Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to wygodne - salon na ni?szym poziomie?

Recommended Posts

W kilku projektach domów spotkałem się z takim rozwiązaniem parteru, że salon znajduje się jeden-dwa schodki poniżej poziomu reszty kondygnacji. Wada: to właśnie ten schodek, zaleta (wydaje mi się): wyeksponowanie salonu jako miejsca bardziej "wyciszonego".

Chętnie poznam Wasze opinie.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: redakcja dnia 2002-06-07 15:20 ]

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na schodku można wybić zęby, a jak chce się coś wyeksponować to przeważnie stawia się powyżej :razz: To żartem, a na serio, salon mozna wyróżnić też innymi "oznacznikami" - inną podłogą, kolorem ścian, roslinnością, meblami itp. Schodki tylko wtedy, jeżeli zmusza do tego spadek terenu. Nie chciałoby mi się kazdemu gościowi przypominać "uważaj 2 schodki" . Majka

Sam robie salon nizej o dwa schodki , okolo 30 cm nizej.

Plusem tego rozwiazania jest wyzszy salon (U mnie wszystkie pomieszczenia beda 2.9 a salon 3.2, niezle, nie? :wink:

Drugi plus to poziom podlogi salonu prawie wyrownuje sie z poziomem trawy dookola domu - salon jeszcze bardziej sie zwieksza, poniewaz laczy sie wzrokowo z poziomem za oknem. (Nie moge sie doczekac, kiedy bede zima siedzial w salonie i snieg bedzie lezec tuz za oknem)

Trzeci plus to maly prog z salonu na terase.

Minus - schodki, szczegolnie niebezpieczne dla malych dzieci. Rowniez goscie, ktorzy przyjezdzaja rzadko beda musieli uwazac na schodki. Troche wypici ludzie moga rowniez zanurkowac do salonu :smile:

Dla mnie plusy przewazaja nad minusami.

Pa

Znajomy cos takiego ma i uwaga - schodki sa w dwu miejscach, poniewaz sa dwa wejscia do salonu: z kuchni i z korytarza. Chodzac po takim domu jako gosc zawsze ma sie w glowie roznice poziomow i na pewno nie nalezy to do przyjemnosci. Czy to wyroznia salon? Chyba nie. Raczej umniejsza kuchni, ktora jest otwarta, i przez to widac, ze jest jakas nienaturalnie nizsza.

• 1 month później...
W moim domu salon stanowi 1/2 pow.parteru i jest niżej o 30 cm w stosunku do jadalni, kuchni i całej reszty. Nie wiem czy to będzie przeszkadzało? Poza mną i mężem będą mieszkali jeszcze rodzice, póki co... są sprawni fizycznie. Resztą gości będziemy się martwili później a narazie cieszy mnie, tak jak kaKa, przyszły widok przez okna salonu, bliskość barzantów, zajączków i sarenek.

moi znajomi mają niżej część salonikowo-kominkową i jest to fatalna sprawa dla takich sierot jak ja :grin:, które się wywalają z tacami pełnymi herbat.

mocniejsze trunki należy więc nalewać już na niższym poziomie, żeby uniknąć takich schodkowo-tacowych nieprzyjemności :razz:

generalnie jestem przeciw takim rozwiązaniom...

myślę,że dużo zależy od wspólczynnika częstotliwości występowania gości w domu. przy domu gościnnym np 2 razy w miesiącu wspólczynnik wynosi 2/30 inaczej 1/15 rozważanie rozwiązania pod kątem gości ma duży sens. Dom o małej gościnności np raz w roku wspólczynnik 1/365 - wówczas niedogodności wynikające z zaburzeń komunikacyjnych można uznać za tak mało istotne ,że wręcz pomijalne

HEJ!

Dla mnie obniżanie, czy podwyższanie pomieszczeń jednej kondygnacji ma sens dopiero przy naprawdę dużych powierzchniach. Taki dom, który ma w parterze minimum 100m2 można przez taki zabieg urozmaicić i nadać mu bardziej ciekawy charakter.

Domownik się do schodków bardzo szybko przyzwyczai a gości można ostrzeć albo tak wyeksponować schody, żeby nie było wątpliwości, że one są właśnie tu.

Ja w swoim domu (pow.parteru 85m2) nie widzę takiej możliwości. A ogród (trawnik lub taras) można podwyższyć przy drzwiach tak, żeby się poziomami zrównały.

O dzieciach była już mowa (mój syn by się zapłakał, gdyby musiał jeździć na rowerku tylko w jednym pokoju), ale pomyślmy jeszcze o sobie w wieku emerytalnym. Dodatkowy stopień to katastrofa przy jakiejkolwiek kłopotach z chodzeniem. Ja cały dom zbudowałem 20 cm ponad powiechnią działki. Okna w salonie schodzą prawie do poziomu podłogi więc i tak widać cały ogród.

Moi znajomi, którzy mają w swoich domach obnizony salon bardzo mi odradzali ten pomysł. Owszem podobno fajnie to wygląda, ale jest bardzo niepraktyczne zwłaszcza, gdy masz w domu dzieci czy starsze osoby. Poza tym czy to domownik czy gość musi stale pamiętać o "tym schodku". Ja wyobraziłam sobie jak kilkadziesiąt razy dziennie biegam po tym schodku np z tacą pełną filiżanek i gorących napojów, jak cały czas uważam, aby na czas przypomnieć dziecku czy gościom, że jest schodek ...... Naprawdę chciałam mieć w domu obnizony salon ale wybrałąm komfort psychiczny i być może mniej sinaków w rodzinie.