYCH materiałów- różnica w wykonaniu i projekcie po prostu boli mnie to, że na budowę domów wydaliśmy podobne kwoty a teraz sezon zimowy kosztuje mnie 4k a jego 2k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romcost 21.03.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ... Kolega @krzysno spalił jeszcze 5m3 drzewa, a to już robi większą różnicę.Moim zdaniem przyczyny to:- ilość mieszkańców 2 vs 4 ( koszty ogrzewania na potrzeby CWU teoretycznie większe o 50%)- zadana temperatura w pomieszczeniach (czy podobna - może brat ma niższą temperaturę w domu) ??,- czy może brat kolegi ma piec ze sterownikiem umożliwiającym obniżenie nocne temperatury ??- no i jak kolega powyżej napisał regulacja pieca, zastosowane materiały i jakość wykonania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysno 23.03.2013 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 ... Kolega @krzysno spalił jeszcze 5m3 drzewa, a to już robi większą różnicę. Moim zdaniem przyczyny to: - ilość mieszkańców 2 vs 4 ( koszty ogrzewania na potrzeby CWU teoretycznie większe o 50%) - zadana temperatura w pomieszczeniach (czy podobna - może brat ma niższą temperaturę w domu) ??, - czy może brat kolegi ma piec ze sterownikiem umożliwiającym obniżenie nocne temperatury ?? - no i jak kolega powyżej napisał regulacja pieca, zastosowane materiały i jakość wykonania ... Temperatury w domu takie same (23), co do sterowników to też takie same, - tylko kotły innych firm- jednak ja mam ogrzewanie podłogowe właściwie bez możliwości sterowania - tzn zawór mieszający- piromertem mierzę temperaturę podłogi i zasilania- w tej chwili temp podłogi to około 23,5-24 temp zasilania 33 brat ma grzejniki z zaworami termostatycznymi Wczoraj się załamałem- znajomy z którym rozmawiałem o kosztach powiedział mi że przez zimę spalił 1,5 tony, a dom stary 270m ocieplony. Ale nie do końca mu wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romcost 24.03.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jak masz jakiegoś znajomego z kamerą termowizyjną niech porówna, może gdzieś Ci ciepło ucieka. Ponadto nawet niewielkie różnice w użytkowaniu i zainstalowanych urządzeniach może wpływać na zużycie opału. Na podłogach masz może panele ?? Bo to także nie za dobre wykończenie przy ogrzewaniu podłogowym, gdyż nie przewodzą za dobrze ciepła (takie słyszałem opinie wieku użytkowników podłogówek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 25.03.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Przewodzą, przewodzą, mam panele. Ktoś gdzieś podawał, że wymagają 1 stopień więcej na zasilaniu niż płytki - acz nie wiem czy to prawda. Na pewno przewodzą. Porównaj raczej dokładnie temperatury zadane w domu - między 22 a 23 stopnie czy 21 a 24 jest spora różnica zużycia. Przez jaki czas u ciebie i u niego jest jaka temperatura - dzieci w pokojach mają cieplej, u niego jak zgaduję głowice w pomieszczeniach mniej używanych są przykręcone. No i sterowanie - nie znam się na wunglu ale na gazie zmiany na sterowniku zaowocowały mi widocznym spadkiem zużycia przy tej samej temperaturze w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts