Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na ścianie nośnej wewnętrznej

Recommended Posts

Witam, w budynku z betonu komórkowego jest ścianka nośna o długości około 1.5m. Widać na niej pęknięcia. Wynikają one z dużych obciążeń jakie działają na tę ściankę (duża rozpiętość stropu, jest też belka na tej ścianie wsparta oraz podparcie dachu). Zastanawiam się czy dobrym pomysłem jest wyciąć w tej ściance powiedzmy otwór około 40cm, wykonać zbrojenie, zaszalować i zalać betonem poprzez otwór powstały gdy podkuję belkę stropową. Nie wiem czy jest możliwość aby dolać idealnie betonem pod istniejącą belkę. Zapewne zanim beton stwardnieje, pewnie beton siądzie i powstanie kilku milimetrowa przestrzeń. Ale gdy strop ugnie się jeszcze o te 2-3mm to zapewne taki słup będzie dobrym podparciem. Co sądzicie o takim wykonaniu? Ściana ta znajduje się na parterze, na poddaszu jeszcze nie ma działówek. Na domiar złego ta ścianka wymurowana jest w taki sposób, że zaprawa nie jest na całej powierzchni pustaka, tylko przy krawędziach, w środku jest pustka powietrzna. Poproszę o porady.

Pozdrawiam.

Nie wiem czy jest możliwość aby dolać idealnie betonem pod istniejącą belkę. Zapewne zanim beton stwardnieje, pewnie beton siądzie i powstanie kilku milimetrowa przestrzeń. Ale gdy strop ugnie się jeszcze o te 2-3mm to zapewne taki słup będzie dobrym podparciem.

Sam szukam odpowiedzi na to pytanie i jestem bardzo ciekaw, czy da się coś takiego dobrze zrobić. A jeśli nie, to czy ta szczelina nie będzie powodowała problemów?

Mapei ma specjalną zaprawę jeżeli chodzi o problem szczeliny ,nazwy nie pamiętam ale jak znajdziesz lokalnego doradcę technicznego na pewno ci powie. Zaprawa ta wypycha powietrze poprzez bąbelkowanie przez co wypełnia całkowicie przestrzeń o której mówisz ( super się sprawdza przy modernizowanych nadprożach czy zamocowaniach ), a dodatkowo jest najmocniejszym produktem w ofercie więc możesz jej użyć zamiast innego betonu. Co do samego rozwiązania problemu się nie wypowiadam...:)

widocznie brakuje filara (powiazanego zbrojeniem z podwalina i podciagiem, lub sciana pomurowana nie na pelnej spoinie a jedynie na warkoczach zewnetrznych :D

dokładnie tak jak napisałeś wszystko się zgadza. Projektant zaproponował wycięcie kawałka ściany i dolanie betonutak jak opisałem powyżej, ale to w ostateczności, najpierw zalecał obserwację. Ja wolałbym coś już zadziałać przed wylewkami i tynkami. Muszę poradzić sie kierownika budowy. Wolałbym nie poszerzać ścianki, ponieważ ograniczę przejście z kuchni do salonu. Pozdrawiam i dziękuję za opinie.

A rozmawiałeś z projektantem konstrukcji czy architektem? Mam nadzieję, że z tym pierwszym. I mam nadzieję, że belka idzie równolegle do ściany a nie prostopadle... Wiele zależy od zbrojenia tej belki. Niekoniecznie trzpień na środku ściany rozwiąże Ci sprawę. Przy wycięciu trzeba będzie pewnie dodatkowo podeprzeć strop/belkę do czasu związania betonu. Rozmawiaj z projektantem konstrukcji i kierownikiem budowy, czyli inżynierami budownictwa.

się robi tak: wycinasz otwór w ścianie, kręcisz zbrojenie słupa, nawiercasz dołem i górą aby go zakotwiczyć, szalujesz i zalewasz betonem zostawiając około 2-3cm szpary u samej góry. Za dwa dni, kupujesz zaprawę ATLAS TEN-10 i tą zaprawę dajesz w szparę. Nie ma prawa że coś osiądzie itd.

Technologicznie bardzo łatwe, tylko ja nie wiem gdzie chcesz dać tego słupa. Może jak dasz jeden po środku, to zrobisz sobie jeszcze większy kłopot. Tam może lepiej dać dwa rdzenie tylko mniejsze.

To trzeba aby ktoś kumaty obejrzał i doradził. Bo tak jak napisałem, wykonanie takiego rdzenia w gotowej ścianie to jeden dzień. Ale trzeba wiedzieć gdzie go dać.

w tym linku jest projekt zbrojenia http://zapodaj.net/8e4446be8c09f.png.html z zaznaczoną ścianą. Ściana wybudowana z betonu komórkowego, na zaprawie na tzw warkocz czy jak to się nazywa. Te dwie skośne belki są zlicowane z dołem stropu. Natomiast belka równoległa do ściany zlicowana jest z góra stropu.

w tym linku jest projekt zbrojenia http://zapodaj.net/8e4446be8c09f.png.html z zaznaczoną ścianą. Ściana wybudowana z betonu komórkowego, na zaprawie na tzw warkocz czy jak to się nazywa. Te dwie skośne belki są zlicowane z dołem stropu. Natomiast belka równoległa do ściany zlicowana jest z góra stropu.

ja Ci niestety w tej kwestii nie pomogę. Ja podałem Ci rozwiązanie od strony rzemiosła, bo miałeś tam kilka niejasności. Ale co do decyzji co i gdzie to już ktoś z uprawnieniami.

Ta ścianka jest krótka i pewnie gdybym robił sobie, wolałbym tam mieć dwa małe rdzenie żelbetowe na skrajach ściany.

Edytowane przez vega1

wzrzucę swoje trzy grosze. miom zdaniem w ścianie powinny być trzepienie żelbetowe pod belkami stropowymi, czyli na jej końcach. Ewentualnie powinna byc wymurowana z cegły pełnej lub silki. Skoro już cos się dzieje ze ściana a nie jest jeszcze maksymalnie dociążona... Gdybyś wrzucił zdjęcie pęknięć łatwiej byłoby ocenić sytuację, w każdym razie jak robić trzpienie żelbetowe to dwa. Domurowanie jest problematyczne-na czym miałaby się opierać domurowana część ściany? na chudziaku???

ja Ci niestety w tej kwestii nie pomogę. Ja podałem Ci rozwiązanie od strony rzemiosła, bo miałeś tam kilka niejasności. Ale co do decyzji co i gdzie to już ktoś z uprawnieniami.

Ta ścianka jest krótka i pewnie gdybym robił sobie, wolałbym tam mieć dwa małe rdzenie żelbetowe na skrajach ściany.[/quote

Wiem, będę musiał kogoś wezwać, w każdym razie dzięki za opis w jaki sposób wylać taki rdzeń. Dużo prawdy jest w powiedzeniu, że pierwszy dom powinno zbudować się dla wroga a drugi dopiero dla siebie. Wiele rzeczy w tym tę ściankę zmieniłbym teraz.

To jest ścianka na parterze, gdyby trzeba było domurować to na stropie(a pod stropem również ściana nośna-w piwnicy ) Fakt faktem zawalone jest Zdjęć teraz nie zrobię w każdym razie zarysowanie przechodzi mniej więcej przez środki pustaków. Wolałbym nie zmniejszać otworu gdyż akurat planuję tam przejście do salonu oraz coś w rodzaju " lady barowej"

wzrzucę swoje trzy grosze. miom zdaniem w ścianie powinny być trzepienie żelbetowe pod belkami stropowymi, czyli na jej końcach. Ewentualnie powinna byc wymurowana z cegły pełnej lub silki. Skoro już cos się dzieje ze ściana a nie jest jeszcze maksymalnie dociążona... Gdybyś wrzucił zdjęcie pęknięć łatwiej byłoby ocenić sytuację, w każdym razie jak robić trzpienie żelbetowe to dwa. Domurowanie jest problematyczne-na czym miałaby się opierać domurowana część ściany? na chudziaku???
już widziałem jak beton komórkowy pęka pod ciężarem stropu. A tu mamy bardzo małą ściankę. Moim zdaniem to przeoczenie. No nic, dolej rdzenie żelbetowe, i miłego mieszkania :p Edytowane przez vega1

Ściana w piwnicy z pustaków szalunkowych, czyli sam beton, w piwnicy ściana zaczyna się w narożniku wykusza i dalej przechodzi przez tę krótką ściankę. Ściana przy kominku jest przedłużona i łączy się z tą ścianką co wychodzi od wykusza. W sumie po prawej stronie tej krótkiej ścianki mógłbym postawić słup bo będzie on spoczywał na ścianie nośnej w piwnicy. Ale zapewne jeden to za mało. A tak jak mówię zależy mi na nie pomniejszaniu otworu po lewej stronie od ścianki