Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska szer. 120 czy 150mm?

Yorey

Recommended Posts

znaczy jakakolwiek deska szersza niż 8cm (zważywszy, że jej grubość to 21-22mm) jest bez sensu i nie zda egzaminu...??

Kolega Fredi07 ma rację i mówi o starej dobrej szkole. Przy twoich szerokościach trzeba więcej myśleć i więcej wiedzieć. Przy 2x8cm również, ale jest więcej tzw. wolnej przestrzeni na małe błędy.

Dwie płyty OSB, jakie grube, jak ułożone, jak i do czego mocowane?

Jakiej wilgotności są deski?

Jaka wilgotność i temperaturę preferujesz w domu?

Te deski mogą ostro narozrabiać jeśli coś pójdzie nie tak.

Klaruję:

1. OSB 2x22mm klejone do siebie i mocowane wkrętami dł 35mm

2. płyty znajdują się na legarach o przekroju 60x200 rozstawionych co ok. 360mm

3. deski są wilgotności handlowej - w sensie diabli wiedzą jakiej, ale (teoretycznie) gotowe do montażu

4. temperatura w domu ok. 21-22 stopni, wilgotność - zakładam pow. 40% (dom ogrzewany nawiewem powietrza z centralnym nawilżaczem), acz plan jest taki, by te 21 stopni było wtedy, gdy w domu ktoś jest, pusty dom będzie nieco chłodniejszy - powiedzmy 17 stopni

nie, aż tak odważny nie jestem;) Mam do tego specjalistę - ów specjalista ma swojego wypróbowanego dostawcę, a ów dostawca ma w tej chwili deskę szer. 15cm, tymczasem ja żywię irracjonalną obawę przed szerokością większą niż 12cm - stąd marudzę na forum;)

Przy okazji - podobno olejowosk sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż olej ze względu na trwałość powłoki, natomiast fazy powinny być tylko po długiej płaszczyźnie deski - jest li to prawda?

Z szacunkiem dla kolegów fachowców, chciałbym uporządkować zależności min. szerokości do grubości elementów podłogowych.

1. Zależność, gdzie deska jest tylko kilka razy szersza niż grubsza ma znaczenie przy podłogach mocowanych krawędziowo – jednostronnie oraz w przypadku podłóg litych montowanych na słabszych podkładach. Tu zastosowanie elastycznych klejów pozwala zespolić płytę posadzkową z podkładem jednak bez specjalnych ograniczeń w odkształcaniu poszczególnych deszczułek.

2. Jeżeli mamy solidny podkład (mocny powierzchniowo beton lub płyta OSB) to ta zależność zanika. W tym przypadku im cieńsza okładzina tym „mniej ma do powiedzenia w mocowaniu się ze sztywnym podkładem”. W parze powinna iść twarda spoina klejowa.

3. Oczywiście z szerokością desek nie należy przesadzać.

4. Podłogi płaskie można wykonać z desek do 10 cm przy założeniu że pomieszczenia zachowają zalecany klimat.

5. Podłogi z szerszych elementów zaczynają być problematyczne i tu zaleca się stosować deski fazowane.

6. Deski szerokie wymagają mocnego podkładu.

7. Deski szerokie posiadające wilgotność w dolnej dopuszczalnej granicy możemy montować stosując klej twardy. Deski blokują się wzajemnie , uniemożliwiając odkształcenie poszczególnych elementów czy całej podłogi.

8. Deski szerokie posiadające wilgotność w górnej dopuszczalnej granicy należy montować na klej elastyczny. W tej sytuacji kiedy deska zmniejszy swoją wilgotność, będzie miała możliwość pewnego skurczenia, natomiast w tej samej sytuacji przy zbyt sztywnej spoinie deska może popękać.

Zależności jest wiele i wymagają one wzajemnego skorelowania aby podłoga buła ładna i zachowała swój wygląd przez długi czas jej użytkowania. Pozdrawiam.

PS

Deski z fazą po stronie dłuższego boku zaleca się tylko w przypadku optycznego uformowania kształtu pomieszczenia. W pozostałych przypadkach deski z fazką czterostronną.

Olej czy olejowosk?

Temat szeroki i nie do końca jednoznaczny, w grę wchodzi wygląd, jakość produktu, jego aplikacja oraz dbałość o podłogę ze strony użytkownika.

Edytowane przez Parkiet

ad. 4 - czyli deska o szerokości 12, a tym bardziej 15cm będzie stanowiła "przesadną szerokość"?

ad. 6 czy opisany przeze mnie podkład jest wystarczająco stabilny?

ad. Ps.2 - zależy mi na utrzymaniu naturalnego koloru dębu, mam małe dzieci, które niesamowicie skutecznie niszczą podłogę - dlatego pomysł na olej, którym będę mógł doraźnie naprawiać szkody, ale nie jestem wielkim fanem malowania podłogi, więc w miarę możliwości chciałbym sobie tego oszczędzić - podobno olejowosk jest pod tym względem mniej wymagający;)

ad. 4 - czyli deska o szerokości 12, a tym bardziej 15cm będzie stanowiła "przesadną szerokość"?

ad. Ps.2 - zależy mi na utrzymaniu naturalnego koloru dębu, mam małe dzieci, które niesamowicie skutecznie niszczą podłogę - dlatego pomysł na olej, którym będę mógł doraźnie naprawiać szkody, ale nie jestem wielkim fanem malowania podłogi, więc w miarę możliwości chciałbym sobie tego oszczędzić - podobno olejowosk jest pod tym względem mniej wymagający;)

Deska 15 cm szerokości, z fazką, o wilgotności 7-8%, klejona klejem dwuskładnikowym do przeszlifowanej płyty OSB, będzie poprawnym rozwiązaniem.

Twoja konstrukcja jest bardzo stabilna, jak najbardziej właściwa. Jej nieco podwyższona wilgotność mieści się w tolerancji wykonawczej. Odnośnie oleju czy olejowosku mam odmienne zdanie. Pozdrawiam.

podkład jest stabilny. Jezeli ułożyłeś drugi rząd płyt w przeciwnym kierunku do pierwszego z przesunięciem o ok. połowę, to jest on wyjątkowo stabilny. Na takim podkładzie możesz również ułożyć deski 150mm, przy założeniu, że relacja wilgotności od spodu, w desce i otoczenia będą ze sobą korelowały. Pod podłogą wietrzenie bez dopuszczania zimnego powietrza. Deska 8-10%, pojedyncze deski trochę mniej, jednak bez przesady. W pomieszczeniu temp. około 18C-22C i 40-65%RH. Zastosuj klej poliuretanowy 2K. Mocne podłoże i mocny klej unieruchomi deski. Jeżeli masz obawy co do utrzymania odpowiedniego mikroklimatu stosuj klej poliuretanowy 1K. Fazy wzdłuż boków robią lepsze wrażenie ułożenia długich desek. Czterostronne o różnych długościach wyglądają ... rzecz gustu. Co do olejo- wosku to jest to sprawa bardziej wyglądu, niż łatwości naprawiania drobnych skaz. Olejo-woski dają satynową poświatę. Oleje z reguły są penetrantami i są matowe.

Mieć podłogę problem, czy do chodzenia?Znam ciekawsze aspekty życia niż chuchanie na podłogę. Podłoga tak normalnie w eksploatacji w naszym klimacie ma i 13-14% wilgotności i ciężko temu zaradzić jak ciurkiem leje za oknem. Teraz mamy naprawdę mocne kleje i drewna one i tak nie utrzymają ale cienką jak listek deskę może tak. Coś jak fornir na płycie w meblach.

nie, aż tak odważny nie jestem;) Mam do tego specjalistę - ów specjalista ma swojego wypróbowanego dostawcę, a ów dostawca ma w tej chwili deskę szer. 15cm.....

Jeżeli masz wykonawcę to OK.

Pamiętaj jednak, że to nie użytkownicy forum dają gwarancje i rękojmie na wykonanie usługi tylko wykonawca.

Jeżeli masz wykonawcę to OK.

Pamiętaj jednak, że to nie użytkownicy forum dają gwarancje i rękojmie na wykonanie usługi tylko wykonawca.

Z jednej strony przyznaję Ci rację, lecz z drugiej, co po rękojmi czy gwarancji, kiedy z podłogą będzie „coś nie tak”. Posiadając pewną wiedzę oraz mając duże doświadczenie, często zastanawiamy się nad najlepszym rozwiązaniem. Myślę, że wzajemna wymiana uwag w tych tematach posłuży każdemu – nam również. Pozdrawiam.

podzielam zdanie przedmówcy! Dokładnie tak postrzegam funkcję forum!:)

Wpadła mi w oko ta oferta http://allegro.pl/show_item.php?item=3081488583 - co myślicie, Mędrcy?

Rustykalna deska to bardzo ogólne pojęcie i nie wiadomo co pod tą nazwą się kryje. Bardziej przejrzyste jest odwoływanie się do normy PN EN 13226 2009 gdzie jest podział na klasy, które jednoznacznie określają jakość desek. Pozdrawiam.

Yorey

Klasa"rustik" to pojecie względne i porównywalne z przysłowiowym " pierwszy właściciel, niepalący , emerytowany lekarz ...":):)

To co jest na fotkach, to wszystko to, co się dało przerobić na parkiet. Widać duże czarne popękane sęki, zabarwienia różnego typu, skręt włókien i zawoje itd. Jednym słowem sieczka. Co oczywiście nie umniejsza pewnych jej walorów estetycznych. Są wnętrza, w których taka podłoga wygląda bardzo dobrze.

265.jpg

Oto przykład podłogi w tz. klasie "rustykalnej" czyli coś w okolicy trzeciej klasy wg PN-EN . Pod ciemnym olejem wygląda dość przyzwoicie.