Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to wygodne - salon na ni?szym poziomie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy decyzji o obniżeniu o 15 cm poziomu salonu (ok.24m2 / 130m2 part.) brałem pod uwagę wszystkie wasze zdania : ale właśnie ten stopień nie stanowi takiego utrudnienia dla domowników i gości zato bardzo skutecznie przeszkadza małym dzieciom jeździć na rowerku i hulajnodze. Za to salon będzie optycznie i nie tylko większy.

Pozdrowienia

• 3 years później...

a ja mam takie schodki , jeszcze nie mieszkam w tym domu ale szukałam właśnie takiego projektu - z salonem połozonym ciut niżej . U mnie wejście do salonu jest z jadalnią - chciałam żeby była oddzielona częśc "jadalna" od "wypoczynkowej " :lol: . Parter domu ma ponad 100 m .

Zapewne jest dużo racji co do uciążliwości schodków dla dzieci czy ludzi starszych ale gdybym sie tym kierowała to wybrałabym dom parterowy a nie kilkanaście schodów na góre ...........

Poza tym rzecz gustu . Ja np. zmieniłam tak projekt domu że zamknęłam kuchnię, w poprzednim mieszkaniu mialam połączoną z salonem oby dwie powierzchnie dosyć duże ale powiedziałam sobie NIGDY WIĘCEJ OTWARTEJ KUCHNI .A przecież jest wiele osób którym to odpowiada .

My tez bedziemy mieli salon obnizony. Zawsze mi sie cos takiego podobalo :D . Caly domek jest baaardzo klasyczny - zwarta bryla, dach 2 spadowy wiec musialam gdzies pozwolic sobie na ekstrawagancje ;)

Poza tym, jak mi sie to kiedys nie spodoba to zawsze moge zalac to lekkim betonem.

A dzieci - coz - beda miala mialy schodow pod dostatkiem, ale i te 2 schodki przyjma ;)

Staruteńki wątek a żyje :D :p

Dołączam do klubu Obniżonych. Część wypoczynkowa będzie o dwa małe stopnie niżej od kuchni, jadalni i całej reszty. Są to jedyne schody w naszym domu. Jak na razie wygląda to fajnie a jak się będzie sprawowało, to się dopiero okaże.

No i ja sie wypowiem. Poniewaz posty co wyzej pisalem jeszcze tylko z teoretycznej strony.

A teraz juz jesienia beda 3 lata jak mieszkamy.

A wiec moge napisac, ze ten schodek calkiem nie sprawia zadnego problemu.

Za te trzy lata jeszcze ani jeden z nas (domownikow), rowniez ani jeden gosc nie zaczepil sie o te schodki czy z nich spadl. A czestotliwosc wizyt u nas w domu byla naprawde nie mala.

Jasne dziecie jeszcze nie jezdzi na rowerku, ale naprawde czesto u nas bylo nie malo przyjaciol z dziecmi i schodki ani komu nie sprawialy jakiegos problemu.

A plusy, jak juz i pisalem wyzej. Duza przestrzen nad glowa, wysokosc pomieszczenia, przytulnosc.

Aha, parter mojego domu to okolo 115m2

kaKa

I ja wrzucę swoje trzy grosze. Też mam pokój dzienny jeden schodek niżej. Celowo szukałam projektu z niższym salonem. A dodatkowo nad cześcią salonu mam pustkę. Nie sądzę, że wszyscy po kolei bedą się na nim przewracać. Przecież nie jest niewidoczny. Moja znajoma ma kuchnię ze schodkiem, mieszka już 12 lat i nigdy się nie przewróciła.

Mam nadzieję, że za kilka lat, jak już zamieszkam powiem to samo....

Ja mam salon i jadalnię obniżoną o 2 schodki. Mieszkamy od ponad roku i nigdy nie było z tym problemów tzn. nikt nie potykał się na schodach, przy wnoszeniu jedzenia z kuchni do jadalni też nie ma problemu. Najbardziej obawiałam się o dziecko, że będą upadki i coś sobie zrobi ale świetnie sobie radzi z tymi schodkami.

Mam zrobiony stopien miedzy salonem a jadalnia tz jadalnia jest podwyzszona, przez jadalnie wchodzi sie do kuchni. Czlowiek sie szybko do stopnia przyzwaczaja :wink: Teraz chce zaadoptowac (niski parter) garaz i pomieszczenie gospodarcze i bedziemy obnizac o dwa stopnie duzy pokoj ktory powstanie z garazu. Nie widze problemu w schodach a goscie........ nie robie domu dla gosci tylko dla siebie :wink:

Barrtekus - ja mam obnizony salon, ale niestety nie moge ci doradzic zadnego "gotowca" - malo jest projektow ze schodkami..., co najwyzej mozesz wybrac taki do którego moznaby "dorobuc" 2 schodki ;)

Ale jak patrze ile ludzie daja za gotowce z przerobaka to sadze ze mozna sie pokusic o projekt indywidualny (ja dalam ok 5 tys. - teraz dokaldnie nie pamietam) :D

w koncu podobny problem

Jestem na etapie wyboru projektu i szukam czegoś wlasnie ze stopniami do salonu. Cos sobie nie potrafie znalezc nic w gotowych i dlatego mysle o indywidulanym.

Mozecie poradzic jakiegos gotowca ? Bede baaaardzo wdzieczny i moze pare kpln zostawie w kieszeni. :)

Zobacz w Domy w Stylu Tercję. Ja zrobię mix Tercji 2 z Tercją 3. Tam są schody w kształcie łuku. Można je wykorzystać jako fotel oglądając swoje dzieło :lol: .