spiochu 05.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Witam. Mam podmurówkę wykonaną z kamienia łupanego (przynajmniej po wierzchu). Niestety teren na działce jest troszkę wyżej niż na zewnątrz. Do tego dochodzi rowek wzdłuż ogrodzenia. No i jak można było się domyślić (oczywiście my się tego nie domyśleliśmy) ogrodzenie zaczęło się chylić. Niestety nie wiem jak głęboko jest podmurówka w ziemi ale nie sądzę, żeby było to poniżej strefy przemarzania (dom i działkę kupiliśmy już z takim ogrodzeniem). Jeśli trzeba to jak się zrobi cieplej i ziemia rozmięknie mogę zrobić próbny wykop i zobaczyć zmierzyć. Teraz pytanie - jak najlepiej zabezpieczyć takie ogrodzenie aby więcej się nie pochylało bo nie chciałbym się obudzić kiedyś rano i zobaczyć, że płotu nie ma Oczywiście żeby było to w miarę sensowne kosztowo Jak już będzie zabezpieczone to z wyprostowaniem nie będzie problemu - planuję podciąć słupki, wyprostować i pospawać. Poniżej zdjęcia płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 05.03.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Jeśli rów koło płotu nie jest potrzebny, to można go po prostu zakopać i po sprawie. Ziemia razem z płotem powoli zsuwa się do dołka, bo nie ma tam odpowiedniego fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiochu 05.03.2013 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Domyślam się, że to najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Tyle, że jak go zasypię to woda będzie mi stała na działce (no i na drodze dojazdowej do sąsiada) - jednak sporo jej się zbiera po każdej ulewie. Co prawda nie jest podłączony z melioracyjnym ale zawsze trochę pomaga. A i ze względów sąsiedzkich wolałbym uniknąć tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.03.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Można tam zakopać rurę, która będzie odprowadzała wodę plus kilka studzienek. Albo zasypać kamieniami. Będzie działało jak dren chłonący wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 29.03.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Rowów nie można zakopywać, tego typu "mądre" pomysły doprowadzają do lokalnych podtopień, w momencie, gdy zobaczą to gminni urzędnicy, będziesz kopał od nowa.... Ten problem możesz rozwiązać inaczej. Na wysokości słupków, od strony rowu, wykop kwadraty 30x30cm (albo większy) na głębokość sztychu (może być trochę głębiej, sam to oceń) , świdrem spalinowym wywierć w tych wgłębieniach 2-3 otwory na głębokość ok metra (mniej więcej do głębokości rowu) w otwory włóż po jednym pręcie zbrojeniowym i wszystko zalej dobrym betonem, to może pomóc, aby podmurówka przestała się zsuwać w stronę rowu......powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiochu 02.04.2013 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedź.Teoretycznie rów mogę zakopać, bo to sąsiedzka inicjatywa i nie jest on połączony z melioracyjnym ani uwzględniony w żadnych planach. Ale jak już pisałem - rów chciałbym chwilowo zostawić a na razie uratować sam płot. Teoretycznie w ciągu dwóch lat będę miał kanalizację zamiast szamba i dopiero wtedy chciałbym kombinować z rurami drenażowymi i studzienkami i wtedy wykorzystać zbiornik na szambo do zbierania wody.Lokalny wykonawca proponował mi po prostu pogłębienie podmurówki oczywiście łącząc nową i starą za pomocą prętów zbrojeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts