gentoonx 06.03.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Widziałem wczoraj instalację na buforze w domu ok. 1000m2, gdzie parametry zasilania to: instalacji grzejnikowej 55-58stC, podłogówka policzona na parametr 42stC (lata na 38stC) i teraz to o co mnie klient zapytał:podmieszanie podłogówki jest na zaworze trójdrogowym stałotemperaturowym ze wspólnego powrotu, tzn najpierw powroty instalacji się łączą i z tego wspólnego powrotu jest brane podmieszanie do podłogówki. Sprawdziłem na pootwieranych wszystkich grzejnikach, nie ma problemu z wysterowaniem zasilania ogrzewania podłogowego na 30stC, ale nie o to chodzi. Pytanie:ktoś może pokierować, czy są jakieś normy, wytyczne, przepisy określające sposób podłączenia mieszacza do podłogówki? czy przepisy określają, że podmieszanie MUSI być z powrotu ogrzewania podłogowego? Zawsze robię z powrotu podłogówki - taki nawyk, nie wiem co o tym sądzić. Dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.03.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 mpopław, nie rozumiemy się. Podałem temp. zasilania, temperatury podłogi w salonie czy oranżerii, tam gdzie płytki nie przekraczają temperatur obowiązujących przy projektowaniu, a to ze względu że podłoga na gruncie i podobno tylko 5cm styro weszło. Zresztą podobno projekt był zrobiony na parametr 42stC zasilanie. To wszystko nie istotne. Pytanie:ktoś może pokierować, czy są jakieś normy, wytyczne, przepisy określające sposób podłączenia mieszacza do podłogówki? czy przepisy określają, że podmieszanie MUSI być z powrotu ogrzewania podłogowego? Zawsze robię z powrotu podłogówki - taki nawyk, nie wiem co o tym sądzić. Jeśli nie ma takich przepisów to proszę potwierdzić. Dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 np: jeśli użyjesz termostatycznego zaworu trójdrożnego samoczynnie dopasowującego się do zmiennych temperatur zapomniałem objaśnić - zawór trójdrogowy stałotemperaturowy, z czujnikiem temperatury i siłownikiem - tak, samoczynnie dopasowuje podmieszanie do nastawionej temperatury oczekiwanej zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts