Gagata 05.03.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 6 lat temu, kupując gospodarstwo rolne (20 ha) "wypisałam się " się z ZUSu aby zostać KRUSowcem. Prowadziłam wcześniej działalność gospodarczą ale ją musiałam wtedy zamknąć. Teraz jestem rolnikiem na KRUSie od tych 6 lat i co będzie jeśli zechcę poprowadzić firmę? na terenie miasta? Mieszkam na wsi oczywiście nadal (miasto w pobliżu), tu gdzie mam gospodarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.03.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Jeśli nie przekroczysz kwoty granicznej (w 2012r było to 3.011zł) podatku naliczonego z uzyskanych rocznych przychodów "pozarolniczych", to możesz pozostać w KRUS.Przekroczenie tej kwoty, powoduje "przejście" do ZUS. W KRUS na 14 dni przed podjęciem działalności, należy złożyć odpowiedni wniosek (oświadczenie) - niezłożenie wniosku powoduje z automatu ustanie ubezpieczenia w KRUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.03.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Siwy, dzięki. 3tys rocznie to przychód pozarolniczy?? czy kwota podatku od niego.....? (czy to głupie pytanie...?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 09.03.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Czy moje pytanie jest aż TAK głupie....? Wg mnie wpis Siwego oznacza, że nie mogę przekroczyć rocznie (na 2012) kwoty podatku do zapłaty 3.000zł. Ale chciałabym mieć pewność... Tak, czy owak - kwota do zarobienia pozarolniczo nie jest oszałamiająca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.03.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Nie jest głupie - umknęło mi Tak chodzi o naliczony (do zapłaty) podatek z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej (innej niż rolnicza). Prosty przelicznik wskazuje, że osiągniety z tego (takiego) źródła dochód, nie może przekraczać trochę ponad 15.000zł w roku wg. wskaźnika za rok 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts