Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudy beton - kilka pytań

jaro4

Recommended Posts

Witam będę na dniach wylewał chudziaka. Mam kilka pytań, oczywiście fundamenty zasypane i zagęszczone warstwami.

1. Czy dawać folię budowlaną pod chudziaka.

2. Czy robić dylatacje wokół ściany fundamentowej np. z 2cm styropianu.

3. Czy rurę doprowadzającą powietrze do kominka dać pod czy na chudziaku.

4. Jakiej klasy beton zamówić z betoniarni np. B15 , B10.

Przekopałem FM i odpowiedzi na te pytania są różne i niektóre stare np. z 2005r. Inwestorzy robili różnie, z folią i bez, beton też różnej klasy. Jak to powinno wyglądać poprawnie. Pozdrawiam.

Ja zrobiłem tak:

ad.1 folię dałem, zwykłą budowlaną, aby mleczko z betonu nie poszło w piach

ad.2 dylatacji się nie robi przy chudziaku tylko przy wylewkach końcowych. Więc olej dylatację przy ścianach, zrób natomiast dylatację przy rurach kanalizy, ja nie zrobiłem i wyskoczyło kilka rys skurczowych, nic one nie szkodzą ale denerwują oko ;)

ad.3 Rura pod chudziaka. Jak zrobisz nad też się nic nie stanie.

ad.4 Ja dałem B15 co generalnie już nie jest chudym betonem.

folia jest nie konieczna na pewno nie zaszkodzi, beton może być z wodo uszczelniaczem

nie trzeba stosować dylatacji, ale gdy jest to np. gdyby piasek siadł siądzie płyta ponieważ jest dylatacja inaczej zrobi się pustka pod chudziakiem, w tamtym roku robiłem dom w łodzi gdzie chudy beton był kuty ponieważ było dużo pustych przestrzeni pod mim, murarze zle zagęścili piasek i trzeba było go skuć, ale ty dobrze to zrobiłeś więc spoko:)

rure dajesz pod kominek pod chudym betonem ponieważ nie raz zaciąga zimne powietrze zimą a tak to jest na nim chudy beton, izolacja, styropian, izolacja(folia) zresztą później nie trzeba wycinać styropiany bo rura idzie -- ZAWSZE POD BETONEM BEDZIE LEPIEJ

B10 wystarczy w zupełności ważniejsze jest aby był równo ściągnięty podbeton tak aby płyta styropianu dolegała całą płaszczyzną do podłoża

Edytowane przez lukasz860910

Nie trzeba na folii - tzw. chudziak (powienien być nazywany betonem niekonstrukcyjnym) jest tylko i wyłącznie dla ułatwienia wykonania fundamentwó (i zbrojenia i szalunków). Mleczko nie pójdzie w piach nawet bez folii. Klasa betonu - tak żeby było jak najtaniej czyli jak najniższej. Czasem używa się wyższych klas betonu, ale to jeśli potyrzba jest jego szybkiego związania. Czy dawać dylatację? - to powinno byc określone w projekcie. Rysy skurczowe przy kanalizie nie wystąpiły z braku dylatacji - być może rury były zbyt płytko osadzone (blisko powierzchni górnej płyty), albo błędnie nazywasz je skurczowymi

Nie trzeba na folii - tzw. chudziak (powienien być nazywany betonem niekonstrukcyjnym) jest tylko i wyłącznie dla ułatwienia wykonania fundamentwó (i zbrojenia i szalunków).

Mimo doświadczenia nie zrozumiałeś pytania. Nie chodzi o chudy beton pod fundamentami, tylko pod posadzką.

lukasz860910 dał prawidłowe odpowiedzi na wszystkie pytania.

Witam będę na dniach wylewał chudziaka. Mam kilka pytań, oczywiście fundamenty zasypane i zagęszczone warstwami.

1. Czy dawać folię budowlaną pod chudziaka.

2. Czy robić dylatacje wokół ściany fundamentowej np. z 2cm styropianu.

3. Czy rurę doprowadzającą powietrze do kominka dać pod czy na chudziaku.

4. Jakiej klasy beton zamówić z betoniarni np. B15 , B10.

Przekopałem FM i odpowiedzi na te pytania są różne i niektóre stare np. z 2005r. Inwestorzy robili różnie, z folią i bez, beton też różnej klasy. Jak to powinno wyglądać poprawnie. Pozdrawiam.

1. Folię dać, zawsze to jakieś odcięcie wilgoci z gruntu

2. Dobrze zrobić, chudy beton jeszcze osiądzie a dylatacje spowoduje,że się nie 'zawiesi" na ścianach fundamentowych, wystarczy wywinąć folię i ewentualnie dać jakis dodatkowy pasek tak aby był poślizg

3. Patrz pkt, wyżej, na chudziaku, chudy osiądzie jeszcze trochę a rury do komina delikatne, cgyba,że robisz rury grubościennej (pomarańczowej)

4. Wystarczy B10

• 4 weeks później...