Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy polski system ID.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, przeczytalem już kilka wątków, o 15 tys. i o kablach - wiem też, że ważna aby system był sprawdzony. Czy możesz już coś powiedzieć o tym nowym Darin? Niedługo muszę podjąć decyzję, a lubie mieć szersze spojrzenie. Dziękuję za to forum, bo jak odzruci sie emocje, to można wyrobić sobie zdanie.

I jeszcze pytanie, czy dla nowej budowy lepszy system radiowy czy kablowy?

Słuszna i mądra rada, tym bardziej że te 100 czy 300 metrów bieżących przewodu to żaden koszt :)

Nie myslałem, że jest tyle rozwiązań na rynku i tyle wiedzy w temacie ID do ogarnięcia.

...ii puszeczki do automatyki Simet, aby było wygodnie montować czy to radiowe czy magistralne urządzenia... wybór rozwiązań się POGŁĘBI.

http://inteldom.blogspot.com/2012/08/simet-nowe-modele-puszek-instalacyjnych.html

Słuszna i mądra rada, tym bardziej że te 100 czy 300 metrów bieżących przewodu to żaden koszt :)

Owszem, o ile kable będą się nadawały do innego systemu. Każdy system ma w zasadzie swój rodzaj i sposób kładzenia kabla, rzadko są "zamienne".

A kładzenie kilku typów, które dadzą nam możliwość zmiany systemu jest kosztowne i głupie.

Edytowane przez dendrytus

Owszem, o ile kable będą się nadawały do innego systemu. Każdy system ma w zasadzie swój rodzaj i sposób kładzenia kabla, rzadko są "zamienne".

IMHO, stwierdzenie mocno przesadzone. Czasami producenci specyfikują bardzo dokładnie rodzaj użytego kabla (nawet z numerem katalogowym konkretnego producenta) po to by chronić instalacje przed bezmyślnym stosowaniem przewodów, które kompletnie nie się nie nadają do przesyłu informacji jako przewody magistralne. Zastosowanie oryginalnie zalecanego przewodu, przy zalecanej topologii przenosi w jakieś mierze odpowiedzialność za ewentulane problemy z komunikacją na producenta. Odstępstwa w topologii, czy specyfikacji przewodu mogą być przyczyną ewentualnych problemów z komunikacją, zwłaszcza w momentach gdy magistrala bliska jest swoich parametrów granicznych [jeśli chodzi o np. długość, pojemność, czy obciążenie]. Dość często do obsługi magistrali wykorzystuje się FTP [ekran + skrętka 2x4x0,5 [z zapasem żył w razie pęknięcia lub przeciążenia]. Bardzo porządny jest przewód do KNX [skrętka 2x2x0,8 w ekranie], ale w przypadku KNX potrzebna jest tylko jedna para więc druga to zapas. W przypadku standardowych krajowych rozwiązań potrzebną są zazwyczaj minimum dwie pary [czyli w przypadku przewodu KNX brak bezpiecznego zapasu]. Z tego co się orientuję bezpieczną topologią magistrali jest pętla z jednej strony nie zamknięta, która po awarii [np. przypadkowym przecięciu przewodu magistralnego] może stworzyć gwiazdę dwu ramienną. Najistotniejsze parametry do analizy to pojemność [ilość adresów jakie mają rezydować na danej magistrali], obciążenie prądowe [suma pobieranego prądu przez urządzenia magistrali], długość. Im mniej tym łatwiej o stabilną komunikację. Dotyczy ogólnie magistral o architekturze podobnej do RS-485, CAN itp. Dendrytusie grzmij.

a mnie się wydaje że ta dyskusja idzie trochę w złym kierunku.

Najpierw potencjalny inwestor powinien się zastanowić jakiej funkcjonalności oczekuje, później znaleźć produkt który umożliwia realizację tej funkcjonalności. Dochodzi też czynnik finansowy ale każdy powinien wiedzieć na co go stać.

Powinien także sprawdzić czy są dostępni doświadczeni instalatorzy tego produktu weryfikując Ich referencje.

Za chwilę kolega @Krzybagi zapyta "a jaki ten kabelek ?" i posypią się najróżniejsze odpowiedzi z czego nic nie wyniknie.

Niestety, żeby dobrze wybrać trzeba na to poświęcić trochę więcej czasu niż kolor farby w salonie a jaki będzie rodzaj magistrali to już zmartwienie instalatora.

Ja uważam że na pierwszym miejscu jest funkcjonalność a cała reszta to rzecz wtórna.

Co do funkcjonalności, to chciałbym sterować roletami, oswietleniem LED i RGB, podlewniem ogródka, bramą wjazdową i garażową, ogrzewaniem na rozdzielaczach, wyłaczaniem kilku gniazdek, zworą w furtce i otwieraniem okien połaciowych. Pomiar temperatury w pomieszczeniach i na zewnątrz, pomiar światła - jasności i wilgotności, stan otwarcia okien i drzwi, czujki ruchu. Żeby z tego zrobić system inteligentny, to rozumiem, że moge sobie dowolnie zestawiać te dane z działaniami, jakie mają się wykonywać, czyli jesli podlewasz ogródek a furtka zostałaotwarta, to przerwij podlewanie w strefie przejścia, jesli jest ciemno, to zapal swiatła na ścieżce do wejścia do domu. Ważne też, żeby "nie mieszkać z instalatorem", żeby samemu ogarnąć ustawienia systemu. Co do kamer, to pewnie by się przydały, ale jeszcze nie postanowiliśmy nic na ten temat, podobnie z alarmem.

Polecam Ci, rozpisz sobie dokładnie każdą funkcjonalność jaką chciałbyś uzyskać.

Zdziwisz się jak różne firmy, różnie rozumieją pojęcie ID i jak różnie rozumieją niektóre funkcjonalności.

Liderami w rankingu są ogrzewanie, oświetlenie i możliwości integracji ;-)

Niby wszystkie to potrafią ale różnice w możliwościach i wykonaniu są czasami drastyczne.

W takim razie zrobię porównanie dla zestawu: 2 obwody LED, 1 RGB, 4 zwykłe oświetlenia do tego 3 rolety, 4 grzejniki, 2 pomiary temperatury i 2 pomiary jasności, 4 kontaktrony i czujnik ruchu. Rozpiszę jak liczyłem, żeby wyłapać pomyłki. Myślę, że na takim zestawie już wyjdą różnice. Może warto jeszcze wymyślić jakąś kombinację działań, żeby od razu sprawdzić czy system to zrealizuje? Co mogłoby być w takim zestawie trudne do osiągnięcia a jednocześnie pokazało by różnice w tych systemach? I żeby to było jedno zadanie. Np. po wejściu do domu włącz ustawienie świateł na zadanych poziomach jasności i kolorów, część włacz natychmiast, a część po 30 sekundach, zwiększ temperaturę o 1,5 stopnia, o ile nie jest otwarte okno, jeśli to dzień, to podnieś rolety.

Wysyłam emaile z zapytaniem, mam nadzieję, że otrzymam odpowiedzi, bo część firm wogóle nie podaje cen, a część ma ceny zestawów.

Pytanie jest otwarte, jeśli do kogoś nie pójdzie mail, to niżej wklejam jego treść.

Witam,

Bardzo proszę o wycenę przykładowego zestawu Państwa systemu ID. Ponieważ pragnę porównać kilka systemów, proszę o podanie cen katalogowych. Porównanie chcę zamieścić na forum Muratordom.pl

L.p. Funkcjonalność Nazwa sterownika i ilość Wartość netto (cena netto razy ilość)

1 Oświetlenie LED 2 obwody

2 Oświetlenie RGB 1 obwód

3 Oświetlenie żarówki, 4 obwody

4 Rolety, 3 sztuki

5 Rozdzielacz ogrzewania grzejników – 4 sztuki

6 Pomiar temperatury 2 szt.

7 Pomiar jasności 2 sztuki

8 Czujka ruchu 1 sztuka

9 Kontaktrony 4 sztuki

10 Przyciski ścienne 3 sztuki

11 Centralka, kompletna, z zasilaczem

12 Inne, konieczne do uruchomienia systemu lub do obsługi

Czy Państwa system pozwala na realizację następującego zadania:

po wejściu do domu włącz ustawienie świateł na zadanych poziomach jasności i kolorów, część włącz natychmiast, a część po 30 sekundach, zwiększ temperaturę o 1,5 stopnia, o ile nie jest otwarte okno, jeśli to dzień, to podnieś rolety.

rolety niech podniesie w zależności od nasłonecznienia i po włączeniu TV niech sprawdzi czy słońce nie świeci w TV. Jeśli tak to niech zasłoni roletę od strony słońca. Oczywiście niech uwzględnia przy tym że tą roletą może być tarasowa i jeśli ktoś jest na tarasie to niech tego nie robi informując jakkolwiek (mruganie świateł, sygnał dźwiękowy, niech powie) że operacja niemożliwa bo kogoś zamkniesz na tarasie. Dodatkowo jeśli pada deszcz to niech nie otwiera rolet. Jeżeli na zewnątrz rośnie temperatura to niech to uwzględni w planowaniu grzania pomieszczeń ..... tu można by dopisać jeszcze bardzo dużo ale wtedy na końcu zostałby tylko KNX ;-) a raczej chcesz mieć wybór hehe

Jaki budżet planujesz na ID ? Ja się przestrzeliłem znacznie ;-)

Pytanie do firm poszło wcześniej niż Twoja podpowiedź o słońcu odbijającym się w TV :)

Co do budżetu, to maksymalnie 200 zł za metr kwadratowy. Dla domu 200 mkw to rząd 40 000 zł. a dla apartamentu 100mkw wyjdzie 20 000 zł.

Ale to jest tak, że w miarę jak nabierasz wiedzy, to może zrozumiem, że warto dać więcej, albo przeciwnie - w kazdym razie na ten moment, te 200 zł to kwota jaką akceptuję "na swój rozum".

Wysyłam emaile z zapytaniem, mam nadzieję, że otrzymam odpowiedzi, bo część firm wogóle nie podaje cen, a część ma ceny zestawów.

Pytanie jest otwarte, jeśli do kogoś nie pójdzie mail, to niżej wklejam jego treść.

Witam,

Bardzo proszę o wycenę przykładowego zestawu Państwa systemu ID. Ponieważ pragnę porównać kilka systemów, proszę o podanie cen katalogowych. Porównanie chcę zamieścić na forum Muratordom.pl

L.p. Funkcjonalność Nazwa sterownika i ilość Wartość netto (cena netto razy ilość)

4 Rolety, 3 sztuki

8 Czujka ruchu 1 sztuka

9 Kontaktrony 4 sztuki

Witam, dziękuję za przesłane zapytanie i przesyłam kalkulację systemu DARIN. Zgodnie z wymaganiami przesyłam ceny katalogowe netto, pragnę podkreślić, że trwa promocja w wysokości 20%, której nie uwzględniam w wycenie, cennik dostępny http://www.darin.pl/cennik,25

1. Oświetlenie LED 2 obwody - DARIN DL03, 1 sztuka steruje do 3 obwodów, cena 245 zł.

2. Oświetlenie RGB 1 obwód - DARIN CC01, cena 222 zł.

3. Oświetlenie żarowe, 4 obwody - DARIN DA02, potrzebne 2 sztuki, cena 238*2 = 476zł.

4. Rolety, 3 sztuki - DARIN SC01, 3 sztuki, cena 242*3= 726 zł.

5. Rozdzielacze CO, 4 sztuki - DARIN TR04, 1 szt. do 4 rozdzielaczy, cena 246 zł.

6. Pomiar temperatury 2 szt. - DARIN TS 02, 1 sztuka obsługuje 2 sondy temperatury, cena z sondami 210 zł.

7. Pomiar jasności 2 sztuki - DARIN LS02, obsługuje 2 sondy, cena z sondami 210 zł.

8. Czujka ruchu 1 sztuka - DARIN MS01 z czujką DSC LC-100, cena 190 zł.

9. Kontaktrony 4 sztuki - DARIN IO40 1 sztuka do podłączenia 4 kontaktronów, cena modułu bez kontaktronów 240 zł.

10. Przyciski ścienne 3 sztuki – co najmniej 3 możliwości.

Pierwsza to przycisk pojedynczy z kolorową diodą sygnalizującą zmianę stanu, realizuje dowolny schemat działania, komplet moduł z przyciskiem, cena 1 sztuki 250 zł.

Druga możliwość, to przycisk podwójny, realizuje do 6 schematów, cena 1 sztuki 250 zł.

Trzecia możliwość to wykorzystanie tradycyjnych przycisków, wtedy potrzeba DARIN CB04, do każdego modułu można podłączyć do 4 przycisków zwykłych, cena 1 modułu 188 zł. Czyli cena tej pozycji między 188 zł a 250 * 3 = max 750 zł.

11.Centralka, kompletna, z zasilaczem – Jednostka Centralna z zasilaczem, 1 sztuka obsługuje do 120 modułów, cena 1865 zł.

12. Inne, konieczne do uruchomienia systemu lub do obsługi – do uruchomienia konieczny moduł konwerter magistrali DARIN BC01 cena 220 zł, magistrala w dowolnej topologii – dla tej wielkości systemu przyjmuję 100 metrów bieżących 100 zł, rozdzielacze i puszki instalacyjne około 100 zł. Proponuję jeszcze dodatkowo rozważyć zakup UPSa, koszt około 100-180 zł. Do obsługi interfejsu za pomocą tabletu, smartfona, PC lub laptopa konieczne jest wi-fi – czyli router około 100 zł.

No i tablet, np. iPad2 netto chyba 1400 zł.

Podsumowanie, dla wersji z 3 przyciskami szklanymi podwójnymi:

Moduły DARIN sztuk 15, wartość netto 3515 zł

Jednostka Centralna 1865 zł

Magistrala (w tym BC01) 520 zł

RAZEM DARIN: 5900 zł

Czy Państwa system pozwala na realizację następującego zadania:

po wejściu do domu włącz ustawienie świateł na zadanych poziomach jasności i kolorów, część włącz natychmiast, a część po 30 sekundach, zwiększ temperaturę o 1,5 stopnia, o ile nie jest otwarte okno, jeśli to dzień, to podnieś rolety.

Tak, DARIN zrealizuje to zadanie jednym schematem działania, który można wyzwolić z przycisku na ścianie lub z interfejsu z przycisku wirtualnego.

Witam,

poniżej przedstawiam Państwu wycenę systemu homiQ dla wskazanej konfiguracji.

Proszę mieć na uwadze, że jest to konfiguracja mikro ( w standardowym domku jest znacznie więcej funkcjonalności a nasza wycena zawiera koszt serwera, więc w efekcie kolejne punkty będą kosztować proporcjonalnie mniej co w efekcie powoduje zmieszczenie się w budżetach wskazywanych przez Krzybagi).

Aby zapewnić najwyższą jakość usług i doradztwo podczas wdrożenia nasza wycena zawsze zawiera robociznę związaną z montażem i uruchomieniem systemu.

- tak, z regulacją natężenia

- tak

- tak 2 x ściemniane 2 x onoff

4 Rolety, 3 sztuki

- tak

- tak, przewidziane 2 wyjścia dla 4 zaworów (pomiar temp. w 2 strefach)

- tak

- nie widzę potrzeby pomiaru jasności wewnątrz, w komplecie zewnętrzny czujnik zmierzchu

8 Czujka ruchu 1 sztuka

- tak (sufitowa 360st.)

9 Kontaktrony 4 sztuki

- tak

- można użyć przycisków dowolnego producenta, duży rozrzut cenowy od 5pln w górę

możliwość podłączenia aż 16 przycisków

- serwer, 2 zasilacze, ochronniki klasy D do sprzętu

ponieważ urządzenia mają konfigurację sprzętową na większą ilość funkcji dlatego nasza wycena zawiera dodatkowo :

6 wyjść on/off 16A (np. do oświetlenia, bramy, podlewania)

2 wyjścia do rolet

czujnik zmierzchu

ochronnik przeciw przepięciowy klasy D

profesionalny punkt wifi typu long range

nasz serwer daje możliwość sterowania budynkiem za pomocą dowolnego smartphona, komputera, tabletu, smart tv i wielu innych urządzeń z przeglądarką www

oczywiście w cenie jest konfiguracja VPN-a dająca możliwość sterowania zdalnego

sprzedajemy urządzenia wyłącznie z profesionalnym montażem i konfiguracją (koszt zawarty w wycenie)

wskazany scenariusz oczywiście da się zrealizować

łączny koszt urządzeń i robocizny 9327pln netto, vat 8%

zwracam uwagę, że jest to porównanie tylko i wyłącznie kosztowe

zasadniczo unikamy takich porównań, gdyż bywają one bardzo mylące

trzeba brać pod uwagę jeszcze takie aspekty jak : funkcjonalność, jakość, łatwość użytkowania, uniwersalność, doradztwo i inne parametry aby w pełni świadomie wybrać nie gadżet a swojego pomocnika w życiu codziennym jakim ma być system inteligentnego domu

pozdrawiam!

ps.

kwoty 20000pln/100m2 40000pln/200m2 są zdroworozsądkowe i w tych wartościach można zbudować optymalny, użyteczny system

Edytowane przez homiq

Oto wycena systemu FIBARO, jaką otrzymałem na mail.

1 Oświetlenie LED 2 obwody- cena 274 zł 2szt. wartość 548 zł

2 Oświetlenie RGB 1 obwód - cena 506 zł 1szt. wartość 506 zł

3 Oświetlenie żarówki, 4 obwody- cena 249 zł 4szt. wartość 996 zł

4 Rolety, 3 sztuki - cena 249 zł 3szt. wartość 747 zł

5 Rozdzielacz ogrzewania grzejników – 4 sztuki cena 249 zł 2szt. wartość 498 zł

6 Pomiar temperatury 2 szt. - cena 148 zł 2szt. wartość 296 zł

7 Pomiar jasności 2 sztuki - cena 195 zł 2szt. wartość 390 zł

8 Czujka ruchu 1 sztuka - cena 229 zł. 1szt. wartość 229 zł

9 Kontaktrony 4 sztuki- cena 179 zł 4 szt. wartość 716 zł

10 Przyciski ścienne 3 sztuki - cena 51 zł 3szt. wartość 153 zł

11 Centralka, kompletna, z zasilaczem - 2 099 zł 1szt. wartość 2 099 zł

12 Inne, konieczne do uruchomienia systemu lub do obsługi - zł 0 - zł

RAZEM 7 178 zł

Oczywiście system realizuje zadane działanie z mojego zapytania.

Edytowane przez Krzybagi

Oferta z firmy NEXWELL jest bardzo rozbudowana. Wymienię, co jest w ofercie:

Elementy główne (płyta głowna Nexo X1, zasilacze, karta magistrali TUKAN)

Sterowanie oswietleniem (4 obwody plus 2 LED plus 2 RGB) - uwaga nie wyraziłem się chyba w zapytaniu jasno, dlatego w ofercie mam moduł bez ściemniacza, ale myślę, że to nieduża różnica w cenie.

Ogrzewanie - sterowanie 4 obwodami wł/wył.

Rolety - jeden moduł obsługuje 4 rolety.

Manipulator - panel dotykowy LCD 8,4" oraz 3 Wielofunkcyjne Przyciski Programowalne TUKAN.

Całość wyceniona została na 9 907,32 zł

Mam jeszcze drugą ofertę z NEXWELLa na system FOX, ale muszę ją dokładnie przejrzeć, żeby nie wprowadzić nikogo w błąd, a na pierwszy rzut oka wydaje mi się o połowę tańsza.

Edytowane przez Krzybagi