wojtek1308 05.03.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dzień dobry.Chciałbym postawić dom, w sumie domek ok 70-90m2 ( narazie na 2 os. nie mamy dzieci) z poddaszem użytkowym przy czym nie zależy mi narazie na poddaszu, mój plan jest taki: poddasza nie ruszam robie tak żebym mógł zamieszkać na parterze, potrzebuje 1 sypialnie , pokój +kuchnie, łazienka ubikacja:) i teraz moje pytanie czy jestem w stanie postawić taki domek do 100000 zł? w jakiej technologii tradycyjnej czy z drewna co polecacie może ktoś budował podobny? chętnie zobacze jakie polecacie projekty:) dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.03.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Czesc. My budujemy budzetowo, wylacznie nakladem wlasnej pracy, technologicznie prosty dom, tyle ze ciut wiekszy (135 m2 pow. uzytkowej). Obawiam ze te 100 000 nie wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 05.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 ja przebudowuje drewniany i planuje sie zmiescic i prawie wszystko robie sam:yes:Standard raczej marketowy. Fakt ze niewiele materiałow kupilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triss 05.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Trzymam kciuki ! Ja mam na dom przeznaczone 120 tysiecy ( nie licze kosztów które wydam/ wydałam czyli pozwolenie, geodeci, skrzynka elektryczna, kierownik budowy, studzienka wodomierzowa, ściaganie humusu) dom 71.5 m wiem że będę mieszkać w jednym pokoju, zamiast kuchenki - płyta gazowa/elektryczna ( w sklepie za 100 zł) brak pralki, nawet bez lodówki się obędę, a zamiast kafelek w łazience będzie tapeta z włókna szklanego Za robociznę płacę 22 tysiące, zobaczymy jak bedzie z materiałami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1308 05.03.2013 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 no to chyba jeszcze długa droga przedemną ale dzieki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 05.03.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Trzymam kciuki ! Ja mam na dom przeznaczone 120 tysiecy ( nie licze kosztów które wydam/ wydałam czyli pozwolenie, geodeci, skrzynka elektryczna, kierownik budowy, studzienka wodomierzowa, ściaganie humusu) dom 71.5 m wiem że będę mieszkać w jednym pokoju Za robociznę płacę 22 tysiące, zobaczymy jak bedzie z materiałami pozdrawiam brednie ( sorry ) trafiłaś/łeś do "samorobów" 72m2 .... za 120 tysiaków - żart? poczytaj dzienniki "samorobów" - zobaczysz co mozna i za ile... ( przeciętny samorób nie wydaje na robociznę więcej niż 5-7 koła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triss 05.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) przepraszam nie dopatrzyłam że tu są samoroby tak wybuduję taki dom moi znajomi wybudowali dom za troche ponad 200 tysiecy (150 m + garaż+ czesciowe podpiwniczenie) wieć da rade. Edytowane 5 Marca 2013 przez triss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 06.03.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Dzień dobry.Chciałbym postawić dom, w sumie domek ok 70-90m2 wojtek tak sobie myślę i przypominam ile mnie kosztował SSO? Chcesz postawić chałupkę do 90m2 czyli podobną do mojej bez garażu. W parterówce jest spora powierzchnia dachu i ścian, dom z poddaszem użytkowym będzie tańszy. O ile pamiętam, stan mojego konta przed skończeniem stopniał z 90tys.do prawie 0(stan obecny koło 120tys). Majstry, których musiałem opłacić skrobnęli mi za całość 21tys z groszem(120zł m2, 5zł/m2 za blachodachówkę). Niestety nie było szansy na samodzielne budowanie. Od SSO już skończę samemu. Czyli jeżeli będziesz budował sam lub kimś z rodziny, znajomych, odlicz spory koszt robocizny, brak garażu i ocieplenia na maxa jak u mnie i myślę, że SSO mógłby kosztować 60, 70 tys.? Policz dokładnie potrzebne materiały z zestawienia materiałów, dodaj tak na wszelki wypadek z 10% i będziesz miał ogólne pojęcie o kosztach bez robocizny oczywiście. Tak jak napisał miszczu netbet , te 6 tys.za robociznę tylko za prace wymagające duuuużej wiedzy i pieczątki do podbicia papierów. Elektryk podłączy kabelki do skrzynki i porobi pomiary, hydraulik zepnie rurki w kotłowni. Nie wszystko da się samemu niestety ale większość taaak Edytowane 6 Marca 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nie wszystko da się samemu niestety ale większość taaak Da sie wszytsko, tu nie mam watpliwosci. Tyle ze nie wszystko wolno i nie wszystko warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 06.03.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Da sie wszytsko, tu nie mam watpliwosci. Tyle ze nie wszystko wolno i nie wszystko warto Co prawda to prawda Pomijając niewielką partyzantkę do kosztów robocizny dorzucę jeszcze posadzki, których nie zrobię tak jak firma z odpowiednim sprzętem i oczywiście nie warto się w to bawić samemu. Koszt robocizny wykonania posadzki u mnie z chemią i zbrojeniem rozproszonym cos koło 1800zł. Sam bym sie zajeździł na smierć o jakości nie wspomnę. Zamiast planowanych paneli musiałbym położyć wykładzinę . Tysz dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCIN S 27 16.03.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 witam ja też buduje sam domek 110 m2 jak na razie ekipa najęta to tylko dekarze chylę czoła ludzia którzy spełniaja swoje marzenia za wszelka cene i mają jakiś cel w życiu a juz najlepsze jest jak jedziesz z roboty nawracasz na działke dymasz do jakiej 22 przyjezdzasz do domu pokazujesz żonie fotki poczynionych prac a ona kotek jak ładnie jak piknie nie wiedziałam ze mam takiego zdolnego męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 17.03.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 liczyłem te zera w tytule i myślałem że wchodzę w wątek dom do 1 mln ...a tu niespodzianka - dom do 100 tys hehe.. pozdrawiam budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 17.03.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 liczyłem te zera w tytule i myślałem że wchodzę w wątek dom do 1 mln ...a tu niespodzianka - dom do 100 tys hehe.. pozdrawiam budowniczych dokładnie kolega przysnoł przy klawiaturze i zapomniał 0 dopisać życzę powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 17.03.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 dokładnie kolega przysnoł przy klawiaturze i zapomniał 0 dopisać życzę powodzenia:) Może "przysnoł" może nie przysnął, może dom będzie mały, może nie będzie trendy lukarn i super wykusza, może już uzbierał materiał na ściany, może będzie sam budował itd. Niestety w tym kraju jeżeli nie wpierniczy się min 300tysiaków w chałupę to jest straszny obciach. Wiocha na maxa . Jak można mieszkać w chałupie poniżej 150m2? Straszne. Ja się zmieszczę w 200tys razem z dobrym wyrkiem do sypialni i huj...m kinem domowym z marketu. Marmurów brak, co na to moi znajomi ? Znowu obciach . Nie można wszystkich mierzyć swoją miarką kurtynka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCIN S 27 17.03.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Może "przysnoł" może nie przysnął, może dom będzie mały, może nie będzie trendy lukarn i super wykusza, może już uzbierał materiał na ściany, może będzie sam budował itd. Niestety w tym kraju jeżeli nie wpierniczy się min 300tysiaków w chałupę to jest straszny obciach. Wiocha na maxa . Jak można mieszkać w chałupie poniżej 150m2? Straszne. Ja się zmieszczę w 200tys razem z dobrym wyrkiem do sypialni i huj...m kinem domowym z marketu. Marmurów brak, co na to moi znajomi ? Znowu obciach . Nie można wszystkich mierzyć swoją miarką kurtynka! dokladnie wolę mieć wlasną działkę 1000m2 na niej domek 100m2 może nie od razu wypasiony bez kostki na podjeździe jestem młody mam czas na to robie na tyle na ile mnie stać własnymi siłami bez kredytów śpie spokojnie a taki domek to i tak 100 razy lepszy niż 50m2 w bloku za powiedzmy 400 000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 17.03.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Może "przysnoł" może nie przysnął, może dom będzie mały, może nie będzie trendy lukarn i super wykusza, może już uzbierał materiał na ściany, może będzie sam budował itd. Niestety w tym kraju jeżeli nie wpierniczy się min 300tysiaków w chałupę to jest straszny obciach. Wiocha na maxa . Jak można mieszkać w chałupie poniżej 150m2? Straszne. Ja się zmieszczę w 200tys razem z dobrym wyrkiem do sypialni i huj...m kinem domowym z marketu. Marmurów brak, co na to moi znajomi ? Znowu obciach . Nie można wszystkich mierzyć swoją miarką kurtynka! idąc dalej... nowym t atą za 20 tys to też obciach jeździć - a kilku i kilkunasto - letnim niemieckim lub japońskim już nie ...cztery paski też obciach bo muszą być trzy... no i jeszcze ajpad zamiast n3210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 17.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 lukep3 teraz dotarło do mnie, że mam dziesięcioletnią furkę (zarywanie panienek na super furę odpada), nie mam ajjjpada i jako jeden z ostatnich osobników w firmie nie mam takowego "smarkfona" bo mi to to nie jest potrzebne do szczęścia. Czyli prawie nie istnieje. Ide popłakać w poduszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 18.03.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 ''Mozesz jeżdzic tanim samochodem,ale miej najlepszy dom,na jaki cię stać'' - życiowa myśl przewodnia,pod którą się podpisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 18.03.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 lukep3 teraz dotarło do mnie, że mam dziesięcioletnią furkę (zarywanie panienek na super furę odpada), nie mam ajjjpada i jako jeden z ostatnich osobników w firmie nie mam takowego "smarkfona" bo mi to to nie jest potrzebne do szczęścia. Czyli prawie nie istnieje. Ide popłakać w poduszkę. artix1 a wiesz ...cholera właśnie sobie uświadomiłem że mam podobnie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 18.03.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Mam samochód do jeżdżenia (13 lat ma) i komórkę do dzwonienia (stara N, w środku ma napis, że robiona na Węgrzech). Czemu nie wymieniam na nowe? Bo stare działają bez zarzutu. Dom za 100 000? Hmm. Jest to ciekawe zagadnienie do rozważenia i wyzwanie do podjęcia. Za punkt wyjścia do adaptowania przyjęłabym projekt taki oto: http://projekty.muratordom.pl/projekt_budynek-gospodarczy,1988,0,0.htm?q=&search=&photo_id=28574&t=6 Pomieszczenie 4 to docelowo byłby pokój dzienny z aneksem kuchennym, pomieszczenie 2 podzielone na dwie sypialnie. No i teraz własna rozpiska kosztorysowa z wycenami materiałów i robocizny. Realne? Myślę, że z zastosowaniem prostych i tanich rozwiązań może być do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts