Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to wygodne - salon na ni?szym poziomie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
w koncu podobny problem

Jestem na etapie wyboru projektu i szukam czegoś wlasnie ze stopniami do salonu. Cos sobie nie potrafie znalezc nic w gotowych i dlatego mysle o indywidulanym.

Mozecie poradzic jakiegos gotowca ? Bede baaaardzo wdzieczny i moze pare kpln zostawie w kieszeni. :)

A to taki, który się mi bardzo podoba i ma schodki (kto wie, kto wie może nawet zwycięży nad galaktyką).

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=221

• 2 months później...

ja bede dopiero miec, ale znajomi juz maja:)

wygodne jest wiadomo, ze mniej, niz salon bez schodow, ale:

1 wyglada super jesli sie odpowiednio zaaranzuje

2.przy mniejszej powierzchni salonu jest wrazenie duzej przestrzeni

3 salon jest wyzszy - proporcje wnetrza sa lepsze

ja trzymam sie jednej zasady: jadalnia, kuchnia, komunikacja - na jednym poziomie, salon jako miejsce odpoczynku nizej.

• 2 weeks później...

znajomi tak mają salon obniżony o dwa schodki i nie zauważyłam żeby komuś to przeszkadzało.Dzieci mają małe,ale też widziałam,że ze schodkami świetnie sobie radzą.

Wydaje mi sie, że tutaj nie chodzi o radzenie sobie ze schodami czy tez nieradzenie, ale o wygodę lub uciązliwośc.....

No i uciązliwość bierze górę, niestety :wink:

Moim zdaniem wrażenie wiekszej przestrzeni uzyskuje sie na jednym poziomie, gdzie w salonie i przedpokoju jest np. ten sam parkiet i nie ma drzwi, tylko nieograniczona przestrzeń.

Za nic w świecie nie zgodze sie tez z Kaką, że uzyskuje sie wrażenie przytulności przy obnizonym salonie....

Zgadzam sie natomiast z Sonal, że skraca sie optycznie korytarz, szczegolnie gdy jest niewielki.

Ja nigdy nie chciałabym mieszkać w domu z obnizonym salonem, gdzie setki razy w ciagu dnia przechodzi sie z kuchni do niego ......to jest uciązliwość do kwadratu ! pomimo, że niektórzy usiłują udowodnic, że jak ktoś przez 12 lat nie przewrócił sie na tych schodach, to to jest fajne :wink:

W domu moich rodziców, z którymi czasem pomieszkujemy, jest taki patent - do salonu prowadzi zejście po dwóch schodkach. To masakra. Odradzam wszystkim wydzielanie w ten sposób pomieszczeń. NIe chcę się mądrzyć, ale tak naprawde nigdy do końca nie wiadomo, czy te schodki nie staną się poważną przeszkodą w użytkowaniu domu. Obecnie będziemy odbudowywać nasz dom i zdecydowaliśmy się na parterowy. Niech żyje dom bez schodów i innych podobnych pułapek i zapadni! :D

Zrezygnowałem ze względu na bezpieczeństwo. Po za tym, jak ktoś wspomniał, w mniejszych domkach to tak naprawdę niepraktyczne - szczególnie gdy korytaż jest nieduzy (nie warto dodatkowo go skracać optycznie)

Przykład:

http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3492/parter_big.gif

A ja mam pytanie - co to za projekt? Bardzo podoba mi sie układ funkcjonalny.

Jeśli ktoś chce mieć obniżony salon to o 2 schodzki a nie jeden ( opinia architektów ) bo 1 to za mało ( chyba że 30 cm...... :wink: )

Przyznam się że długo zastanawialiśmy się z żoną czy obniżyć salon , czy podwyższyć strop nad salonem....

Wybraliśmy podniesienie sufitu, bo :

- Dziecko nie będzie spadać ze schodków

- Ja nie będe spadać ze schodków ( szczególnie w stanie wskazującym.... )

- Podobają Nam się wysokiw mieszkania :)

• 3 years później...
Mamy salon obniżony o 2 stopnie i pustkę nad salonem. Projekt mamy indywidualny więc mamy co chcieliśmy. Wygląda to wg nas fajnie (super fajnie) i jak na razie nie zmieniłabym tego. Nie potykamy się, dzieci nie potykają się, goście również nie potykają się ( na razie :) ) Jak kiedyś zaniemożemy to dzieci zrobią podjazd albo poręcz :rolleyes: damy radę.